Кому допомагає в Україні

28 січня 2013, 07:09
Власник сторінки
0
227
Кому допомагає в Україні

соціальна допомога ?

Недавно Держкомстат України оприлюднив обсяги соціальної допомоги населенню за регіонами країни в 2011 році. Соціальна допомога є важливим інструментом соціальної політики, елементом соціального захисту і мала би пом’ягшити гостроту соціально-економічної ситуації в країні.

Загальний обсяг соціальної допомоги в 2011 році складав 2,6 млрд грн. Можна дискутувати і обурюватися з приводу недостатньої величини цього показника, однак у будь-якому випадку мова йде про великі кошти, які повинні ефективно розподілятись. Сьогодні розглянемо, наскільки рівномірно розподіляється допомога для громадян, що проживають у різних частинах країни.

Ми розрахували річний обсяг соціальної допомоги в регіоні на одну особу, що дає змогу порівняти між собою регіони України. Поклавши розрахований показник на карту України, отримаємо інформацію про регіональні особливості соціальної допомоги в 2011 році.

Найменша допомога була в Закарпатській області – 4236 грн. на одну особу.

Найбільша допомога була в Донецькій області – 7264 грн. на одну особу (це понад 600 грн щомісячно), в Києві - 6974 грн.

Виходячи з цього, усі регіональні значення цього показника можна поділити на п’ять діапазонів, які на картосхемі показані відповідними відтінками.
«Високий» рівень соціальної допомоги – 6400 грн і більше.
Рівень допомоги «Вище середнього» - від 5800 до 6400 грн.
«Середній» рівень соціальної допомоги – від 5200 до 5800 грн.
Рівень допомоги «Нижче середнього» - від 4600 до 5200 грн.
«Низький» рівень соціальної допомоги – менше за 4600 грн.

Отриманий результат дає змогу зробити такі висновки.
1. У двох Карпатських областях Закарпатській та Чернівецькій спостерігався “низький” рівень соціальної допомоги.
2. У західних та деяких південних регіонах (крім міста Севастополя) був рівень соціальної допомоги “нижче середнього”
3. «Середній» показник спостерігався в широкій смузі центральних областей від Хмельницької на заході і Миколаївської на півдні до Сумської і Харківської.на північному сході.
4. У діапазон «вище середнього» попали дві пари областей: Дніпропетровська та Запорізька і Київська та Чернігівська, а також окремо місто Севастополь.
5. «Високий» рівень соціальної допомоги на одну особу спостерігається в Києві, Київській області, а також Донецькій та Луганській областях.
6. Загальний висновок. У 2011 році мали місце значні міжрегіональні диспропорції між рівнем соціальної допомоги. На жаль спостерігається ситуація, що чим більшими є заробітки в регіоні, тим вищою є соціальна допомога, тобто ця допомога не відіграє рятівної вирівнюючої ролі на рівні країни. Більше того, регіони з найвищим рівнем народжуваності мають одні з найнижчих показників соціальної допомоги.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: соціальна допомога,регіони
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.