Кличко та Порошенко: союзники чи конкуренти?

12 липня 2013, 09:06
Власник сторінки
0
273

Цікаве питання.

Як стало відомо з парламентських кіл, наприкінці червня у Вінниці відбулися неофіційні переговори Віталія Кличка з Петром Порошенком щодо майбутнього політичного співробітництва. Лідер УДАР прибув у місто на запрошення Петра Олексійовича відвідати його фабрику "Roshen". Одночасно Порошенко мав на меті продемонструвати Віталію свій вплив на регіон, тому для підсилення своїх позицій запросив на переговори "своїх" людей, а саме, колишнього голову Вінницької ОДА О.Домбровського, екс-голову Вінницької обласної ради Г.Заболотного та діючого міського голову Вінниці В.Гройсмана.

Порошенко та компанія наполегливо переконували лідера УДАР щодо необхідності надання його політичною силою підтримки кандидатурі Порошенка на виборах Київського міського голови. Натомість присутні обіцяли підтримати Віталія на президентських виборах 2015 року, звісно розраховуючи на підсилення свого впливу у регіоні за його президентства.

За оцінками оточення Кличка, колективна зустріч була незмістовна та безрезультатна, бо "Петя" у звичному для себе стилі все кружляв навкруги основних питань та тільки змарнував безцінний час шефа. Віталій навіть зарікся проводити у подальшому зустрічі у подібних форматах.

Лише під час розмови тет-а-тет було обговорено кілька конкретних речей, які стосувалися в основному місцевих вінницьких політичних проблем. Зокрема, Петро Олексійович не міг у присутності свого прибічника О.Домбровського просити Кличка про підтримку свого сина - Олексія -  на перевиборах у Верховну Раду у ТВО №11. Слід нагадати, що О.Домбровський здобув перемогу у вказаному окрузі, але фактично був позбавлений депутатства через рішення суду. Отже Порошенко забажав потайки від свого товариша замінити його на сина. Звісно, своя сорочка ближче до тіла.

Ще більш змістовними виявились пропозиції Порошенка щодо участі його людей у розвитку партійної структури УДАР у регіоні. Петро Олексійович запевнив, що він разом з В.Гройсманом мають всі можливості для впливу на політичні та економічні процеси в області задля забезпечення підтримки партії УДАР, зокрема під час підготовки до чергових президентських та місцевих виборів.

До того ж, Порошенко зазначив, що у разі отримання можливості розбудовувати обласну партійну структуру УДАР він посприяє поліпшенню іміджу партії в регіоні, який було зіпсовано через "кримінальну" репутацію екс-голови обласного партійного осередку, нині народного депутату від УДАР Геннадія Ткачука, його "бандитську" біографію та безперервні політичні конфлікти з мером Вінниці Гройсманом.

Порошенко обвинуватив братів Геннадія та Ігоря (голова обласної організації УДАР) Ткачуків у розв'язуванні інформаційної війни у місцевих та центральних ЗМІ з метою дискредитувати міського голову Вінниці та самого Петра Олексійовича.

Відомо, що у колі партійного керівництва УДАР Віталій Кличко ще раніше висловлював незадоволення тим, що відбувається у Вінницькому регіоні, за який відповідають брати Ткачуки. Спочатку лідер партії висловлював серйозні претензії зростаючим невдоволенням активістів Вінницької обласної організації (зокрема Жмеринського, Могилів-Подільського, Хмільницького, Шаргородського районів) та негативним резонансом у регіоні, які виникли через невирішеність питання заборгованості партії за участь у минулорічній виборчій кампанії, та нездатністю керівників обласної організації локалізувати протестні настрої однопартійців.

За наявною інформацією, Геннадій Ткачук, який виступав розпорядником виділених Віталієм Кличком партійних коштів на виборчу кампанію у регіоні, витратив їх протягом вересня-жовтня 2012 року на добудову власного торгівельного центру "Юність-2".

До того ж, братам Ткачукам полегшило "списання" виборчих коштів на парламентських виборах ще й те, що кандидатом у депутати-мажоритарники від УДАР по місцевому ТВО №11 балотувалася дружина Ігоря Ткачука - Людмила Станіславенко.

Наразі брати Ткачуки активно використовують можливості місцевих та партійних Інтернет-ресурсів для дискредитації Вінницького мера Гройсмана, щоб висунути члена своєї родини Людмилу  Станіславенко кандидатом від УДАР, але цього разу - вже на посаду міського голови. Водночас у мажоритарники по ТВО №11 на перевиборах планує висуватися сам голова вінницького УДАР - Ігор Ткачук. Зрозуміло, що проти, наприклад, того ж самого Домбровського у Ткачука буде небагато шансів, але у будь-якому випадку родина Ткачуків знову збагатіє за рахунок коштів, виділених Віталієм Кличком на виборчу кампанію, та, можливо, побудує ще якийсь торговий центр а ля "Юність-3".

Віталій Кличко ще у травні цього року пообіцяв Геннадію Ткачуку підтримати висунення його брата єдиним кандидатом від опозиції у ТВО №11, але тепер, після кількох епізодів ігнорування депутатом Ткачуком вказівок партійного лідера, Віталій, здається, вже передумав та змінив своє рішення на користь Порошенка-молодшого. Зокрема Кличка обурила критика з боку Геннадія Ткачука в оточенні колег його розпорядження щодо заборони розгортання у регіоні кампанії з дискредитації Петра Порошенка. Одночасно Ткачуком через підконтрольних місцевих журналістів було здійснене самовільне застосування "чорного піару" стосовно потенційного партнера партії - Петра Олексійовича.

Ось чому у партійному оточенні Віталія Кличка схиляються до того, що найближчим часом настануть суттєві зміни у Вінницькій обласній організації УДАР та, скоріше за все, ця структура підпаде під вплив тандема Порошенко-Гройсман за рахунок іншого тандема - Геннадія та Ігоря Ткачуків. Останній з братів, ймовірно, поступиться партійною посадою на користь людини Гройсмана - колишнього голови обласної організації "Фронту змін", депутата обласної ради С.Кудлаєнко.

І Віталія можна зрозуміти, оскільки Ткачуки через свої амбіції містечкових князьків втручаються у стратегічні плани партійного лідера щодо укладання союзу з "цукровим королем" на взаємовигідних умовах. 

Тільки не зрозуміло одне, чи отримав Віталій Кличко у Вінниці відповідь на головне питання. Чи пообіцяв Порошенко після його обрання за підтримки партії УДАР на посаду Київського міського голови не претендувати на пост Президента України у 2015 році? Оскільки за висновками експертів-соціологів, Петро Олексійович має з Кличком найбільш близьке електоральне поле серед ймовірних кандидатів на майбутніх президентських виборах. Соціологічний портрет їх типового виборця виглядає наступним чином: молодь або люди середнього віку, помірної опозиційності та середніх статків, які рівномірно представляють усі регіони України. При цьому електорат Кличка молодший та менш дисциплінований, отже існує вища ймовірність того, що його прибічники не прийдуть голосувати на виборчі дільниці.

На підставі аналізу останніх соціологічних досліджень особистих рейтингів можливих кандидатів у президенти експерти роблять висновок, що якби вибори відбулися зараз, то Порошенко відібрав би 6% голосів саме у Віталія Кличка.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.