У Львові військові комунальники розповіли про стан армійського ЖКГ

19 квітня 2013, 10:43
Власник сторінки
0
567

Військові комунальники зустрілися із представниками ЗМІ, щоби розповісти про найактуальніші проблеми!

У Львові, в 58 Будинку офіцерів відбувся брифінг для журналістів за участі начальника Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління МО України полковника Юрія Пилип’яка, керівника квартирно-експлуатаційно відділу міста Львова полковника Юрія Максименка та начальника відомчого будинкоуправління №4 Володимира Гідея.
Військові комунальники зустрілися із представниками ЗМІ, щоби розповісти про стан та перспективи житлового фонду, господарських та нежитлових приміщень, земельних ділянок та об’єктів власності, що є у Міністерства оборони України на території Західної України. А також, - обговорити житлові та комунальні проблеми найбільшого у регіоні – Львівського військового гарнізону.
Зі слів начальника Західного територіального комунально-експлуатаційного управління МО України полковника Юрія Пилип’яка, у ході реформування Збройних Сил України у регіоні відповідальності було вивільнено 157 військових містечок. Основна частина їх не використовується військом  ще з 2002-2003 років. Необхідні кошти на утримання цих об’єктів не виділяються. Тож поступово військові містечка приходять в занепад і, відповідно, їхня ринкова вартість щороку зменшується. Охорона цих об’єктів здійснюється за рахунок найближче розташованих військових частин. Це, як відзначив посадовець, обтяжливий спадок для Міноборони, адже завдання із охорони подібних об’єктів не притаманні Збройним Силам. Тому зараз у оборонному відомстві та Кабінеті Міністрів України триває пошук оптимальних рішень для передачі колишніх військових містечок органам місцевого самоврядування на безоплатній, компенсаційній основі або у обмін на житло для військовослужбовців, які перебувають на квартирній черзі в гарнізонах. Найближчим часом ця проблема має отримати розв’язання із користю для військовослужбовців, оскільки першочерговим завданням для квартирно-експлуатаційних органів військового відомства було і залишається забезпечення житлом черговиків. Нещодавно подібний проект було розпочато на Волині. Міська влада Луцька погодила із Міністерством оборони питання передачі земельної ділянки колишнього військового містечка на своїй території, в обмін на забезпечення черговиків житлом. Зараз триває процес погодження документів. Й, можливо, за якийсь час 68 військовослужбовців та військових пенсіонерів, які перебувають на черзі у луцькому гарнізоні, отримають очікуване житло.
Що ж до ситуації із будівництвом житла у Львівському гарнізоні, полковник Ю. Пилип’як повідомив, що єдиний існуючий проект – спорудження 64-х квартирного будинку у Липниках. Роботи мають бути завершені до кінця 2013 року. Разом з тим, тривають пошуки інвесторів для спільного будівництва.
Полковник Юрій Пилип’як також відзначив, що питання передачі відомчих земель та об’єктів у комунальну власність не вирішувалось фактично із 2007 року. Зараз цей процес відновлено. Триває остаточна передача земельних фондів та об’єктів нерухомості, рішення про передачу чи реалізацію яких вже було ухвалено попередньо на урядовому рівні. Таким чином, на сьогоднішній день одна з актуальних проблем вже у стадії вирішення.
Водночас, як відзначив полковник Юрій Пилип’як, зберігається ще низка гострих питань. Одне з них – утримання будинкового фонду. Зараз Міністерство оборони працює над тим, щоби такі об’єкти повністю перейшли під опіку органів місцевої влади. Однак, влада міста Львова погоджується прийняти відомче житло лише у разі виділення субвенцій на їх капітальний ремонт, який буде організовуватись та проводитись силами місцевої влади. Останнім часом, кошти на це в бюджет військового відомства не закладалися. В тому числі й на поточний рік. Є альтернативний шлях – «демілітарізація» житлового фонду на компенсаційній основі. Як пояснив офіцер, замість фінансових субвенцій, місцевим органам самоврядування запропоновано прийняти вивільнені військові містечка для їхньої подальшої реалізації і направлення отриманих коштів на ремонт відомчого житла. Такий механізм цілковито реальний, адже передбачений постановою Кабінету Міністрів України.
