Якою повинна бути ідеальна держава?

23 січня 2013, 19:22
Власник сторінки
Финансовый менеджер Гедонист
0
20997
Якою повинна бути ідеальна держава?

Якою повинна бути ідеальна держава? Це питання турбувало людство з часу народження перших держав. Над цією проблемою замислювалися філософи і вчені.

Відповісти на це питання не можливо без усвідомлення поняття держава. Що таке держава? Держава як політична організація – це такий суспільний механізм, який покликаний захищати інтереси людей певної території і регулювати за допомогою правових норм взаємовідносини між ними, використовуючи при необхідності спеціальні органи примусу. Із визначення поняття держави зрозуміло, що суспільство не може існувати без регулювання економічного життя, захисту прав людини, сприяння розвитку освіти і науки, забезпечення обороноздатності країни, а також співробітництва з іншими народами. Держава не існує без органів влади, які наділяються власними повноваженнями і мають змогу здійснювати державну політику.

Ідеальна держава не можлива без громадянина, який має права та свободи, і в той же час несе відповідальність перед суспільством. Громадяни утворюють громадянське суспільство, яке є суспільством з розвиненими економічними, політичними, правовими і культурними відносинами між його членами, суспільство, яке є незалежним від держави, але постійно взаємодіє з нею, нарешті – це суспільство громадян високого соціального, економічного, політичного, культурного і морального статусу, які разом із державою будують розвинені правові відносини. На мою думку, найбільш точно визначив взаємовідносини громадянського суспільства і держави український філософ В. Липинський, який писав: «Коли держава поневолює громадянське суспільство, тоді «нищиться» закон, бо право сильніших не обмежене правом слабших. Але так само «нищиться» зокон, коли громадянське суспільство поневолює державу і коли сила сильніших розкладається слабкістю слабших». Закон, - підкреслював Липинський, - існує при гармонійному співвідношенні громадянського суспільства і держави. Отже, необхідна умова ідеальної держави, наявність громадянського суспільства. Саме громадянське суспільство, у якому кожна людина є економічно незалежною, освіченою,  з високим рівнем правових знань, має всі передумови утворити демократичну, правову державу.

Можна зробити висновок, що ідеальна держава більше гарантує соціальні права і менше займається управлінням. Зрозуміло, що це твердження відоме сучасному політичному вченню, політикам, президентам, керівникам держав. Їм відома «формула» ідеальної держави, але розвиток людського суспільства складний, закономірний процес, який вимагає поміркованості і мудрості, як державних діячів так і простих громадян. Сподіваюсь, що наша батьківщина Україна будує ідельну державу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.