Рада має відкрити двері

18 червня 2013, 08:26
Власник сторінки
Народний депутат України
0
373
Рада має відкрити двері

Екскурсія з перепонами

Верховна Рада режимний об’єкт. Звичайній людині потрапити сюди неможливо. Єдина можливість – це попроситися на екскурсію. Але й тут виникає багато проблем.


До мене звернулися кіровоградська громадська організаціяматерів дітей-інвалідів та інвалідів «Серце матері» з проханням посприяти проведенню екскурсії. Не думав, що це буде великою проблемою. 

Її організація ускладнювалася тим, що екскурсію потрібно було організувати для дітей з обмеженими можливостями. Спочатку думали, що проблемою для тих, хто на інвалідних візках будуть майже сотня сходинок, які потрібно подолати під час екскурсії. Але труднощі виникли ще на порозі парламенту. Інвалідні візки просто не проїжджали у двері. Тих, хто не міг йти, дорослі несли на руках.


Більшість депутатів ніколи навіть не думали, що існує проблема пересування дітей з фізичними вадами. Тому що не цікавилися нею. Для більшості, проблема дітей з обмеженими фізичними можливостями – це лише рядок у держбюджеті.  


Мені важко підібрати слова, аби передати радість дітей. Особливо цікаво було спостерігати за ними, коли вони зайшли до сесійної зали. Діти змогли доторкнутися до «картинки», яку часто бачать по телевізору, натиснути накнопки та постояти, як справжні політики, на трибуні.    


Аби таких екскурсій було більше - потрібно відкрити двері парламенту для усіх бажаючих. Для початку можна відчиняти двері Ради для вільного відвідування  у не пленарні дні. Так, як в Європі, до якої ми прагнемо і на стандарти якої орієнтуємося. 


Зрештою, це один із елементів позбавлення імунітету та недоторканності. Влада має бути відкритою. Не повинно бути резервацій ні для чиновників, ні для політиків.

Ініціативу можна назвати «Відкриті двері». Але назва тут немає жодного значення. Головне, що дітям-інвалідам не потрібно буде ставати у чергу, аби потрапити на екскурсію. 


А щоб діти та дорослі з обмеженими можливостями почувалися комфортно я пропонуватиму передбачити у Кошторисі Верховної Ради фінансування для спорудження  пандусів. Діти і так вже настраждалися …

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.