Чи допоможе Філарету Вселенський патріарх

11 липня 2013, 21:28
Власник сторінки
0
229

Тільки Варфоломій може допомогти подолати розкол в українському православ’ї та посприяти канонічному визнанню Київського патріархату

Вже багато років поспіль Українське православ’я роздирають протиріччя. Київський патріархат не знаходить спільної мови з Московським і це зрозуміло, адже ніхто не скасовував рішення Архієрейського собору Російської православної церкви від 19.02.1997 року про накладення на патріарха Філарета анафеми. Саме з того часу в Україні маємо дві церкви «правильну» і «неправильну». Хто тільки не брався розв’язувати цей складний вузол церковних протиріч, але нічого не змінилося.

Невідомо чому, але з всього видно, що у питанні більше політики ніж релігії, а найстрашніше, що страждають пересічні віруючі, які стали заручниками конфлікту. З одного боку, беззаперечне слово РПЦ, яка не бажає визнати власну неправоту стосовно Філарета, а з іншого, і сам патріарх можливо винен, оскільки надто багато в його діяльності політики було і є. Все ж таки брати участь у мітингах і негласно давати вказівки щодо голосування пастви не його справа, та і до Бога це не має жодного відношення, як, до слова сказати, і вічні війни за землю і церкви... Напевне всі пам’ятають як за «помаранчевих» часів можновладці навіть дітей публічно хрестили у Філарета, якого дуже шанував Ющенко, а потім перехрещували у Володимира. Це правда, гірка правда нашого сьогодення…

Але ж хіба винні віруючі, які далекі від політики і прагнуть одного – знайти найкоротший шлях до БОГА.

Скільки вже писали медіа про те, які бувають намісники Господа нечисті в діях і помислах, але їх це не хвилює, головне щоб церковна каса була наповнена. І зараз, вищі чини Київського патріархату зрозуміли, що з патріархом, на якого накладена анафема, без політичної підтримки далеко не заїдеш. От і почали пошук виходу. Вже найближчими днями  запланований виїзд делегації УПЦ-КП у складі митрополита Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Епіфанія (Думенко), архієпископів Чернігівського і Ніжинського Євстратія (Зоря) та Рівненського і Острозького Іларіона (Процик) до Стамбулу. Там, у Туреччині, представники УПЦ КП мають зустрітись з Вселенським патріархом Варфоломієм. Тільки Варфоломій може допомогти подолати розкол в українському православ’ї та посприяти канонічному визнанню Київського патріархату. Передбачається також запропонувати варіант підготовки патріархом Філаретом скарги на адресу керівництва Константинопольської церкви на рішення Архієрейського собору РПЦ, яким на Філарета накладено анафему. Філарет вказане рішення розцінює як втручання Московської патріархії у внутрішні справи УПЦ», але чи не внесе це додаткового розбрату.

У будь-якому разі, Філарету та його побратимам  хочеться побажати успіху, але не в набиванні кишень банкнотами, а в тому, щоб найвпливовіша і найпотужніша в нашій державі православна церква була не зерном протистояння і розколу суспільства, а символом єдності духу і волі народу. Це можливо, але треба любити людей і ГОСПОДА більше, ніж власні амбіції. Лиш тоді, коли у православ’ї буде більше справжньої віри ніж політики і жаги до наживи, можна буде говорити про дійсне єднання українського народу навколо справжньої церкви.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.