Недоступний доступ

03 квітня 2013, 05:17
Власник сторінки
Специалист политологии, руководитель проекта "ALT:OSVITA"
0
165
Недоступний доступ

На абсолютній більшості сайтів місцевих рад відсутня або мінімально подана публічна інформація.

В період з дванадцятого по чотирнадцяте березня експерти з Центру Політичних Досліджень та Аналітики (ЦПСА) досліджували сайти місцевих рад на наявність розміщення даних щодо публічної інформації (Закон України «Про доступ до публічної інформації»). 

Провівши моніторинг сайтів п’ятдесяти місцевих рад (по дві з кожної області та АРК), найкращим виявився електронний ресурс Тернівської міської ради (Дніпропетровська область), адже на ньому найбільш повно була висвітлена інформація про доступ до публічних даних. Також в число кращих увійшли Татарбунарська, Ровеньківська, Кузнєцовська, Горлівська, Южноукраїнська та Конотопська місцеві ради. 

Водночас, з’ясувалося, що сайти шести місцевих рад  або неможливо відкрити, або ж їх взагалі не існує як таких (Алуштинська, Здолбунівська, Новоселицька, Скадовська, Ульянівська, Підгаєцька); на сайтах п’яти міськрад (Бережанська, Новокаховська, Звенигородська, Хотинська) розділ про доступ до публічної інформації  відсутній. 

На сайтах двадцяти дев’яти місцевих рад розміщені дані про порядок складання запиту про інформацію, зразки форм інформаційних запитів (ІЗ), поштова адреса для надсилання ІЗ, номер контактного телефону для надсилання усного ІЗ та електронна скринька для надсилання ІЗ. 

Слід зазначити, що на більшості сайтів відсутні дані про порядок оскарження рішень розпорядників інформації, їх дії чи бездіяльність, а система обліку публічної інформації наявна лише на шістьох сайтах (Тернівська, Ровеньківська, Горлівська, Брянківська, Новоград-Волинська та Марганецька місцеві ради).

Також варто звернути увагу не те, що на абсолютній більшості сайтів відсутня або мінімально подана інформація про акти індивідуальної дії, прийняті розпорядником; нормативно-правові акти та про проекти рішень, що готуються до прийняття та підлягають обговоренню.

Підсумовуючи результати, зрозумілим є той факт, що електронні ресурси місцевих рад ще недостатньо відповідають вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації». Виняток становлять лиш декілька сайтів, на яких найкраще реалізований даний закон.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,Кириленко,доступ до публічної інформації,моніторинг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.