Де поділись депутатські кошти?

15 березня 2013, 15:15
Власник сторінки
економіст
0
247

Щороку бюджетом передбачаються значні кошти на здійснення депутатської діяльності депутатів Київради. Так приміром, 2012 року обсяг фінансування за цією статтею передбачав понад 40 млн. грн.

Досвід мого особистого «живого» спілкування із виборцями показує, що багато киян (а гадаю, і не лише киян) не розуміють до кінця сутності діяльності депутата місцевої ради. Соціально незахищені, а нерідко – й просто знедолені, громадяни йдуть до будь-якого досяжного обранця з усіма своїми труднощами та бідами. У той же час в Україні реальністю є те, що конкретні важелі (а серед них найголовніший – кошти) вирішення проблем громади і окремих людей, мають не місцеві ради, а державні адміністрації. Втім питання децентралізації влади, за якої реальну владу одержать представники громади, а не призначені згори чиновники, потребує окремої – і значно ширшої – дискусії.

Втім, невірним є й протилежний за змістом стереотип про депутата, від якого «геть нічого не залежить». Понад те, я на власному досвіді переконався, що щось корисне (хоч і не так багато, як хочеться) може зробити навіть опозиційний депутат місцевої влади.

Відсутність уваги до порушеного питання з боку ЗМІ показує, що насправді зовсім небагато людей (в масштабах Києва) знають, що щороку бюджетом передбачаються значні кошти на здійснення депутатської діяльності депутатів Київради. Так приміром, 2012 року обсяг фінансування за цією статтею передбачав понад 40 млн. грн.

За рахунок коштів депутатського фонду кожний депутат має змогу надавати конкретну допомогу у вирішенні проблем міста та киян.

Зокрема, за рахунок коштів на здійснення депутатської діяльності можна:

-          Безпосередньо надавати матеріальну допомогу соціально незахищеним киянам, а також спеціальну допомогу, наприклад, для лікування, придбання ліків тощо;

-          Придбавати меблі, оргтехніку та інші основні засоби для соціальних установ міста, наприклад, шкіл, лікарень, пологових будинків тощо;

-          Оплачувати послуги для соціальних установ, наприклад, проведення ремонту.

Відомо, що чимало киян гостро потребують матеріальної допомоги, а багато об’єктів соціальної інфраструктури знаходяться у занедбаному (якщо не аварійному) стані. У той же час, в публічній сфері за тривалий час не озвучувався жоден звіт про використання коштів депутатського фонду. Причина цього, вірогідно, полягає у тому, що реально кошти депутатських фондів самими депутатами не використовується. Річ в тому, що для використання виділених бюджетом фінансів передбачена доволі складна процедура. Ця процедура передбачає, зокрема, офіційне відкриття громадської приймальні депутата на базі однієї з існуючих громадських організацій, відкриття спеціальних казначейських рахунків, ведення бухгалтерського обліку тощо.

Однак, усі ці перешкоди за бажання можна (і потрібно!) подолати. Адже кошти депутатських фондів – це кошти столичного бюджету, а отже самих киян. Обов’язок депутата – ефективно розпорядитись цим ресурсом, задовольнити найбільш гострі запити громади, до яких не «доходять» гроші в інший спосіб (наприклад, через цільові бюджетні програми).

Окреме питання – це прозорість використання цього виду бюджетних асигнувань. Переконаний, що не лише чиновники податкової чи фінслужби повинні бачити звіти про використання депутатського фонду. Найперше із такими звітами повинні мати змогу ознайомитись самі кияни. І не лише для того, щоб в такий спосіб протидіяти нецільовому використанню грошей міста, але й щоб оцінити, наскільки ефективно той чи інший депутат вирішує конкретні проблеми громади.  Тому закликаю усіх своїх колег-депутатів оприлюднити звіти про використання коштів своїх депутатських фондів. Гадаю, кияни мають право знати як використовуються їхні податки. Із моїм звітом можна ознайомитись на сайті «Фронту Змін» за електронною адресою: [http://frontzmin.ua/ua/party/regional-organization/kyiv/news/15008-zvit-deputata-sergija-berezenka.html].

Використання коштів депутатського фонду – це дієвий спосіб взаємодії кожного депутата із виборцями, надання останнім практичної допомоги. Вважаю, що обов’язок як моїх колег із Києва, так і з інших міст активно використовувати кошти депутатського фонду в інтересах громад та звітувати про це, а громадянський обов’язок виборців – вимагати цього від своїх депутатів.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.