Андрусівський договір, або Велика перешкода для України

24 січня 2013, 00:27
Власник сторінки
Студентка Института журналистики КНУ им. Т. Шевченка
0
1019
Андрусівський договір, або Велика перешкода для України

Андрусівський договір - гальма для об'єднання Правобережжя і Лівобережжя.


Обрання гетьманом Лівобережжя кошового отамана Запорозької Січі Івана Брюховецького відбулося перш завсе завдяки російській підтримці. У листопаді 1663 р. новий гетьман підписав Батуринськи статті. У вересні 1665 р. Брюховецький першим з українських гетьманів здійснив візит дол. Москви, де підписав нові статті(Московські), що значно посилювали залежність козацької України від царського уряду. Основні положення Московських статей були такими:

1.     Українські землі та міста проголошувалися володіннями московського царя;

2.     Вибори гетьмана мали право відбуватись тільки в присутності московських представників;

3.     Дипломатичні відносини гетьмана з іншими державами заборонялися.

За таку поступливість, Брюховецький отримав від московського царя титул боярина і великі маєтки. Але цей договір став ударом для українців. Дуже скоро і сам Брюховецький розчарувався у цьому договорі та оголосив про розрив із Москвою і підняв повстання. Невдовзі з більшої частини Лівобережної України було вигнано царських воєвод, а у червні 1688 р. правобережний гетьман Петро Дорошенко, щоб домогтися возз’єднання України, вступив на Лівобережжя. Козаки полків убили Брюховецького і приєдналися до Дорошенка. Здавалося, що все налагоджується, але…

У цей час продовжувалася тривала війна між Московською державою та Річчю Посполитою. Унаслідок виснаження матеріальних і людських втрат обидві сторони схилялися до примирення. Закінчилися їх переговори підписанням 30 січня 1667 р. в с. Андрусові перемир’я на 13,5 років, згідно з яким було закріплено поділ України: Правобережна Україна відходила до РП; Лівобережна (разом із Києвом на 2 роки)– до Московської держави; Запоріжжя мало визнавати владу обох держав.

Андрусівський договір, який здебільшого стосувався України, був укладений таємно, без узгодження з українською стороною. Він перекреслював більшість здобутків українського народу, завойованих майже 20-літньою боротьбою за національне визволення.

Закріплений Андрусівським договором, поділ українських земель надзвичайно ускладнював визвольні змагання українців – адже тепер для побудови незалежної держави необхідно було долати опір двох, ворожих одна одній, держав. Перебування у їх складі загрожувало народові розколом. Саме тому найголовнішим завданням українських державців у подальшому стало скасування умов Андрусівського договору та об’єднання козацької України під владою одного гетьмана.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.