Чи потрібні такі МАФи-перукарні?

30 травня 2013, 14:11
Власник сторінки
Громадський діяч, експерт з місцевого самоврядування, державний службовець
0
248
Чи потрібні такі МАФи-перукарні?

На вулицях столиці почали з’являтися тимчасові споруди, які пропонують перукарські послуги за низькими цінами. Але чи можуть перукарі працювати в кіоску?

В місті Києві, за інформацією влади, встановлено близько 18 тисяч МАФів, які використовуються під торгівлю  продуктовими та промисловими товарами, шиномонтаж, аптеки, продаж алкоголю, тютюну,  шаурми, лотерей і т.д.  В той час коли Прем’єр Азаров поборов МАФ секс-шоп,  на вулицях столиці почали з’являтися тимчасові споруди, які пропонують перукарські послуги за низькими цінами.  І кількість їх з кожним днем зростає – такі МАФи вже можна побачити біля станцій метро, на зупинках, на ринках… Але навряд чи перукарські послуги можна надавати в кіоску і якщо до цього часу МАФи під перукарню не використовувались, так значить є щось таке, що увесь цей час підприємців стримувало… Можливо, цим   «стопкраном» (крім самого розуміння поняття гігієни) є Загальні вимоги Національного стандарту України до перукарських послуг та суворі пункти Державних санітарних правил та норм для перукарень, на які сьогодні влада чомусь вирішила «закрити очі» і  більшість із них було грубо порушено.

Проїхавшись по таких новостворених перукарнях в Голосіївському районі, я  з’ясував, що в них відсутні рукомийники (!), немає води (!), немає санвузла (!), відсутня вентиляційна система, а в маленькому приміщенні, яке, навіть, без фундаменту і повноцінної  підлоги, працюють 4-5 перукарів. Професійні меблі, також, відсутні,  тому викликають сумніви і самі перукарські інструменти. До того ж, в майстрів, як виявилось, немає медичних книжок.

Поцікавившись даним питанням в соціальних мережах, я дізнався про те, що, в більшості випадках, працюють в цих МАФах перукарі, які щойно закінчили теорію перукарського мистецтва і  потребують практики.  Серед відгуків можна знайти і скарги відвідувачів, які  при стрижці отримали поранення вуха…  Жінки коментують, що перукарі навіть не дивляться на обличчя, щоб з’ясувати чи пасуватиме зачіска і, навіть, ті хто залишився задоволений стрижкою скаржаться на брудне приміщення і антисанітарію…

Але люди, загнані владою в злидні, тепер змушені користуватися  такими сумнівними перукарнями…

 

P.S. Перукарні розташовуються в окремих будівлях або в будинках громадських і торговельних центрів, побутових послуг, вокзалах, лазнях; перших та цокольних поверхах житлових будинків із обладнанням входу… (пункт 2.1. Державних санітарних правил та норм для перукарень)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.