Чиновники знову видають бажане за дійсне

22 лютого 2013, 10:27
Власник сторінки
Журналіст, еколог
1
275

Досягнення сфери житлового будівництва у 2012 році, які днями почали озвучувати українські чиновники, виявилися, м’яко кажучи, перебільшеними...

Наприклад, віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул заявив, що в минулому році зросли обсяги здачі житла. Та й голова КМДА Олександр Попов, на відкритті міжнародної будівельної виставки «KievBuild 2013» 20 лютого у Києві, також оперував нібито рекордами зростання будівництва в столиці. Однак неупереджена статистика свідчить про інше: зростання було зафіксоване лише на папері.

Міністерство регіонального розвитку та будівництва 20 лютого повідомило про «перший рекорд житлового будівництва за останні 19 років». Мовляв за підсумками 2012 року в Україні побудовано 10,75 млн.кв.м. житла, тобто зростання, порівняно з 2011 р., склало 14%(!). Як цитує прес-служба віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула «… це ознака того, що одна з ключових галузей впевнено долає наслідки світової фінансової кризи».

Але чи правдивими є такі цифри? Адже Державна служба статистики стверджує, що без врахування легалізованих «самобудів» обсяг прийнятого в експлуатацію у 2012 році житла… знизився на 3,9%. Ця інформація підтверджується публікаціями будівельних інтернет ЗМІ. То в чому причина такої невідповідності?

Виявляється, що «будівельний рекорд» відбувся лише на папері і зовсім не завдяки будівництву та введенню нових будинків: 36% введеного в експлуатацію житла у минулому році – це легалізація «самобудів»! Як відомо, у 2009 році уряд дозволив зареєструвати всі приватні будинки садибного типу, які були побудовані без дозволів у період з 1992 по 2008 рік. А в минулому році цей термін продовжили, дозволивши на підставі заяви легалізувати будинки, побудовані навіть і до 2011  року.

Зниження темпів будівництва, та очевидне перебільшення реальних показників, підтверджує ще один авторитетний спеціаліст в українському будівництві – Іван Салій, бувший голова КМДА та представник президента в столиці, а нині Голова Наглядової ради Асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів». На відкритті будівельної виставки «KievBuild 2013» він заявив: «Знаєте, мені сьогодні складніше за всіх проголосити промову. Я представляю галузь виробників будівельних матеріалів, і стверджую, що галузь будівельних матеріалів сьогодні здатна в 2-2,5 рази забезпечити збільшення обсягів будівництва без здачі нових заводів. Але… загальний обсяг будівництва в Україні у 2012 році зменшився на майже 14%, а в Києві падіння за цей же період склало 21,0% – в історії України ще не було такого, щоб в Києві падіння будівництва було більше, ніж по всій державі! І вже в січні 2013 року падіння обсягів будівництва в Україні склало 15%, а в Києві, Олександре Павловичу (звертаючись до Попова), - 49%! Такого падіння не було, напевне, з 1945 року! А тим часом у Києві 80 тисяч будівельників та 250 тисяч тих, хто займається продажем та здачею в оренду нерухомості, а ще й архітектори теж без роботи залишаються. То чим же, Олександре Павловичу, будуть вони займатися?».

Зрозуміло, що Попов з Вілкулом не перші, і мабуть не останні чиновники, які видають бажане за дійсне – повідомляючи про зростання обсягів здачі житла в експлуатацію, одночасно «забувши» відняти частку «самобудів». Але чи будуть українці й далі вірити гарним словам та цифрам можновладців? Чи не настав час зняти «рожеві окуляри»?


 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.