Кшиштофу Зануссі вигідно, коли американський фільм популярний у Польщі

18 січня 2013, 10:34
Власник сторінки
Фотограф
0
220

Київська зустріч з відомим польским режисером в невеликому для величини такого гоcтя просторі "книгарні Є" відбулась вчора (17.01) з нагоди перекладу його книги “Час помирати” ("Pora Umierać ").

Zanussi, Kijow, 2013

Київська зустріч з відомим польским режисером в невеликому для величини такого гоcтя просторі "книгарні Є" відбулась вчора (17.01) з нагоди перекладу його книги “Час  помирати” ("Pora Umierać ") на українську мову. Останнє, за словами автора, стало для нього сюрпризом в цей вечір.

Унікальна оказія зустрітися з відомими режисером, а попри те, інтригуюча назва книги - чи це не можливість трапити на пророчі одкровення 73 річної легенди - зібрала під книжковим дахом молодь, діячів культури і, звісно, натовп репортерів.Але час вмирати прийшов для семені, щоб народититися. Ідеєю написаної ще в 1997 році книги у вигдляді спогадів, історій, анекдотівє необхідність полишити совкові стереотипи і спосіб мислення як тягара подальшого розвитку. 

Протягом усієї зустрічі поляку з італійським прізвищем, дружиною зі знатних аристократичних родів (Czetwertyńskich i Grocholskich) вдавалось (чи то, доводилось) віртуозно балансувати у визначенні польских, річ-посполитівських, радянських, російських та українських назв, імен та упереджень, людині, що співпрацювала з трьома поколіннями Ступок, М. Міхалковим та А. Тарковським.


Zanussi, Pora Umierac, 2013

Cама книга віддати за неї навіть 76 грн бажання, особисто у мене, не викликала, але слухати випускника Лодзької Фільмувки (PWSFTViT) хотілося ще і ще. Фізика за першою освітою і філософа за другою любов до спілкування з людьми привела до кінематографу, де цю можливість він і реалізував, а також отримав чимало нагород (з нобелівською премією у фізиці так не виходило :).

Як не кіно, так театр; як не театр, так книга. Ця книга - це посил до скидання ярма мислення попередніх режимів. Польща через це пройшла, і навіть все ще проходить. Рухатись в той бік автор бажає і нам. Без радикальних гасел, без проповідницької самовпевненості. На свою країну зсередини дивишся однобоко, а на чужу ззовні - поверхнево, - підкреслює він.

І хоча нас можна образити, назвавши українського режисера російським (особливо смішно, коли і перші і другі детерміновано радянські), нам є за що по-сусідськи вибачитись один перед одним, з толерантністю до третіх сусідів, навіть як колишньої їх частини. І на мою думку, національна чи політична приналежність не може бути єдиним вихідним пунктом мистецтва. В Польші, наприклад, вигідно, коли іноземний фільм користується популярністю в прокаті, адже 1.5% від кожного проданого квитка ідуть на фінансування вітчизняних витворів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: 2013,Книгарня Є,Час помирати,kijow,Zanussi,Зануссі Кшиштоф
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.