Про ситуацію із нерухомим майном Міноборони безпосередньо у Львові розповів начальник квартирно-експлуатаційного відділу міста Львова полковник Юрій Максименко. Відтак, зараз КЕВ міста Львова обслуговує два гарнізони: Львівський і Кам’янко-Бузький. До структури КЕВ входить шість будинкоуправлінь. Однак, у відповідності до Директиви Міністра оборони України, у Львові триває процес злиття чотирьох БУ в один підрозділ з метою подальшої передачі житлового фонду на баланс місцевих органів влади. Відповідно до урядової ухвали, Львову має бути передано понад 100 житлових будинків та комунальних об’єктів. Тут знову ж таки постало питання субвенцій. Місцевій владі, у відповідності до ухвалених Кабінетом Міністрів рішень, було запропоновано в якості компенсацій за витрати на капремонт, передати шість військових містечок. Це, зокрема, ділянки та об’єкти по вулицях Мечнікова, Авіаційній, Лисенка, Патона тощо.
– Після прийняття урядового рішення, нами була проведена їхня експертна оцінка, , продефектовані всі будинки, що мають перейти на баланс міста, щоби визначити потреби у коштах, складена кошторисна документація й підписані акти прийому-передачі, які є зараз у міській раді.
Процес, починаючи із погоджень на місцевому рівні й завершуючи урядовою ухвалою, відбувся ще три роки тому, коли економічна ситуація була дещо іншою. Але, упродовж трьох років проблема залишається відкритою. Через це, як відзначив полковник Юрій Максименко, на даний час є певні непорозуміння із міськими чиновниками. Нещодавно, містом здійснено власний аналіз питання відчуження військових містечок. Спираючись на результати якого, міські посадовці стверджують, що кошти від продажу шести колишніх об’єктів Міноборони не перекриють витрат міста на оновлення прийнятого на баланс відомчого житлового фонду. Тому мер Львова ставить питання перед Міністром оборони про додаткове виділення військових містечок. Однак в такому ключі, питання вирішити не можливо. Адже у відповідності до законодавчої бази, передані можуть бути лише неліквідні ділянки та об’єкти, які не були реалізовані упродовж двох аукціонних торгів. В самому місті таких об’єктів у нас не має. Тому, розглядається питання на включення у бюджет наступного року трансферу необхідних коштів на приведення до ладу житлового фонду Львівського гарнізону. Сума, яка необхідна для цього становить близько 85 мільйонів гривень на 104 житлових будинки.
Свій погляд на існуючі проблемні питання висловив начальник відомчого будинкоуправління №4 Володимир Гідей. У зв’язку із тим, що процес взяття відомчих будинків на баланс міста, гальмується – вчасно не можливо виконати реструктуризацію будинкоуправлінь, що передбачена директивою Міноборони. До того ж, будинкоуправління не є бюджетними організаціями, тож й на додаткові дотації вони не розраховують. Бюджет, яким може оперувати очолювана ним організація, поповнюється виключно за рахунок оплати квартир. Далі, потік комунальних відрахувань від мешканців розгалужується – лев’ячу частку коштів за комунальні послуги отримують інші підприємства: водоканал, обленерго тощо. Володимир Костянтинович відзначив, що на даний час заборгованість по квартплаті в гарнізоні сягає понад 1,5 мільйони гривень. Будинкоуправління намагається частково вирішити це питання за рахунок судових позовів. Певні результати є, однак вплинути на ситуацію докорінно вони не можуть. До того ж, не усі мешканці розуміють, що своїм зволіканням у оплаті наданих послуг вони гальмують будь-які дії щодо покращення їхнього побуту. Такий-собі парадокс: у армійському житлі відсутня військова дисципліна! Як відзначив Володимир Гідей, лише близько 10 відсотків осіб, що проживають у відомчих будинках, мають якусь приналежність до війська.
Що ж до питання зношеності житлового фонду Львівського гарнізону, начальник будинкоуправління №4 повідомив, що найбільш критична ситуація є по вулиці Стрийській. Найбільше рекламацій від мешканців надходить саме звідти. Це й не дивно, адже кошти які отримують у будинкоуправлінні можна скеровувати лише на ремонт поточний, який відбувається за завчасно складеним та затвердженим графіком. Із тими фінансовими можливостями, які є у військових комунальників зараз, можна лише підтримувати існуючий стан. Адже середній «вік» будівель, які є у розпорядженні БУ№4 – 30 років! Звичайно ж, капітальний ремонт споруд конче потрібен. На цьому наголошують й самі комунальники.
Підбиваючи підсумки зустрічі, представники комунально-експлуатаційних структур Міноборони підкреслили, що очікують у найближчому майбутньому позитивного вирішення озвучених проблем.

підполковник
Володимир Скоростецький
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ЖКГ,військовослужбовці,Полковник,гарнізон,Львівський,КЕВ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.