З Днем Конституції!

27 червня 2013, 11:48
Власник сторінки
Народний депутат України
0
200
З Днем Конституції!

До свого Дня народження Конституція отримала подарунок. Конституційна асамблея ухвалила рішення про те, що зміни у діючу Конституцію мають вноситися у конституційний спосіб, тобто в стінах парламенту

З Днем Конституції! Хочеться щиро побажати звичайних земних благ: щастя у родині, успіхів у кар'єрі та здоров'я міцного.

Ми поки не усвідомили значення цього свята і не навчилися належним чином відзначати День Конституції. Для більшості - це звичайний вихідний. Я впевнений, що вже наші діти, наступні покоління, по праву оцінять Основний закон та права і свободи, які він гарантує.


Конституція - це паспорт країни. Це такий само невід'ємний атрибут державності як прапор, гімн та мова.
З метою популяризації Конституції мною була започаткована освітньо-просвітницька програма "Батьки Конституції".

Сподіваюся, що молодь відкрила для себе таких конституціоналістів як гетьман Пилип Орлик та історик Михайло Грушевський. Поява поряд з цими визначними історичними постаттями нині уже покійного народного депутата Михайла Сироти - це вшанування памяті людини, яка майже 11 годин вистояла на трибуні, доповідаючи кожну статтю нині діючої Конституції.

Водночас, над проголосованим у 1996 текстом Конституції працювала не одна сотня політиків та правників. Їх внесок неоціненний і ми маємо бути вдячні усім тим, кого ми називаємо "батьками Конституції".

Я проти скасування нині діючого Основного закону. Адже цей документ у частині захисту прав та свобод визнано одним із кращих у Європі. Інше питання, що норми закону, які мають вищу юридичну силу, не виконуються. Для прикладу, із пів сотні законів, ухвалення яких випливає із тексту Конституції, за весь час дії документу ухвалено менше десяти.

Під час відзначення  Дня Конституції, кожного разу, порушується питання про її зміну або ліквідацію. Протягом останнього року навіть обговорювалася можливість ухвалення нового тексту Основного закону на референдумі, в обхід Верховної Ради.


Але, схоже, до свого Дня народження Конституція отримала подарунок. Конституційна асамблея ухвалила рішення про те, що зміни у діючу Конституцію мають вноситися у конституційний спосіб, тобто в стінах парламенту, згідно 13 розділу. 

Я залишаюся оптимістом і вважаю, що  спочатку ми маємо навчитися жити за нині чинною Конституцією і поспішати її змінювати не варто.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.