УДАР побореться зі «Свободою» за спонсора Віктора Сівця

06 серпня 2013, 08:24
Власник сторінки
0
471

цікаво

Чи дійсно ВО «Свобода» є опозицією? Чи може, все ж таки, ця політична сила – це «технологічний» проект, підтриманий верхівкою Партії Регіонів для технологічного відтягнення голосів виборців від більш рейтингових конкурентів з опозиції? Саме такої думки притримуються окремі впливові депутати з фракції УДАР.

За інформацією з партійних кіл, народний депутат Геннадій Ткачук володіє даними про кулуарні домовленості між представниками влади та ВО «Свободою», згідно з якими свободівці отримали контроль за сферою екології та лісопереробною галуззю. Про це депутат УДАР доповів керівництву партії та її лідеру. Ткачуку стали відомі факти про близькі контакти представників «Свободи» з Головою Державного агентства лісового господарства Віктором Сівцем, за сприяння якого тіньовим свободівським спонсорам надаються преференції у бізнесі в очолюваній ним лісовій галузі.

Слід нагадати, що «дружба» між підприємцями із «Свободи» та Віктором Сівцем розпочалася, ще за першого його призначення Президентом Ющенком головою Державного комітету лісового господарства в уряді Юрія Єханурова. Вже тоді налагодились партнерські стосунки між підприємливим посадовцем та Андріяном Гутником, депутатом Львівської облради від ВО «Свобода» та головним спонсором цієї політичної сили. Гутнику тоді було надано преференції у вигляді «квоти» у розмірі близько половини всього експорту з України високоякісної деревини через його офшорну фірму «Nokia Expo».

Потім, у березні 2013 року, вже під час другого головування пана Сівця у Державному агентстві лісових ресурсів України розгорівся гучний скандал, пов'язаний із незаконним лісовим бізнесом родини тоді ще голови фракції «Свободи» у Львівській облраді, а сьогодні народного депутату України та голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех. Її чоловік є засновником та директором малого приватного підприємства «Топаз». Вказане підприємство закупило і переробило на потужностях рівненського приватного акціонерного товариства «Єврошпон-Смига» лісодеревину на суму понад 36 мільйонів гривень. В подальшому отриманий в ході переробки струганий шпон реалізовувався у 2011 році за кордон, зокрема: до Польщі, Німеччини, Литви, Білорусі та Росії – загалом, згідно митних декларацій, на суму понад 48 мільйонів гривень. Податковими перевірками було встановлено, що у МПП «Топаз» відсутні документи про походження деревини, отже виникли об’єктивні підозри щодо незаконної вирубки лісу та ухиляння від сплати податків у великих розмірах. Не дивлячись на нелегальне походження лісоматеріалу, родич Ірини Сех все ж таки отримав дозволи на експорт від підпорядкованого Віктору Сівцю державного підприємства «Укрлісконсалтинг», яке займається ліцензуванням експортних операцій у лісовій галузі.

За інформацією народного депутата від УДАР, сьогодні за протекцією пана Сівця людям, що близькі до керівництва «Свободи», переданий контроль за діяльністю ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» (єдине підприємство в Україні, яке займається завантаженням сировини з дерева).

До того ж, депутат повідомив керівництву партії, що йому відомі факти й прямого фінансування політичної діяльності ВО «Свободи» з боку головного лісника країни. За наявними у нього даними, у руках Віктора Сівця акумулюються значні кошти, що виводяться з галузі завдяки корупційним схемам та обраховуються у десятках мільйонів гривень щорічно. Очолюване паном Сівцем Держагентство та підпорядковане державне підприємство «Укрлісконсалтинг»  ведуть свою комерційну діяльність в основному з фірмами, які належать дружині Віктора Сівця, або іншим чином йому підконтрольні.

Окрім цього, у більшості міжнародних контрактів з підпорядкованими лісгоспами посередником виступає офшорна фірма, яку теж пов’язують із Віктором Сівцем.

