УКРАЇНІ НЕ ПОТРІБНІ СОЮЗИ

12 квітня 2013, 07:29
Власник сторінки
0
427
УКРАЇНІ НЕ ПОТРІБНІ СОЮЗИ

Наша держава не повинна обирати між двома берегами, можливий альтернативний варіант розвитку!


Представники Європейського та Євразійського напрямків розвитку наводять власні й водночас різні переконання щодо можливостей для України. Всім відомо, що політичні кроки будуть важливими для економічних змін. Тому метою події став обґрунтований економічний розгляд теми, а не політичні дебати!

Інтеграція держави в світову спільноту є неминучою та необхідною. Антон Філіпенко – президент Української асоціації економістів міжнародників, «підкреслює важливість процесу взаємодії у сучасному суспільстві. Україна має великий ресурсний потенціал, який за умов його раціонального використання може послужити основним механізмом економічного зростання та розвитку. Проте, ми маємо значні проблеми з технічною та кадровою забезпеченістю, особливо жорстко постає проблема застарілих технологій виробництва, що потребує нагального вирішення».

Зрозуміло, що співпрацювати із світом набагато краще ніж конкурувати. А особливо, коли ти в сильній команді. Кожен відомий бізнесмен скаже вам, що одним з головних принципів його росту було успішне оточення. Саме оточення формує людину. І країни тут не виключення.

Ми прагнемо бути в клубі успішних та високо розвинутих держав, що є абсолютно логічним та правильним рішенням. За словами, Андрія Новака - голови Комітету економістів України, «ЄС – це є той рівень до якого ми маємо прагнути. По-перше, це платоспроможний широкий та одночасно конкурентний ринок. По-друге, вищий рівень культури та стандартів життя. По-третє, це інноваційні технології, розвинута наука та освіта» (такої думки більшість експертів учасників – інтерв’ю телеканалу 24 з події).

Втім, треба бути абсолютно «нелогічним», щоб не співпрацювати з СНД. «Росія є чималим споживачем українського експорту - близько 50% в 2011 році та 40% в 2012 році. СНД для України є великим ринком збуту своїх товарів та послуг. Для прикладу, за минулий рік частка експортованих товарів та послуг на територію СНД становила десяту частину від всього ВВП України, біля 7 млрд. дол.» - такі думки висловив Олег Устенко - виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера.

Але чому ми не розглядаємо лише два варіанти, де нові шляхи та виходи з даної ситуації? Нас тягнуть в союзи, адже бачать в нас потенціал, на який ми закриваємо очі. Ми повинні думати за довгостроковий розвиток. Володимир Дубровський – старший економіст та член Наглядової Ради CASE Україна, старший консультант Київської школи економіки KSE, назвав «найбільш конкурентоспроможні, на його думку, сфери – це наука, освіта та інноваційна діяльність. Втім спільною проблемою для усіх цих напрямків є застій у розвитку». І ніхто інший, лиши ми самі зможемо зрушити їх з місця.

Аналогічні дилема була кілька років тому, коли Україна вступала в СОТ. Постійно точились дискусії, куди краще – в світову організацію торгівлі чи зону вільної торгівлі з СНД. Ми так довго тягнули цей процес, що в підсумку великої користі від вступу в СОТ так і не отримали. Подібна ситуація складається з ЄС та Митним Союзом. Й на нас знову дивляться як на слабшого учасника. Хоча мали б бачити конкурентного партнера.

Першочерговим завданням має стати не прагнення України до швидкої інтеграції, а якісні зміни в українському суспільстві, що самі сприятимуть покращенню двосторонніх відносин. Тому для України зараз стоїть надважлива мета - зробити крок вперед у своєму розвитку, довести свою силу та бажання розвиватись. Тільки за таких умов, ми станемо бажаними учасниками будь-якого союзу, але вже на значно інших умовах.

Вирішення питання зовнішньої взаємодії України не може обмежуватись лише дискусіями. Водночас якісне обговорення проблем приводить до їх кращого розуміння, а отже  правильних рішень. Якщо кожен із нас сформує свою незалежну позицію у цьому питанні, тоді ми зможемо чітко визначити чого саме ми хочемо і як цього досягнути!

Підсумки наукового Форуму, що відбувся 3 квітня 2013 року в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана за участю фахових економістів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Європейський Союз,економіка,Експертна думка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.