У ЛОДА розглядатимуть пілотний проект організації міні-ринків приміських громад

14 червня 2013, 15:14
Власник сторінки
0
309
У ЛОДА розглядатимуть пілотний проект організації міні-ринків приміських громад

У Львівській обласній державній адміністрації розглядатимуть проект організації комунальних торгівельних майданчиків територіальних громад приміських сіл для реалізації селянами сільспродукції

У Львівській обласній державній адміністрації розглядатимуть проект організації комунальних торгівельних майданчиків територіальних громад приміських сіл для реалізації селянами сільськогосподарської продукції власного виробництва.

Відповідний лист був скерований у Львівську облдержадміністрацію з Адміністрації Президента України (№04-01/655).

Нагадую, як автор ідеї створення комунальних торгівельних майданчиків територіальних громад приміських сіл у містах обласного та районного значення, запропонував Президенту України Віктору Януковичу в якості пілотного проекту, реалізувати задум спершу у м. Львів. На моє особисте переконання, організація комунальних міні-ринків для реалізації селянами сільськогосподарської продукції власного виробництва забезпечить приміські села роботою, а самих львів’ян недорогими та екологічно чистими продуктами.

До звернення Президенту України були додані аркуші з підписами львів’ян. На підтримку звернення, додатково збиралися підписи мешканців приміських сіл, листи підтримки голів і депутатів сільських рад та направлялися в Адміністрацію Президента України.

Мене турбує безробіття в українському селі. В містах, робочих місць для селян в стає дедалі менше. Сільськогосподарську продукцію часто реалізують посередники, себто перекупщики. В великих супермаркетах, полиці завалені імпортною продукцією. А вітчизняному індивідуальному виробнику сільгосппродукції з приміських сіл, немає де торгувати на привабливих для нього умовах. Відсутність стимулів для селян – поросла бурянами на селі земля, безробіття та алкоголізм, депопуляція населення.

Тому, для реалізації сільськогосподарської продукції селянами приміських сіл, я запропонував створити у містах обласного та районного значення комунальні ринки (міні-ринки, торгівельні майданчики) територіальних громад сіл. Щоб земельні ділянки, під такі ринки, знаходилися у довгостроковій оренді територіальних громад сіл. А облаштування цих торгівельних майданчиків для селян, було б вже завданням самих територіальних громад сіл.

Такі дієві заходи, дозволять впорядкувати та врівноважити у містах процес збуту селянами своєї продукції, запобігти утискам та маніпуляціям з боку місцевої влади. Також, будуть забезпечені нові робочі місця для селян, без додаткових витрат на їх професійну орієнтацію. Це в свою чергу, буде стимулювати  розвиток сільських населених пунктів в Україні, позитивно впливати на демографічні показники… Зменшаться потреби у імпорті сільськогосподарських продуктів рослинництва та тваринництва.

Станом на сьогодні, інтереси сільськогосподарських товаровиробників, які здійснюють не оптовий продаж сільськогосподарської продукції  власного виробництва є незахищені. Із виникненням в аграрному секторі ринкових відносин та ліквідацією колгоспів, зникли і колгоспні торгівельні мережі в містах.

Слід також врахувати, що для потреб міст в довгострокове користування вилучаються земельні ділянки сіл. А створення комунальних ринків у містах для селян, врівноважило б порушений баланс інтересів «село – місто». Так, для прикладу, комунальні підприємства Львівської міської ради, мають в довгостроковому користуванні землі приміських сіл. А саме: в Грибовичах – 33,3 га під сміттєзвалище, в Малехові – 5,5 га під ЛКП «Збиранка», під ТЕЦ-2 – 117 га та під очисні споруди – 0,5 га.       

Тому, як громадська організація, ми попросили для вирішення питання створення у містах обласного та районного значення комунальних ринків (міні-ринків, торгівельних майданчиків) територіальних громад сіл, надати необхідні доручення прем’єр-міністру України, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та запровадити пілотний проект створення торгівельних майданчиків територіальних громад сіл у м. Львові.

Запрацює українське село – запрацюють і виробництво в містах. І тоді можливо, у Львові знову буде високорентабельно випускати оприскувачі на Сільмаш, а в Пустомитах плуги та борону.

Питання організації комунальних торгівельних майданчиків для громад приміських сіл, зараз будуть розглядати і на громадській раді при Львівській обласній державній адміністрації. А днями, до мене зателефонував помічник народного депутата Богдана Панькевича, який дуже зацікавився ідеями комунальних ринків та пілотним проектом у Львові. І це не дивно, ми зверталися за підтримкою і до всіх народних депутатів, які є з Львівщини. Перебували раніше в представницьких органах місцевого самоврядування, у Львівській міській, в обласній радах.

По ряду сіл у нас вже є прораховано кількість людей, які би реалізовували продукцію. У нас є і конкретні пропозиції щодо ділянок, які можна було би використати під такі ринки, але ми чекаємо офіційної відповіді від мера Львова Андрія Садовго. Він має за нашим запитом дати перелік ділянок, на яких найдоцільніше облаштувати комунальні торгівельні майданчики.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.