Вибір без вибору

23 липня 2013, 07:05
Власник сторінки
0
146
Вибір без вибору

Невже в пересічного громадянина є вибір?


Сьогодні інформатизація досягла небачених раніше висот. Окрім безлічі телевізійних каналів, газет, радіостанцій, океан інформації для пересічного громадянина виливає й Інтернет. Здавалося б, людина стоїть перед інформаційним різноманіттям і може вибирати потрібне.

Насправді людина, за виключенням невеликого відсотка тих, хто справді знає що йому потрібно і може скористатися з того потоку інформації, потрапляє в інформаційну пастку. Якщо уважно проаналізувати всі ті передачі, фільми, новини, всі вони мало різняться за своїм змістом, частково змінюючи лише форму.

Нас обробляють лише тією інформацією та ідеями, які вигідні для маніпулювання масами власниками ЗМІ. В умовах ринкових відносин міф про начебто «незалежні» ЗМІ навіть звучить смішно.

Щодня в новинах йде порція про корупцію, вбивство чи зґвалтування, демонструються серіали , в яких насилля – звична справа, і все це подається під виглядом проблем індивідуальних особистостей, замовчуючи, що в основі лежать проблеми суспільства в цілому, криза керівництва верхівки. Використовується метод маніпулювання масами - «заговорювання» чи пересичення інформацією, коли потрібно понизити актуальність або ж визвати негативну реакцію до якогось явища.  Виникає інформаційне перевантаження. Людина взагалі перестає шукати зміст в інформації. Та невелика доля справді вартої уваги інформації затирається серед  інформаційного сміття.

В результаті, попри весь той інформаційний «шум», розвиток новітніх технологій поширення інформації, пересічний громадянин так само, як і десятки, сотні років тому, продовжує проживати своє життя виживаючи від зарплати до зарплати, шукаючи кращої долі для своїх дітей та віддаючи значну частину своїх прибутків на утримання державного апарату, оборону, дотримання закону, ремонт доріг (от тільки яких і для кого?) і т.д., в більшості випадків навіть не задумуючись про можливість зміни на краще в суспільному устрої чи справжні реформи.

Ось так і постає людина перед вибором без вибору.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.