Голова НСЖУ Олег Наливайко про проблеми та тенденції розвитку ЗМІ

25 березня 2013, 09:01
Власник сторінки
0
258
Голова НСЖУ Олег Наливайко про проблеми та тенденції розвитку ЗМІ

Олег Наливайко під час свого перебування у Чернівцях розповів про сучасні проблеми та нові тенденції розвитку ЗМІ.


Панує загальна думка, що друковані ЗМІ через тиск Інтернету та складнощі із матеріальним забезпеченням зникнуть вже через кілька років. Однак, голова НСЖУ запевняє, що це не зовсім так обгрунтував свою думку використовуючи статистичні дані щодо передплат та продажу друкованих ЗМІ: "За 2 півріччя 2012 р. було передплачено 16 млн 752 тисячі друкованих видань. В Європі ж спостерігається падіння друкованих видань в середньому на 16%".

– Говорять, що зараз потрібно розвивати в першу чергу Інтернет-версії газет. Безумовно! Проте, американські та європейські колеги, які вже вклали у цю справу чимало коштів кажуть, що дохід від друкованих видань залишається для ЗМІ основним й він складає аж 95%,- запевнив Олег НАЛИВАЙКО.

Журналіст додав, що окрім нових тенденцій свого розвитку, на сьогоднішній день вітчизняні медіа стикаються з низкою проблем.

Перша проблема – роздержавлення, що є обов’язком України перед Радою Європи, адже відповідне рішення було прийняте ще у 2005 р. Проте, на даний час, в нашій країні відбуваються зовсім інше - приватизація. У когось забирають машину, у когось – комп’ютер, адже безоплатна передача майна в оренду ніде не прописана. Також відбувається перехід комунальних газет у власність комунальних підприємств.

- А такі не підпадають під Закон "Про роздержавлення ЗМІ", – наголошує пан НАЛИВАЙКО.

Друга проблема – відсутність єдиної системи ідентифікації журналістів. За кордоном – це прес-карти. Цей крок потрібен зробити й Україні для того, щоб встановити управління медійним напрямком.

Ще одну проблему, притаманну українським медіа можна простежити через призму європейських ЗМІ: пряме втручання влади у діяльність журналістів через структуру власників (як у випадку УНІАН).

Всі ці тенденції розвитку вітчизняих мас-медіа були донесені до Ради Європи під час візиту делегації НСЖУ до Брюселя та Страсбурга, де відбулась вже третя, традиційна зустріч із Радою Європи. Єврокомісари почули нову інформацію про стан медіа в Україні, а українські журналісти мали можливість отримати нові імпульси для розвитку.

- На сьогодні в Україні журналістів готує 51 ВНЗ. Ліцензійна умова 7 000 чоловік. Я боюся, щоб ми їх усіх без хліба не залишили. Але то – вже інша проблема, – сказав Олег НАЛИВАЙКО.

За його словами, в Україні планують підвищити якість викладання журналістики й для цього залучатимуть у педагогічний процес практикуючих журналістів без педагогічного досвіду, а також вироблятимуться нові форми взаємодії зі студентами: навчання у групах 5-6 людей, майстер-класи (що активно провадяться в УКУ) та наголошуватимуть більше на практичну складову процесу навчання.

Вікторія ЯШАН,
спеціально для Буковинського громадського порталу "CJ"
CitizenJournal.info (c)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.