Чи можливе існування етики у відносинах лікар – пацієнт?

16 березня 2013, 19:42
Власник сторінки
0
259

Чи можливе існування етики у відносинах лікар – пацієнт?


14 березня- Київ- Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю „Концептуальні засади розвитку охороноздоровчого права та законодавства України про охорону здоров’я”.

На конференції було розглянуто питання законодавчої обумовленості використання терміну «охороноздоровчого права», актуальні проблеми розвитку охороноздоровчого права, взаємозв’язок  та взаємодія охороноздоровчого права та біоетики, «Етичний кодекс лікаря України», питання акредитаційних проваджень у сфері охорони здоров’я, права пацієнтів психіатричних закладів.

Майже кожен доповідач приділив значну увагу «людині». Людину було розглянуто, як біологічній істоту, яка має розум та духовну складову, що одночасно наділяє її правами та свободами. Це вказує на те, що її потрібно розглядати не як приватний випадок, а як центр будь - якого процесу та відносин. Що одночасно призводить до необхідності застосування «Етичного кодексу лікаря», внесення змін в охороноздоровче право, що гарантуватиме дотримання прав людини в сфері охорони здоровя. Так кандидат медичних наук Вітте П.М. наголосив: «Основополагающие морально этические принципы должны лежать в основе медицинского права».

Найболючишим питанням стало дотримання прав людини в сфері психіатрії, яке висвітлив координатор «Громадської комісії з прав людини ». При існуючому законодавстві реалізація цих прав лиш марево: примусова госпіталізація: безправність пацієнтів при поміщенні до психіатричного закладу; отримання згоди пацієнта на добровільну госпіталізацію; право на інформаційну згоду; використання психіатрії в політичних та економічних цілях; розгляд звернень громадян, на яких висить ярлик «психічно хворий»; „чорні” списки громадян, чиї звернення ігноруються, - це має суттєву різниці між теорією і тим яким є на практиці, що вказує на необхідність поліпшення існуючого законодавства.

В свою чергу кандидат юридичних наук Гревцова Р. Ю. прокоментувала: «В Європі питання зловживання психіатрії достатньо болюче, тому в вищих навчальних закладах існують окремі кафедри психіатричного права. Проблематика психіатрії торкнулася і нашої країни теж ».

Конференція у всій повноті показала необхідність реформування сфери охороноздоровчого права, цінність не лише життя людини, а й його духовної складової. А це можливо лише вразі дотримання прав людини та поваги до її честі і гідності.

Громадська комісія з прав людини

http://cchr.org.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.