Арабський халіфат або ісламський халіфат або майбутнє ближнього Сходу

04 квітня 2013, 07:43
Власник сторінки
0
927

Арабський халіфат або ісламський халіфат або майбутнє ближнього Сходу - чи можливий такий сценарій?

 

Всі ми кожен день дивимося й читаємо новини.Вже більше десятків років ми бачимо як вогонь різноманітних революцій та свержень режимів пройшов повз велику частину країн Північної Африки та Близького сходу.Ну наприклад,де ще не було війни з цих країн-Ірак,Лівія,Туніс,Судан,Ліван,Сирія,Малі,Сомалі,Афганістан,Єгипет та низка інших конфліктів.
І до речі якщо покопатися,то більшість режимів,що були звергнуті або зараз проти них іде боротьба-це світські режими,тобто де держава керується громадянськими,а не релігійними нормами.А ті революційні течії та террористичні та "визвольні організації" навпаки проповідують радикальний іслам та введення в ії країнах законів шаріатуі зараз це можна відслідкувати наприклад по подіям в Сирії де повстанці також хочуть встановити радикальну ісламську владу.
Щоб пояснити всі ці процеси з моєї точки зору прошу  спочатку ознайомитися з термінологією та передісторією,пояснення яких нагло взяте мною з вельмишановної(але однак не самого надійного джерела інформації як останної інстанції істини)Вікіпедії.

Халіфа́т (араб. خلافة إسلامية) — феодальна теократична арабо-мусульманська держава, що виникла внаслідок арабських завоювань VII—IX століть і очолювалася халіфами. Також халіфат як термін означає ісламську теократичну державу, яка має об'єднувати усіх мусульман. Втім лише перший Омейядський халіфат дійсно об'єднував усю умму.
Під контролем цієї держави в період її розквіту були землі Близького Сходу, Африки і південного заходу Європи. Халіфат контактував з такими регіонами як Європа і Великий Євразійський Степ, тісно взаємодіяв з тодішніми утвореннями на цих землях - Великою Булгарією, Тюркським і Хазарським каганатом, Великим князівством Руським, Східною Римською імперією.
Первісним ядром Халіфату стала створена Мухаммадом на початку VII ст. в Хіджазі (Західна Аравія) мусульманська громада — умма. У результаті арабських завоювань була створена величезна держава, що включала Аравійський півострів, сучасні Ірак, Іран, більшу частину Закавказзя, Середню Азію, Сирію, Ізраїль, Йорданію, Єгипет, Північну Африку, більшу частину Іспанії та Португалії, частину Північної Індії.
Слово Халіфат (араб. خليفة — Khalīfah «спадкоємець», «представник») — означає як титул халіфа, так і велику державу, створену після Мухаммада арабами-завойовниками під керівництвом його «халіфів» — «представників».
Епоха існування Багдадського Халіфату, разом з декількома наступними століттями розквіту загальноісламської науки й культури, іменуються в західній історіографії Золотою добою ісламу.

