На Львівщині миротворці з 19 країн розборонятимуть територіальний конфлікт!

17 травня 2013, 09:56
Власник сторінки
0
173
На Львівщині миротворці з 19 країн розборонятимуть територіальний конфлікт!

Темою військових навчань "Репід Трайдент-2013" стане розмежування конфлікту між двома уявними країнами

Понад 1300 військовослужбовців із 19 країн світу зберуться у липні поточного року на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що у Яворівському районі Львівщини. Адже із 8 по 19 липня на найбільшому військовому полігоні України відбудуться масштабні багатонаціональні військові навчання серії «Репід Трайдент».
Про це, під час фінального брифінгу завершальної плануючої конференції повідомив співкерівник навчань з української сторони перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін.
Планування цьогорічних навчань відбувалося у три етапи. Перший, під час якого формувався задум та приймалися заявки від країн-партнерів, відбувся у грудні 2012-го. У березні цього року, відбулася основна плануюча конференція, у ході якої делегати від країн-учасниць, військовослужбовців ЗС України та ЗС США, виконали основний об’єм завдань із планування, визначення потреб у логістичному забезпеченні та розподілу обов’язків, а також вирішили питання проходження іноземцями митного контролю. Зокрема, учасники ознайомились із матеріальною базою та об’єктами інфраструктури Міжнародного центру миротворчості та безпеки, де проходитимуть навчання. Військовослужбовці різних країн огланули умови проживання та навчальну базу, якою користуватимуться учасники «Репід Трайдент-2013». Фахівці з логістики та медичні працівники відвідали Військово-медичний клінічний центр Західного регіону, який здійснюватиме медичне забезпечення навчання. Також представники підрозділів різних країн провели рекогносцировку на місцевості, де відбуватимуться заняття відповідно до розкладу навчань.  Представники іноземних делегацій також побували міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького. Адже саме ці «повітряні ворота» Галичини прийматимуть більшість прибуваючих для участі у навчаннях іноземних контингентів.
Третій етап – заключна конференція, відбулася у рекордно короткий термін. За три доби учасники остаточно визначились із усіма робочими питаннями. А також затвердити Технічну угоду – документ, який регламентує обов’язки та відповідальність сторін. Найбільше роботи було, звичайно, у фахівців із військового логістичного забезпечення.
Зі слів представника логістичного відділу командування ЗС США у Європі Рея Монтанеза, бюджет цьогорічних навчань менший, ніж у попередні роки. Нагадаємо, що основні витрати на проведення навчань здійснює американська сторона. Зокрема, це – витрати на перевезення підрозділів країн-учасниць, оплата проживання та щоденного харчування військовослужбовців, закупка пально-мастильних матеріалів тощо. Збройні Сили України забезпечують контингенти країн-учасниць озброєнням, військовою технікою та, що головне, надають можливість тренуватися на найбільшому сертифікованому військовому полігоні на території Європи – Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, що у Яворівському районі Львівщини. Можливості цього польового навчального центру дозволяють проводити всебічну підготовку не лише невеликих підрозділів Сухопутних військ рівня взвод – рота – батальйон. Але й проводити повноцінні навчання великих з’єднань бригадного рівня і вище. До того ж, територія та сучасна інфраструктура і обладнання МЦМБ дозволяє залучати до військових навчань підрозділи артилерії та армійської авіації.
Навчання «Репід Трайдент» відбуваються у рамках програми міжнародного військового співробітництва «Партнерство заради миру». Більшість навчань цієї серії, які початково мали назву «Щит миру», починаючи із 1994 року проходила на території Яворівського райну Львівщини – у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.
Слід відзначити, що цього року перелік країн-учасниць навчань збільшиться. Загалом, у маневрах братимуть участь 19 країн! Це найбільша за останні роки кількість країн-учасниць. Будуть і абсолютно нові дійові особи. Погодження на участь у «Репід Трайдент-2013» надіслали оборонні відомства Туреччини, Естонії, Казахстану та Вірменії. Оборонні відомства Туреччини та Естонії надішлють офіцерів для роботи у об’єднаних штабах, які створюються відповідно до сценарію навчань.
Нагадаємо, що цього року акцент практичних тренувань у ході навчань робитиметься на використання аеромобільних підрозділів та багатоцільових вертольотів Мі-8. Передбачено, що багатонаціональні підрозділи, до яких увійдуть представники ЗС України, США, Молдови, Румунії, Сербії, Польщі, Великобританії, Грузії та Вірменії реагуватимуть на цілу низку кризових ситуацій. Під час проведення польової фази військовослужбовці на практиці відпрацьовуватимуть низку тактичних завдань. Це, зокрема, здійснення пошуку та знешкодження незаконних озброєних формувань та їхніх прихованих об’єктів, забезпечення безпеки миротворчого персоналу та місцевого населення, проведення конвоїв, організація несення служби на стаціонарних та мобільних контрольно-перепускних пунктах, здійснення патрулювання місцевості тощо.
Легендою українсько-американських військових навчань «Репід Трайдент-2013», стане територіальний конфлікт між двома уявними країнами. Відповідно до задуму, «яблуком розбрату» між двома країнами, що мають назву Фогленд та Вазірленд, стане територія спірної провінції, яку одна зі сторін силою відібрала в іншої. Врегулювати цей збройний конфлікт та розмежувати воюючі сторони мають військовослужбовці багатонаціонального контингенту методом проведення блискавичної аеромобільної операції з використанням багатоцільових вертольотів та літаків  транспортної авіації.

підполковник
Володимир Скоростецький,
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Львів,Міжнародне військове співробітництво,Міжнародний центр миротворчості та безпеки,партнерство заради миру,Репід Трайдент-2013
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.