Безробітя на селі

07 травня 2013, 13:54
Власник сторінки
0
440

В статтю війшло те, що колись розроблялося мною та спеціалістами з МР НОВА ЕЛІТА як програма розвитку села.

Ми скидаємо розробку МР НОВА ЕЛІТА по проблемах села.
Підвищення рівня безробіття викликало зниження рівня життя, боляче вдарило по дітях, молоді, людях похилого віку. Злиденність є основною причиною зростання кількості самогубств, абортів, утримання від народження дітей. Але прийняті Верховною Радою та Урядом за останні роки закони, ряд концепцій, програм та додаткових заходів щодо реформування аграрного виробництва, розвитку соціальної сфери села, посилення боротьби з безробіттям повною мірою не виконуються і не мають відчутного впливу на сферу зайнятості в країні. Тому вивчення даної проблеми можна та необхідно розширювати і поглиблювати.
Зменшення обсягів виробництва сiльськогосподарської продукції та недооцiнка соцiальних аспектiв реформування сільського господарства зумовили скорочення попиту на робочу силу.
Найвагомішою часткою в структурі трудової міграції є найбідніша на даний час частина населення України - селяни. Якщо протягом десятиліть вони виїжджали із сіл у міста, то останніми роками рух сільської робочої сили в основному спрямований за межі держави. Близько мільйона українських селян, як нелегальні мігранти, по суті, за безцінь пропонують свою робочу силу. У структурі тих, хто виїжджає з сільської місцевості, особи молодше працездатного і працездатного віку складають переважну більшість, а серед осіб, які прибувають на постійне проживання у село, переважають люди похилого віку. У Західній Україні є цілі села, де не залишилось зовсім людей працездатного віку - одні діти та пенсіонери - всі інші на заробітках.
На 2010 рік на території України безробітними офіційно було зареєстровано 1785,6 тисяч населення, з них 493,5 це жителі України які проживають в сільській місцевості. Тобто можна визначити що сільське населення займає 27,64% від усього рівня безробітних. Також як економічно неактивних зареєстровано 12575,5 тисяч. З них в сільській місцевості проживає 3362,2 тисяч, що становить – 26,74%. Враховуючи те що економічно неактивне населення в сільській місцевості це здебільшого ті які розчарувалися в пошуках роботи, то при її наявності вони будуть приєднанні до економічно активного населення. Тобто приблизний резерв робочої сили в сільській місцевості становить 3855,7.
Головною причиною високого безробіття в сільській місцевості є відсутність збуту сільськогосподарської продукції. В той час як наша країна імпортує сільськогосподарську продукцію у інших країнах щоб поповнити запаси держрезерву.
Тому передусім для підняття с.г потрібно відкрити нові шляхи збуту які б дорівнювали схемі виробник-посередник-споживач але в ролі посередника має бути людина делегована від держави,саме вона має встановлювати ціни на продукцію вищі ніж трейдер, який отримує більший прибуток ніж сам селянин нагріваючи руки на купівлі-продажу продукції. Ця схема дозволить акумулювати на руках селян більшу частину коштів, що дозволить підняти їх соціальний статус.
Посередник може укладати контракти на поставку продукції у інші підприємства за нищою ціною ніж посередник, так як транспортні витрати будуть нищими. Та продукція яка залишається у посередника може бути викуплена для поповнення держрезерву а також для зниження цін на продукцію в депресивних районах для міського населення.
Дозволити селянам здавати гроші в пенсійний фонд, і саме той місяць за який гроші здаватимуться враховувати в стаж. Дотації відмінити як малоефективний, корупційний спосіб. Ліквідації монополії деяких сімей на землю. Земля повина належати тим хто її обробляє. Людина яка не обробляє землі через свої вікові або фізіологічні особливості може здавати її в оренду. Отримуючи 25 % з доходу на цій землі.
Відновити машино-транспортні станції (МТС) де селянин міг би брати в оренду за невелику плату техніку для обробітку землі. Для тих хто не вміє користуватися технікою, видавати її разом з водієм. Власником МТС повинна бути держава.
Якщо врахувати що наш приблизний резерв робочої сили в сільській місцевості за даними на 2010 рік становить 3855,7 тисяч. І кожен працівник здасть в пенсійний фонд приблизно по 20 грн в місяць, то ми додатково зможемо отримати 925,4 млн грн. Також ми зможемо скоротити безробіття на 27,64%. Та кількість економічно неактивного населення зменшеться на 26,74%. Що є непоганим показником для економіки країни.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.