Шаріа́т (араб.
شريعة— належний (правильний) шлях, спосіб дії) — сукупність правових, морально-етичних і релігійних норм ісламу, що охоплює значну частину життя мусульманина і проголошена в ісламі як «вічне і незмінне» божествене настановлення
Час і місце появи — VII—XII століття Арабський халіфат.
Шаріат спирається на Коран, Сунну і фікх; включає елементи конституційного, цивільного, кримінального, адміністративного, сімейного і процесуального права
Панісламі́зм — релігійно-політична ідеологія і рух, який виступає за об'єднання мусульман всього світу і згуртування їх в єдиній мусульманській державі. Сформувався наприкінці XIX століття.
До речі панісламізм є частиною ідеології рухів Талібан та інших террористичних організацій.
Іслам в основному ділиться на дві гілки,суннізм і шиїтизм.
Найменша гілка це шиїти.
Шиї́ти (від араб.
شيعة‎‎ ; [ш
ӣ‘а] — прихильники, група, партія, секта, розкольники) — загальний термін, що означає послідовників ряду течій ісламу, — імаміти (шиїти-двонадесятники), зейдити, алавіти, друзи, ісмаїліти і ін. У вузькому сенсі поняття, як правило, означає імамітів (шиїтів-двонадесятників), другого за числом прихильників (після сунітів) напряму в ісламі, які визнають єдино законними наступниками пророка Мухаммеда тільки Алі ібн Абі Таліба і його нащадків по головній лінії.Найбільш поширене  в Ірані і Азербайджані, Лівану і Ємену, та частинах Іраку та Бахрейну.
Суні́зм (أهل السنة والجماعة) або (أهل السنة) — це основний (ортодоксальний) напрям у ісламі, представники якого вважають, що халіфом може бути лише та людина, що має репутацію і знання богослова і правознавця вищого рангу (тобто мудра і фізично здорова людина).Суніти роблять особливий акцент на виконання Сунни (вчинки і вислови Пророка, усна традиція, аналог усного Святого Предання у православ'ї) пророка Мухаммеда, на вірності традиції, на участі громади у виборі свого голови — халіфа. Основними ознаками приналежності до сунізму вважаються: визнання достовірності шести найбільших зведень хадисів (складених Бухарі, Муслімом, ат-Тирмізі, Абу Даудом, ан-Насаї и Ібн Маджі); приналежність до одного з чотирьох суннітських мазхабів (малікітського, шафіїтського, ханафітського і ханбалітського); визнання законності правління перших чотирьох («праведних») халіфів — Абу Бакра, Омара, Османа і Алі (шиїти визнають тільки Алі).Суннізм як певна течія сформувався в XI столітті в боротьбі з шиїзмом і в протиставленні йому, але досі цей термін має набагато менш чіткий зміст, ніж термін «шиїзм».На даній карті ми бачимо наскільки великі территорії поширення сунітів у сучасному світі.
Файл:Madhhab Map2.png
Більшість цих країн на протязі десятиліття були втягнуті у військові конфлікти де до влади прийшли (або скоро прийдуть,як у Сирії наприклад) радикальні ісламісти.Метою їх є зробити все життя в країні підконтрольним законам шаріату.Я впевнений що більшість повстанців у цих країнах і не є громадянами країн,проти чиїх режимів вони борються.Не раз я чув із журналістських росслідувань що частина так званих революціонерів це бул громадяни сусідніх та далеких країн і були агентами таких відомих і різких на слух організацій як Талібан ,Аль-Каїда та інші.Якщо пошукати в просторах інтернету інформацію про них та їх ідеологію то можна дізнатися,що їх метою також є панісламізм та дотриманнях законів шаріату,та встановлення жорсткої влади.До речі Усама  Бін Ладен як їх агент чи лідер був вихідцем з Саудівської Аравії.
Саудівська Аравія зараз
це країна з абсолютною монархією і править нею король Абдалла ібн Абдель  Азиз  Аль  Сауд. Коротка його характеристика:
«В феврале 2008 года американский журнал Parade (приложение к The Washington Post) обнародовал список самых жестоких диктаторов современности. Король Абдалла занял в нём четвёртое место, уступив лишь лидеру КНДР Ким Чен Иру, президенту Судана Омару аль-Баширу и президенту Мьянмы генералу Тан Шве
А тепер коротка характеристика його країни:
«Внешняя политика Саудовской Аравии ориентирована на сохранение за королевством ключевых позиций на Аравийском полуострове, среди исламских государств и государств-экспортёров нефти. Дипломатия Саудовской Аравии защищает и продвигает интересы ислама во всем мире. Несмотря на союзнические отношения с Западом, Саудовская Аравия часто подвергается критике за финансирование исламских экстремистов. Известно, что Саудовская Аравия была одним из трёх государств, признавших правление талибов в Афганистане. Саудовская Аравия является родиной бывшего лидера террористической организации «Аль-Каида», Усамы бин Ладена, а также многих командиров и комбатантов, сражавшихся против федеральных войск России в Чечне. Немало чеченских сепаратистов нашли убежище в этой стране после окончания боевых действий. Сложные отношения складываются также с Ираном, так как и Саудовская Аравия, и Иран, будучи центрами двух основных ветвей ислама, претендуют на неформальное лидерство в исламском мире.
Саудовская Аравия является ключевым членом в таких организациях как Лига арабских государств, Организация Исламского Сотрудничества, Организация стран-экспортёров нефти.
   Соединенные Штаты и Саудовская Аравия установили полные дипломатические отношения в 1940 году. Уникальная роль Саудовской Аравии в арабском и исламском мире, владение крупнейшими в мире запасами нефти и стратегическое положение — делает дружбу с ней очень важной для Соединенных Штатов. Обе страны разделяют общие интересы и они тесно консультируются по вопросам региональной безопасности, нефтяного экспорта и импорт, устойчивого развития экономики и ближневосточного мирного процесса. Саудовская Аравия является сильным партнером США в борьбе с терроризмом, а также в военной, дипломатической и финансовой сфере. Саудовские власти тесно сотрудничают с правоохранительными органами США в интересах национальной безопасности. »
Так що що б там не казали про вплив США і Нато у цих війнах і конфліктах,в яких було знищено і Саддама,і Каддафі та низку інших не таких знаменитих лідерів я думаю,що справа не тільки у нафті та відмові від користування долларами.І справа також не просто в тому щоб дестабілізувами ситуацію на Близькому сході для якихось своїх цілей.
Думаю Аравія надумала відтворити той славний халіфат,про який було написано вище.Армія у Саудівської Аравії невелика,тому поки що тупо завоювати сусідні території це буде неприпустимо як для світової спільноти так і для самого короля,бо силі завжди буде протидія і опір.
Тому спочатку потрібні країни мають бути дестабілізовані і після сверження світських чи інших режимів там має бути встановлена влада релігійних лідерів і громад,з законами шаріату.З часом коли вони утвердяться остаточно грунт для створення великої імперії чи халіфату буде створено.А коли країни-сусіди схожі на твою з такою ж релігією,складом населення та мовою то приєднати їх до себе буде досить легко як старшому брату і центральною фігурою у цих намірах.Думаю до цього Саудівська Аравія і наближається поступово фінансуючи террористичні організації ,революції та уряди .
Та й тому ж США буде вигідно мати такого союзника на противагу Європі чи Росії й Китаю.Та й велика частина нафти буде у надійних руках,а контракти нафтокорпорацій надійні та вічні.
Думаю через десятки років це буде здійснено і в світі зявиться одна велика ісламська країна повна жорстокості і наміру ісламізувати ще й Європу наприклад якщо не далі.

Хм,до речі коли я грав в одну стратегію то щоб показати,що моя країна не сама агресивна і не гегемон,я таємно фінансував революції в сусідніх країнах щоб потім спокійно почати або інтервенцію у ослабленій державі,чи довго впливати на неї мирно і пропагувати там свою релігію і добрі наміри і мирним шляхом включати ці також ослаблені держави до своїх территорій.
Для когось це була просто гра,а хтось грає мілліонами доларів і людських життів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: США,Саудовская Аравия,Талибан,шариат,шииты,сунниты,Аль Каида,Усама,халифат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.