Зусилля діаспори щодо відродження української державності

18 січня 2013, 12:41
Власник сторінки
0
448

Діяльність української діаспори щодо відродження української державності насправді важко переоцінити, хоча це питання й досі залишається недостатньо вивченим.

Достатньо сказати, що Канада другою після Польщі визнала Україну після прийняття Акту Незалежності. Що й не дивно, адже 15% населення Канади – українці, а це 16 млн. населення. В Канаді ж друкувалися й перші гривні – адже в Україні тоді ще елементарно не було необхідного обладнання. Втім, як зараз ми побачимо, здобуття Україною незалежності – перемога не тільки нашої країни, а й багатьох патріотів, що опинилися за її межами.
Вони намагались
допомогти різними методами. Вони приносили неоціненну користь -  розкривали та просували українське питання в світі. Під час голодомору надсилали гроші, їжу та намагались врятувати своїх братів та сестер. Але радянський уряд не дав дійти цій допомозі, прирікши мільйони українців на смерть. Зрештою, саме діаспора привертала увагу світу до жахливих репресій, що коїлися в Радянському Союзі.
Українська діаспора допомагала своїм братам багато разів.
Коли утворилася Центральна Рада, в квітні 1917 р. було скликано Київський національний конгрес. На нього з’їхалися українці з усієї України і з усіх точок світу. То був Перший всеукраїнський національний конгрес. Він обрав Центральну Раду та підтвердив її легітимність. З цього часу Центральна Рада могла діяти.

Вже наприкінці 40-х – на початку 50-х рр.. ХХ ст. у Канадівиник ряд громадсько-політичних організацій з українців-емігрантів, основною метою діяльності яких стало відродження незалежності України. Згодом усі ці організації об’єдналися в Український визвольний фронт Канади (УВФК).

З 40-х років в Канаді почалися масові акції, організовані представниками української діаспори. Так, 18 червня 1950 року в Торонто пройшла велика маніфестація, в якій взяли участь 20 тис. українців. Вона була приурочена до двадцятої річниці знищення органами влади СРСР Спілки української молоді та процесу над Спілкою визволення України.

Дещо пізніше у 1965 роцібула проведена масоваакція „Одним фронтом – протиМоскви!”. Українськадіаспора проводила пікетування посольства СРСР в Оттаві, розгорнулакампанію в пресі, присвяченуподіям в Україні, проводила численніпрес-конференції з роз’ясненнямпрагненьукраїнців до побудовинезалежноїдержави.Вартотакожвідзначити, щоукраїнськійдіаспоріКанади за допомогоюсвоїхпредставниківв органах владивдалосязаручитисяпідтримкоюкерівництвакраїни в справівідродженнянезалежноїукраїнськоїдержави.

Приведенні події є не найбільшою часткою всього, що зробили заради своїх братів і навіть зараз вони не забувають про нас. Дії цих людей показують що ми можемо і повинні піклуватися про один одного. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.