Громадяни сигналізують про недостатню якість надання освітніх послуг .

15 березня 2013, 09:22
Власник сторінки
0
261

З початку навчального року на урядову телефонну "гарячу лінію" з проблемних питань у сфері освіти звертаються громадяни з усіх регіонів країни.

Нині рівень якості надання послуг у системі шкільної та позашкільної освіти є недостатнім. Саме із цим з початку навчального року на урядову телефонну "гарячу лінію" з проблемних питань у сфері освіти звертаються громадяни з усіх регіонів країни.

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), починаючи з вересня 2012 року, на урядову телефонну "гарячу лінію" надійшло 825 звернень від батьків учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

"На початку навчального року заявники скаржилися на відсутність стовідсоткового забезпечення підручниками у школах, у зв'язку з чим окремі підручники батькам доводилося купувати за власний кошт. Відзначалося також, що якість знань учнів знижується, коли класи переповнені, тому батьки скаржилися, що кількість учнів у класах шкіл подекуди сягає 36-40 осіб, що є перевищенням законодавчо встановленої норми - 30 учнів (Львівська та Черкаська області). Учні міських шкіл навчаються у другу зміну, у дітей виникають незручності - порушується усталений біологічний ритм, що негативно впливає на їхнє здоров'я", - повідомили у Центрі.

Зокрема, батьки скаржаться на те, що класи, де навчаються їхні діти, поділяються без врахування індивідуальних здібностей та потреб учнів. Так, у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 3 у м.Малин Житомирської області поділ 5-х класів на два гуманітарні та один математичний проведено за середнім балом тестів 4-го класу та без попередження батьків. Після звернення батьків на урядову телефонну "гарячу лінію" з метою раціонального комплектування класів цього навчального закладу на батьківських зборах було прийнято рішення залишити кількісний склад новостворених колективів 5-класників, з урахуванням індивідуальних потреб окремих учнів.

Позитивно вирішуються звернення щодо організації індивідуального навчання дитини з відповідним діагнозом захворювання чи з інвалідністю в загальноосвітньому навчальному закладі, зокрема виконкомом Павлоградської міськради Дніпропетровської області.

У своїх зверненнях громадяни також сигналізують про потребу в існуванні груп подовженого дня, особливо для учнів початкових класів, з метою засвоєння ними матеріалу, виконання домашнього завдання та перебування під наглядом вчителя. В окремих навчальних закладах групи подовженого дня відсутні через недостатнє фінансування або неприйнятний графік роботи для працюючих батьків. Нерідко за відвідування такої групи батьки змушені платити.

Майже 10% усіх звернень з питань освітньої галузі стосувалися вчителів, їх невідповідності займаним посадам, неетичної поведінки та недбалості. Такі звернення надходили переважно з Київської, Хмельницької, Львівської та Харківської областей.

У свою чергу вчителі сигналізують про факти порушень правил проведення атестації, спрямованої на підвищення кваліфікації, професіоналізму та майстерності, стимулювання їхньої праці.

У зверненніх зазначалося, що вирішення багатьох проблем освітніх закладів, зокрема, проведення ремонтних робіт, придбання інвентарю, миючих засобів, заміна оргтехніки, підготовка до іспитів тощо відбувається за кошти батьків, що вносяться до фондів шкіл та класів. Тож громадяни скаржаться, що при цьому перед ними ніхто не звітує про витрачені кошти. Розмір же щомісячних внесків коливається в середньому від 20 і подекуди до 700 гривень.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про позашкільну освіту", діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування здобувають позашкільну освіту безоплатно. Однак, багато заявників вважають, що оплата за відвідування позашкільних навчальних закладів позбавляє можливості їх дітей займатися спортом, музикою, танцями та малюванням.

Як приклад серед вирішених за допомогою урядової телефонної "гарячої лінії" питань заявників можна виокремити наступні. Жителька м. Зіньків Полтавської області у вересні 2012 року скаржилася, що в перших класах спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 відсутня група подовженого дня у зв'язку з відсутністю фінансування. Зіньківська райдержадміністрація повідомила, що відповідно до заяв батьків у школі організовано роботу з учнями першого класу в позаурочний час із залученням вихователів: педагога-організатора, бібліотекаря, соціального педагога та психолога. Діти перебувають у навчальному закладі до 16.00 години і для них організоване харчування.

Житель м. Запоріжжя поскаржився, що у вітчизняних загальноосвітніх школах відсутні гуртки самодіяльності, зокрема хорового співу українських патріотичних пісень, і просив сприяти у їх відновленні. Міносвіти зазначило, що на сьогодні дійсно існує потреба у більш широкому охопленні дітей та підлітків позашкільною освітою. На вирішення цього питання спрямована Державна цільова соціальна програма розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року. Проте, відкриття великої кількості безкоштовних гуртків має відповідати фінансовим можливостям місцевих бюджетів, за рахунок яких здебільшого фінансуються школи. Міністерство повідомило, що в школах, ліцеях і гімназіях України діють 34,9 тис. гуртків художньо-естетичного напряму, які відвідують 588,1 тис. учнів, тобто більше третини від загальної кількості охоплених позашкільною освітою в загальноосвітніх навчальних закладах. Зокрема, у Запорізькій області 1159 гуртків художньої самодіяльності діють у 417 школах і їх відвідують 20,6 тис. учнів. Міносвіти висловило вдячність заявнику за небайдуже ставлення до проблем патріотичного, духовного та культурного розвитку підростаючого покоління.

З 15 по 21 лютого на урядову телефонну "гарячу лінію" та через веб-сайт Урядового контактного центру звернулися 8400 громадян із заявами, скаргами та пропозиціями.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.