Яку небезпеку несуть підземні переходи

18 червня 2013, 10:35
Власник сторінки
Громадський діяч, експерт з місцевого самоврядування, державний службовець
0
176
Яку небезпеку несуть підземні переходи

Підземні переходи в Києві перетворились на суцільний базар. А чи при будівництві підземних переходів користувалися нормами по ширині і чи враховували ту площу, яку сьогодні займає в переході торгівля?

Здається, що підземні переходи в Києві перетворились на суцільний базар -  чомусь, столична влада саме таким бачить Київ як Європейську столицю. Зрозуміло,  що чиновникам це приносить додатковий заробіток, але от кияни мають дискомфорт та загрозу для  здоровя і життя.

Найперше,  цікаво, чи при будівництві підземних переходів користувалися нормами по ширині і чи враховували ту площу, яку сьогодні займає в переході торгівля? Дивлячись на те, як перехожі в переходах лавірують між прилавками та тимчасовими спорудами, які захаращують прохід, зрозуміло що невраховували, та й не повинні були, адже призначення переходів інше. Пройшовши підземними переходами Голосіївського району, в мене виникло питання: наскільки реалізація того чи іншого товару прийнятна для цього місця, якщо врахувати, що продають у підземці практично все — фрукти-овочі, печиво, м’ясо, одяг, техніку та різний китайський «крам»? Як вдалося з’ясувати поспілкувавшись з продавцями, всі вони не є мешканцями ні Києва, ні Київської області (це щодо питання додаткових робочих місць для киян). Почули від продавців, також, скарження про те, що вночі їх «робочі місця» використовують під туалети і тому вони вдень змушені потерпати від сморіду. (Поряд з співрозмовником продавали м’ясо). Мабуть не я один сумніваюся в тому, що підприємці мають відповідну дозвільну документацію і  всі ті продукти харчування проходили санітарні експертизи.

Простоявши біля переходів годину, ми провели опитування людей, які заходили або виходили з відти, на предмет того, чи потрібна, на їхню думку, така торгівля. І лише двоє (!) з опитуваних дали позитивну відповідь. В переході біля готелю «Голосіївський» жінка розповіла, що раніше її незрячий чоловік  сам пересувався по цьому переході, але з появою тут торгових місць це стало неможливим.

Взагалі, жахливо уявити, скільки людей може постраждати,  якщо в переході виникне пожежа! Адже полум'я відразу перекинеться з ларька на ларьок, бо ж невідомо, яким якісним є той пластик з якого зроблені торговельні місця у переходах і які горючі матеріали у ларьках зберігаються. А причин для виникнення пожежі може бути безліч: від недопалка до короткого замикання проводки, яку сяк-так провели до кожного ларька, адже торговцям потрібна електрика для освітлення та холодильників

Також, давайте згадаємо ситуацію в Москві в 2000 році під час терористичного акту в підземному переході - більшість постраждалих отримали травми не від самої вибухової хвилі, а від осколків скла торгових кіосків і павільйонів, вибитих нею!

Я знаю, що у випадку надзвичайної ситуації власники цих торгових точок не постраждають, бо вони в цей час будуть рахувати гроші від оренди, а жертвами нещастя стануть найманці, які працюють продавцями  та пересічні кияни, які в той час там проходитимуть. А винними визнають мабуть якогось двірника чи електрика…

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.