Дискримінація неповнолітніх у сучасному світі

10 квітня 2013, 14:45
Власник сторінки
0
987
Дискримінація неповнолітніх у сучасному світі

Малеча, підлітки, молодь – обмежені за правами громадяни, згідно із законодавством України.

Однією з найактуальніших  суспільних нерівностей, але майже ніким не проговорена,  є дискримінація неповнолітніх у сучасному світі.  Я впевнена, що кожен з нас  ні разу не задумувався над цим питанням, та всі знають, що малеча, підлітки, молодь – обмежені за правами громадяни, згідно із законодавством України. Але чому ви, дорослі, принижуєте їх особистість?

 

Я дуже часто спостерігаю вбивчі для мене ситуації щодо пригнічення особистісних прав неповнолітніх ще у ранньому дитинстві. Хіба у здоровому суспільстві справжня мати буде лаятися на рідну серцю дитину? Чи люблячий татко буде бити свою дитину паском? А чому б не піти покататися з дитиною на санчатах, замість просиджування більше третини доби перед монітором комп’ютера, коли ж дитина дивиться по телебаченню  передачі, розраховані на дорослу здорову психіку? Все це – явні приклади того, що саме в цей момент, як я пишу, відбувається в українських  сімях.

 

Згідно Конвенції про права дитини, кожен з нас має право на життя та розвиток. Зупинимось на цьому.  Нагальною проблемою сьогодення є аборти. Ніхто не надавав право дівчатам, жінкам забирати життя ще у ненароджених малят.  Зробивши аборт, це робить вас, жінки, матерями мертвих дітей.  Який відсоток дітей відвідують різнопланові секції, гуртки? Батьки не завжди приділяють увагу розвитку задатків у своїх нащадків. Найчастіше це призводить до соціофобій, до не сформованості особистості.

Дітлахи маю право на відпочинок, вільний час, розваги та забави. Та чомусь їхні опікуни не палають бажанням ходити з ними в лялькові театри, в парк розваг, на дитячі тематичні заходи тощо. Неповнолітні мають право на користування культурними цінностями та право на інформацію, але з екранів телевізорів та моніторів комп’ютера «окультуритися» не дуже виходить.  Батьки звертають все на втому після важкого робочого для, на негаразди усіляких планів, відкладають виховання своїх дітей на невизначений час, думаючи, що все у них під контролем.  Дивно, чому тоді вони дивуються, що їхня дитина має погану успішність в школі, у неї немає друзів, вона асоціативна.

 

Я цілком згодна, що підлітковий вік – один із найскладніших періодів формування особистості, але ж він і найголовніший.  Наші батьки дуже нервують з цього приводу, тому роблять багато помилок.  Вони сваряться, лаються, бють, закривають в дома, забороняють користуватися телефоном, Інтернетом, спілкуватися з друзями, що в свою чергу, провокує підлітків робити все на перекір батькам.  Найважливіше – просто спробувати  зрозуміти дитину, піти на поступки, знайти компроміс.  Особливо гостро стоять питання вибору дитини релігійних переконань та свободи слова, вираження поглядів і поваги до них, відповідно до віку і питання свободи від фізичного або психічного насилля, визиску, сексуального зловживання, всілякої жорстокості.  Так, можливо діти у цьому віці занадто різкі, але треба вислуховувати їх думки, а не дискримінувати будь-який їх вчинок, вислів, рух. Це етап, коли особистість починає обирати життєвий шлях і, коли треба все спробувати та відчути. Це нормально, коли дитина робить щось таке, на що ви реагуєте не найкращим чином, як для підлітка. Батьки часто дуже роздратовані та гніваються на дітей, тому застосовуються, як один із методів виховання, фізичне та, найжахливіше, психічне насилля над дитиною.  Дуже важливим фактором формування повноцінної особистості є психічна підтримка, розуміння з боку батьків. На жаль, наші рідні доходять до цього висновку запізно. Зараз однією з актуальних тем для обговорення є тема сексуального насилля над підлітками.  Ми часто чуємо із засобів масової інформації про жахливі випадки цього.  До мого співчуття, ця проблема забута українською владою.

 

Вище я перерахувала приклади  дискримінації неповнолітніх  у нестабільному сьогоденні, зокрема в Україні.  Ми бачимо, що ситуація в нашій країні не найкраща, але нічого не робимо для того, щоб це виправити. Так може треба вже почати? Тому що скоро ще в садочку дитина буде вважати себе невдахою, а в підлітковому віці все завершуватиметься суїцидальними випадками. Задумайтесь, шановні дорослі, чого ви ставите себе вище за молодших собі віком осіб? Деякі з них набагато розумніші та багатші духовно. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.