Про грішки Міненерго

01 серпня 2013, 08:42
Власник сторінки
0
400

Схоже в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повний, як би це м’яко сказати, сезон відпусток.

Схоже в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повний, як би це м’яко сказати, сезон відпусток. Або ж, ні, жену від себе думки, що там працюють непрофесіонали, чи працівники свідомо вводять в оману громадськість, при цьому нехтуючи українським законодавством про доступ до публічної інформації. Все-таки, дамо їм право на помилку, зумовлену втомою та мріями про відпочинок. Але про все по порядку.

Отже, тривалий час точиться дискусія навколо можливості добудови енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС. Серед проблем реалізації цього проекту – плани використання старих конструкцій, на яких мають споруджувати нові блоки. Свого часу вже лунали прямо протилежні позиції двох високопоставлених чиновників з різницею у кілька годин: Президент В.Янукович заявляв, що процес добудови ХАЕС №3, 4 треба пришвидшити, а віце-премєр Ю. Бойко - що стан конструкцій поганенький і варто подумати про будівництво нових.

Нещодавно тема набула свого розвитку. 14 червня 2013 року відбулося засідання Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), де розглядали питання «Про результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документу «Основні концептуальні проектні рішення по новим енергоблокам №3 і 4 ХАЕС на базі проекту АЕС-92». За висновком фахівців відзначено, що у представлених рішеннях по новим енергоблокам передбачається застосувати нові активні й пасивні системи безпеки, однак вони фізично не можуть бути реалізовані на відповідних відмітках в існуючих будівельних конструкціях цих енергоблоків.  Тобто, позиція ДІЯРУ на сьогодні виглядає так, що запропоновані концептуальні проектні рішення по проекту ХАЕС 3,4 відповідають вимогам безпеки, але фізично вмістити їх у існуючі конструкції просто неможливо

Але схоже не всі за цим слідкують так уважно, як прискіпливі природоохоронці. На початку липня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький публічно заявляє, що при будівництві нових енергоблоків ХАЕС 3, 4 використовуватимуть старі конструкції.  «В травні приїздили російські експерти, - цитує Міністра Інтерфакс-Україна, - був наш регулятор, була наша робоча група з «Енергоатому», вони безпосередньо відпрацювали кілька тижнів на цих конструкціях, які є. Прийнято рішення про використання цих конструкцій».

Такий собі плюралізм державної енергетичної політики. Маємо дві позиції держорганів, які прямо суперечать одна одній. Хтось чогось не договорює.

Представники ГО «Екоклуб», щоб розібратися, написали запит в Міненерго, де попросили список спеціалістів, які проводили згадане дослідження у травні 2013 року на майданчику Хмельницької АЕС, а також копію прийнятого рішення, де погоджено експертами можливість застосування конструкцій.

Міністерство відповіло. Але, можливо, трішки загубившись в часі та просторі, послалось на дослідження, яке було проведене в далеких 2006-2008 роках. Ну може не таких вже й далеких, але точно не тоді, коли розповідав міністр і про що запитали документи.

Далі більше. Громадські активісти, відчули якесь  дежавю. Потім підняли архіви і знайшли знайому відповідь від «Енергоатому», отриману ще в 2011 році на зовсім інший запит, де сторінками, слово в слово, навіть із зайвими «пробілами» той же текст що і нині. Чомусь лише викинули зі старого тексту згадку про «50 років» (надійної експлуатації існуючих будівельних конструкцій). Тут і розумієш, що в міністерстві працюють живі люди, які часом можуть собі дозволити недобросовісно виконати посадові обов’язки, особливо коли колеги шлють привіти з теплих країв.

Але ігнорування Закону «Про доступ до публічної інформації» міністерством це не головне, і навіть те, що окремі чиновники вважають, що громадськість досі не розбирається в темі. Лякає інше - скоріш за все ніяких адекватних досліджень з оцінки безпеки конструкцій не зроблено. Їх не цікавить ні безпека громадян, ні можливі наслідки для довкілля, ні міжнародні зобов’язання України. От освоєння 40 мільярдів гривень, передбачених на реалізацію добудови ХАЕС 3, 4 це вже вам, як той казав, «нє мєлочь по карманам тиріть». А «мутять воду» навколо використання старих конструкцій для нових енергоблоків, можливо, тому, що тендер на будівництво ХАЕС 3,4 росіяни виграли, єдиними пообіцявши зберегти старі споруди.

А безпека українців? Якщо жити десь в Англії, Монако чи Ріо-де-Жанейро, то це зовсім не критично. Наші сучасні міністри вони такі, легко можуть «уєхать жить в Лондон». Діти багатьох вже там. А нам з нашими тут доведеться. А на питання - чи завтра не буде чергового Чорнобилю? – напрошується - авось не буде.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.