Сумнівні вимоги нотаріусів при реєстрації нерухомості

04 березня 2013, 14:47
Власник сторінки
0
236

Крім організаційних та технічних проблем при реєстрації нерухомості сторони угоди стикаються з сумнівною вимогою нотаріусів надати довідку БТІ

             З 2013 року, відповідно Закону України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, державну реєстрацію прав на нерухоме майно, замість органів БТІ, здійснюють територіальні відділи Укрдержреєстру та нотаріуси (під час здійснення нотаріальної дії). 

               Нововведеннями планувалося спростити реєстрацію нерухомості , усунувши черги та хабарі в БТІ, зосередити кілька реєстрів в одному державному органі - Укрдержреєстрі.  Проте, не так сталося як гадалося...

              На даний час в органах Укрдержреєстру  черги. Нотаріуси підвищили плату за послуги мінімум в два рази . Є надія що ці незручності тимчасові, у з'язку з технічним та організаційним переоснащенням органів реєстрації та нотаріусів. Залишається відкритим питання доступу та користування архівами БТІ, адже, якщо у продавця немає  техпаспорту,  для того щоб впевнитись у відсутності незаконного перепланування слід здійснити технічну інвентаризацію приміщення, порівняти надану заявником інформацію з інформацією архіву БТІ.

              В більшості випадків, при відчуженні нерухомості вторинного ринку, для перевірки відсутності незаконного перепланування достатньо покупцеві оглянути  приміщення та перевірити його відповідність техпаспорту,  впевнитись у відсутності штампу БТІ про самовільне перепланування чи будівництво. При цьому покупець несе відповідні ризики. Отже, якщо у продавця є техпаспорт і він не здійснював перепланування то сторони без зайвого клопоту можуть оформити угоду відчуження у нотаріуса ( з необхідною реєстрацією) без візиту в БТІ та Укрдержреєстру. Здається, проста схема, проте більшість нотаріусів почала вимагати довідку з БТІ про технічну відповідність нерухомості. Таку довідку власник має замовити в місцевому БТІ із виходом техніка. Вартість довідки 200-250 грн. Отже маємо те що мали до реформи , тільки тоді слід було замовити в БТІ витяг з реєстру та сплатити 250 грн.

             Законність таких вимог нотаріусів сумнівна.Відповідно до статті 46 Закону "Про нотаріат"нотаріус має право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій. Такі відомості та (або) документи повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати одного місяця.  Проте законодавством не встановлено, що для вчинення відчуження нерухомості вищезгадана довідка необхідна. Вона також відсутня в переліку необхідних документів які наведено в "Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій". 

            Отже, вимога нотаріуса надати довідку порушує право власника щодо розпорядження майном. Для захисту порушеного права власник має отримати від нотаріуса постанову про причини відмови в нотаріальній дії та оскаржити постанову в прокуратурі або в суді. 

               

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: бизнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.