Чому Гоголь писав російською?

06 липня 2013, 10:47
Власник сторінки
0
237

Коли говориш про минуле, треба знати, який тоді був контекст - тобто інформація з категорії "а, це всі знають, навіть малі діти". А не тлумачити ті події в контексті сьогодення.

Тоді Росія ще була нормальною імперією.

Що таке імперія, як вона утворюється та функціонує? Можна завоювати будь кого, але однією силою зброї території не втримати. Треба розбиратися в усіх тонкощах місцевих справ. Цезарь оно 7 томів написав, по тому на кожен рік. По них галлів вчені й вивчали потім.

Для того, щоб бути імперією, країні доводиться певним чином пожертвувати своєю культурою, якщо хоче, щоб інші народи імперії відчували, що це і їх держава.

Тобто, в Росії тих часів існувало своєрідне соціальне замовлення "ми вас бачимо, чуємо, поважаємо, що у вас там відбувається, чим живете". Зрозуміло, що люди відгукувалися та й починали письмово пояснювати що то таке Україна. І ясна річ, російською. От і Гоголь так розпочав писати.

Зараз це цікаво і укр. читачеві, бо про минуле, і усна традиція ослабла.
А хто тоді вмів читати?

А нащо таке українському духовенству та знаті чи навіть освідченому селянину? Вони таких народних оповідок самі в дитинстві наслухалися - на 7 "Вечорів на хуторі близь Діканьки" вистачить.

Це було щось таке, що вважалося споконвічним, не помічалося як повітр"я. Ідея, про те, що фольклор треба цінувати й збирати, ще не оформилася.

Ті, хто читав постійно, міг собі це дозволити, вже років у 25 грецьких філософів та римських істориків в оригіналі вивчали.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.