Зчинити галас на Кіпрі, допомогти Україні

19 березня 2013, 17:43
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
221

З атаки на вклади фізичних осіб в банках Кіпру Україна може здобути суттєву вигоду - все залежить від того, настільки спрацює українська банківська система!

Трансформована стратагема „Зчинити галас на сході – напасти на заході” є , власне аналогією української приказки „нема щастя, так нещастя допомогло. Адже дії кіпрської влади свідчать про певний відчай перед викликами кризи,  а про масштаби її можна тільки здогадуватися, адже ця влада запросила  фінансової допомоги близько 10 млрд. євро при ВВП близько 23 млрд. дол, і це при населенні країни близько 800 тис. чоловік. Нагадаю, що перед спробою одноразового оподаткування всіх вкладів фізичних осіб до кіпрсьої влади напрошувався з пропозиціями і „Газпром”, мова йшла про 5 млрд. кредиту – очевидно, що мова йшла,  таким чином, про захист заощаджень газпромівських фізичних осіб. Тепер ці фізичні особи можуть втратити навіть не мільйони, а мільярди – російських фінансів на кіпрських   рахунках більше 30 млрд. вро, тож десять відсотків  від цієї суми, що їх позичає влада, обіцяючи покрити це чи то цінними паперами, чи передачею частки в банках на вилучену суму  багатьох вгонять як не в ступор то в затяжний смуток. Але й українських грошей там з десять відсотків від російських вкладень ( європейські  експерти  суму українських вкладень нараховують близько 3 млр.євро), тож втрата таких фінансів мало кого радує. Такі втрати ніякими символічними цукерочками не засолодиш.

А тепер про алхімію – питання в тому що Кіпр став символом  дещо інших воєн – Європа ніколи не спроможеться на прямий конфлікт із Росією, тому Кіпр – це елемент загрібання жару чужими руками. І українські фінанси, мавпуючи за російськими стали жертвою саме оцієї непрямої війни з російським апетитами і імперськими інтенціями. Фактично Кіпр зараз підігрує українській банківській системі і економіців в цілому. Адже досі саме Кіпр був найбільшим інвестором в Україну. І навіть ніхто й не сумнівався що ці інвестиції – все тіж виведені і промиті через офшорку укпраїнські капітали. Тож тепер, після такого грошотрусу, сам Бог  велів повертатися цим грошам із теплих країв. Тепер питання – чи спроможеться українська влада створити відповідний клімат для  повернення українських фінансів із теплих країв усіляких там офшорних  лакун. А чим і як готується українська влада прийняти ці кошти – законодавчими чудасіями на зразок заборони валютних депозитів?

Авторів цієї допомоги, котра несподівано може повернути у країну суттєві кошти варто шукати саме в Євросоюзі, тож виглядає що цей фінансорвий пас є вже непрямим сприянням Україні з боку ЄС, не кажучи вже про кредитування. І не кажучи й про інше – при чимшвидшому зближеенні з ЄС частина російських офшорних капіталів повернеться не до РФ, а саме в Україну, якщо умови ведення бізнесу тут стануть хочаб на кілька кроків ближчими до умов в ЄС, а також  якщо в самому ЄС стане поменше всіляких бзіків у стилі французького президента  Франсуа Оланда , інакше  чергові ексцентричні типи пробігатимуть через  Україну в Чечню, так і не встигши знятися в ролі Тараса Бульби, щоб у Грозному поспішити пообіцяти знятися в ролі Шаміля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.