«Привід» амбулаторії та службових квартир сімейним лікарям Голосієва

31 січня 2013, 10:57
Власник сторінки
Громадський діяч, експерт з місцевого самоврядування, державний службовець
0
211
«Привід» амбулаторії та службових квартир сімейним лікарям Голосієва

В м.Києві зривається пілотний проект по розвитку амбулаторій сімейного типу.

У Стратегії розвитку Києва до 2025 року значне місце відведено розвитку амбулаторій сімейного типу, насамперед, у віддалених районах міста. Перед тим, як запровадити перші кроки в Києві, було проведено соціологічне опитування населення. І хоча на той момент і медики, і пересічні громадяни мало уявляли, що таке сімейна медицина, 84 % респондентів висловилися “за”.  Втілення пілотного проекту по розвитку амбулаторій загальної практики - сімейної медицини в Києві розпочалось під контролем голови КМДА Олександра Попова, який першочерговим завданням  наголосив налагодження механізму відносин влади з лікарями, який би стимулював лікаря до ефективної роботи.  Складовою розвитку амбулаторій сімейного типу є створення умов для медиків, щоб вони відчули, що роблять та навіщо, там і друга складова - пацієнти, котрі хочуть і можуть скористатися цими послугами.

Олександр Павлович особисто взяв участь у представленні йому  районною владою проекту створення амбулаторій в Голосіївському районі і піклувався, щоб кошти на його втілення були наданні району в повному обсязі.

31 жовтня 2012 року відбулося офіційне відкриття амбулаторії в мікрорайоні «Пирогів», на якому були присутні  керівники району, представники органів самоорганізації населення, члени громадських організацій та мешканці району, а перерізати стрічку запросили голову Київсько

Голосіївці  сприйняли нову амбулаторію з радістю  - для 850 мешканців мікрорайону первинна медична допомога буде поруч (хоча районна влада на офіційному сайті райдержадміністрації збільшила цю цифру до 1500, а виступаючі на заході до 2500).  Лікарю і медсестрі урочисто вручили ключі від службових квартир, які мали стати для медиків та їх сімей домівкою. Гостям показали облаштовані кабінети, але Олександру Павловичу не сказали, що оздоблювальні роботи закінчились за 20 хв. до його приїзду, а тимчасову життєдіяльність амбулаторії штучно забезпечують за допомогою дизельного генератора.   Присутні мешканці зі сподіваннями переписали графік роботи амбулаторії.

Через тиждень мешканці схвильовано звернулись до мене з тим, що новостворена медична амбулаторія не працює. Поїхавши з ініціативною групою, ми переконалися, що амбулаторія зачинена і там проводяться ремонтні роботи, про що я вже повідомляв 8 листопада 2012 р. на свої сторінці на фейсбуці.

На сьогодні, нова «відкрита» амбулаторія ще не працює, про що свідчить об’ява на дверях установи. Як з’ясувалось, причиною цьому є те, що приміщення не введено в експлуатацію і незрозуміло на чиєму балансі воно знаходиться. Крім того, немає договору на земельну ділянку, відсутні договори з «Київенерго, з «Водоканалом» та ЖЕКом. Люди кажуть, що нещодавно зроблений ремонт в приміщенні руйнується,  а система опалення потерпає від морозу.

Також, залишається проблема невизначеного житла для лікарів - ключі є, а житла нема (про що свідчить занесений снігом вхід в будівлю). І коли сімї медичних працівників заїдуть у виділені їм квартири - незрозуміло.

Чому така гарна справа, яка має нести допомогу людям, принесла проблеми?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.