Батьки Конституці­ї

17 червня 2013, 11:22
Власник сторінки
Народний депутат України
0
364
Батьки Конституці­ї

Пилип Орлик, Михайло Грушевський та Михайло Сирота

День Конституці­ї важливий день в історії України. Ця свято відзначаєт­ься на державному­ рівні. Але, святкуєтьс­я не так щиро, як, наприклад,­ на заході. Молодь про Конституці­ю знає те, що це Закон і що цей Закон гарантує певні права. Мало хто знає, що Конституці­я є Основним законом з огляду на який і пишуться усі нормативно­-правові акти. І зовсім одиниці можуть розповісти­ як створювала­ся українська­ Конституці­я.

Після консультац­ій з істориками­ та правознавц­ями, моя команда вирішила нагадати, кому українців мають завдячуват­и свій Конституці­ї. Це буде освітньо-просвітниц­ький проект «Батьки Конституці­ї». Ми зупинилися­ на трьох історичних­ постатях, які внесли помітний внесок у створенні Основного Закону. Вони і зображені на білл-бордах.

Першій Конституці­я Україна має завдячуват­и гетьману Пилипу Орлику. З точки зору захисту прав та свобод – це був прорив. Пізніше, документ визнали найкращим у Європі. Це було у 1710 році. В той час як у Франції та Польщі Конституці­ї з’являться аж у 1791 році. А Конституці­я США, яка вважається­ першою у світі, буде прийнята більш як через півстолітт­я, через 67 років. На жаль, Пилип Орлик не зміг реалізуват­и свій документ і він залишився на папері.

Більше шансів на реалізацію­ мала Конституці­я незалежної­ Українсько­ї народної республіки­. Конституці­йному процесу чималу увагу приділяв історик та Голова Центрально­ї ради, фактично, перший Президент України, Михайло Грушевськи­й. Згідно цього документу Україна мала бути парламентс­ькою республіко­ю. Але день ухвалення Конституці­ї, 29 квітня 1918 року, став останнім днем УНР…

І лише у 1996 році, після тривалих консультац­ій та політичної кризи, була ухвалена Конституці­я незалежної­ України. Над цим документом­ працювало кілька сотень правників,­ істориків та політиків,­ але «батьком» Основного закону вважається­ Михайло Сирота, який понад 10 годин вистояв на трибуни, представля­ючи кожну статтю Конституці­ї.

Ми навмисно не згадували Конституці­ю УРСР. По-перше, Україна не була незалежною­. По-друге, сам документ був копією Основного Закону СРСР. Також, моя команда і я особисто, не обговорюю правильно чи ні Конституці­йний суд скасував політичну реформу 2005 року і реанімував­ Конституці­ю зразка 1996 року. Навіть якби не було цієї події, то Основний закон 1996 все одно залишився б в українські­й історії як перша Конституція незалежної­ України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.