Проведена з 29.08.2011 по 23.09.2011 за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова перевірка КРУ встановила фінансові порушення у відомстві пана Сівця на загальну суму у 742,9 мільйонів гривень.

Матеріали перевірки діяльності голови Держлісагентства Віктора Сівця ГоловКРУ було передано до правоохоронних органів та Генеральної прокуратури України для надання правової оцінки та притягнення посадовця до відповідальності. Проте пану Сівцю вдалося уникнути покарання та зберегти посаду.

Накопичені Віктором Сівцем через «відкатні» схеми кошти, за інформацією депутата Ткачука, частково виводяться на офшорні рахунки, частково переводяться у готівку та йдуть на хабарі та фінансування політичної діяльності, у тому числі, опозиційної «Свободи».

Депутат УДАР також встановив, що за два з половиною роки керування відомством Віктор Сівець віддав десятки тисяч гектар лісових угідь у приватні руки для ведення мисливського господарства. При цьому він змушував обласні управління лісового та мисливського господарства приймати рішення про відмову від мисливських угідь на користь приватних структур.

На початку поточного року Сівець «раптом» став користуватися лояльністю депутатів від ВО «Свобода», які раніше блокували розгляд відповідних рішень у місцевих радах західних регіонів. Так, у лютому 2013 року тільки на Волині завдяки лояльності до пана Сівця місцевих депутатів від ВО «Свободи», які перестали блокувати розгляд цього питання та толерантно утрималися від голосування, на 25 років було передано кільком, частково пов’язаним між собою, приватним структурам більше ста тисяч гектарів мисливських угідь. 

У народного депутата з партії УДАР резонно виникло питання, звідки взялася ця лояльність колег зі «Свободи» стосовно чиновника, близького до верхівки «ненависної» влади.

Як вже зазначалося, всіма отриманими фактами народний депутат Геннадій Ткачук поділився з партійною верхівкою та запропонував дискредитувати свободівців, викрити їхню співпрацю із владою, в особі наближеного до її верхівки Віктора Сівця, тим самим відтягнувши від політичних конкурентів з опозиції голоси прихильників.

Проте, радники та політтехнологи Віталія Кличка остудили пил активного народного депутата, запропонувавши своє бачення загальної картини та сценарій розвитку подій. Нардепу пояснили, що керівництво УДАР не вбачає у наведених фактах «системної» співпраці ВО «Свободи» з владою, яка б свідчила, що ця політична сила є технологічним проектом влади. Радше, цю ситуацію слід розглядати, як бажання окремих грошовитих посадовців «диверсифікувати» ризики та у разі зміни Президента на найближчих виборах залишитися при посаді та у своєму бізнесі за допомоги своїх «друзів» з опозиції.

Окрім того, за інформацією з близьких до лідера УДАР кіл, партійне керівництво наразі не зацікавлено у публікації компромату стосовно дружби Віктора Сівця та свободівців, прагнучи залишити це на передвиборчу пору. Для цього існує кілька вагомих причин.

По-перше, Віктор Сівець «допомагає» в опозиції не тільки «Свободі», отже керівники УДАР розглядають його у якості спонсору президентської кампанії свого лідера.

По-друге, на думку політтехнологів партії УДАР не варто долучатися до кампанії з дискредитації Голови Державного агентства лісового господарства, тим самим провокуючи його звільнення. За оцінками експертів, чим довше Віктор Сівець залишиться на посаді, тим сильніше буде соціальна напруга та невдоволення сьогоднішньою владою у галузі. Безкарність та нахабство цього чиновника може гарантовано відібрати у діючого Президента України до півмільйона голосів на найближчих виборах.

По-третє, факти взаємовигідної співпраці між представниками влади та бізнесменами від ВО «Свобода» можуть бути у разі потреби використані для тиску на «партнерів» по опозиції у ході президентської виборчої кампанії, тому Ткачуку було запропоновано продовжити збирати відповідне досьє, але поки що утриматись від його оприлюднення.    

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.