КРОВ, ЩО РЯТУЄ ІНШЕ ЖИТТЯ

06 вересня 2013, 19:15
Власник сторінки
журналіст
1
450

Майже кожна четверта людина будь-якого віку і походження протягом життя потребує лікування компонентами донорської крові.

Сьогодні в Україні донорська кров вкрай потрібна у лікуванні хворих, що потребують допомоги. Сучасна медичина має сотні, а й то й тисячі лікувальних препаратів, але ніщо не зможе замінити донорську кров, яка потрібна пацієнтам щохвилини. 

Відомо, що кров потрібна не лише при хірургічних втручаннях, а й як сировина для десятків препаратів, незамінних при опіках, травмах, гепатиті, крововтратах, інших хворобах. Тож з метою активізації безоплатного донорства звертаюся до керівників підприємств, організацій, установ з проханням винайти кошти для сприяння розвитку донорства в очолюваних ними колективах.

Як відомо, діяльність служби крові України до цього року здійснювали під грифом «Таємно». Проте у 2013 році заборону розголошувати дані щодо кількості донорів, донацій, обсягів заготівлі крові та її компонентів знято. Тому тепер із вневненістю можна повідомити: важливим досягненням стало те, що в Україні останнім часом намітилась тенденція щодо стабілізації кількості донорів.

- у 2012 році донорську кров та її компоненти здали – 605 798 донорів, а кількість донацій цих донорів склала – 814 265.

- заготовлено донорської крові – 394 959, 4 л.

- заготовлено плазми донорської крові 205 207, 2 л.

Але така кількість донацій поки не дала можливості забезпечити заготівлю донорської крові відповідно до рекомендацій ВООЗ – 12-15 мл. на особу. Тому важлим завданням сьогодні є донести те, що бути донором – це почесна місія кожного здорового громадянина.

 Бути донором – благородна мета!

Як відомо, донором може стати кожна здорова людина віком від 18 до 60 років. Спочатку донори безкоштовно обстежуються на ВІЛ-інфекцію, вірусні гепатити, сифіліс. У день кроводачі та наступний вони звільняються від роботи і отримують право на безкоштовний обід. Це все регламентується у ЗУ «Про донорство крові та її компонентів», де діють права, гарантії та пільги, якими вони можуть користуватися.

Донорство крові та її компонентів - добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у наукових дослідженнях.

Також варто відзначити, що до здачі крові не допускають осіб, легших за 50 кг або зростом нижче 150 см. А також ті, які на тілі мають татуювання або пірсинг.

Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров'ю донора не буде заподіяно шкоди.

Часто донорами стають родичі, друзі, в яких з різних причин близька людина потребує переливання крові. В такому випадку вони здають кров безкоштовно. Але є й ті, хто стає донором не за покликом свого серця, а за – гроші. На сьогоднішній день державою передбчено, що за 100 мл крові людина отримує 16 грн. Ці гроші є компенсацією за обід.

Як уже згадувалося, донор має чимало пільг. Зокрема, все це передбачено у законодавстві України. Там також зазнчається і про почесну категорію людей, які добровільно здають кров. Це – «Почесний донор України» та «Заслужений донор України». Щоб стати почесним, кров на безоплатній основі потрібно здати 40 разів, а плазму донорської крові 75 разів і більше. Донорам, які здали кров або плазму крові 100 і більше разів, присвоюється звання заслуженого донора. Окрім посвідчення, як почесні, так і заслужені донори мають чимало пільг. Наприклад, в разі виходу на пенсію, почесний донор отримує надбавку в розмірі 10% до мінімальної пенсії, що призначається за віком, а заслужений – 20% надбавки до пенсії.

 Донорської крові не вистачає?

Нещодавно на прес-конференції, начальник управління спеціалізованої медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Євген Мороз, офіційно заявив журналістам, що в Україні не вистачає донорської крові. За його словами, за минулий рік кількість донорів склала більш як 605 тисяч осіб, що на 54 тисячі менше, ніж було у 2007-му. Загалом було заготовлено майже 395 тисяч літрів цільної донорської крові та 205 тисяч плазми донорської крові. «Така кількість не дає можливості забезпечити заготівлю донорської крові відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, а це 12 – 15 мл на особу. В Україні забезпечення становить приблизно 9 мл на одного громадянина”, - зазначив Євген Мороз.

 Кров, що може нести небезпеку

 Чимало лікарів та пацієнтів в Україні стверджуть в один голос, що чужою кров’ю можна підчепити якусь інфекцію. І це неабиякий ризик для людини.

«Незважаючи на ретальне обстеження, можлива передача інфекції. Тому що в інфекційному процесі, є такий період, де ще неможна розпізнати збудник, який попав в організм», - наголошує головний лікар Київського обласного центру крові Петро Вербицький.

Як пояснюють в Київському обласному центрі служби крові, донорську кров перевіряють лише на чотири віруси - СНІД, гепатит А і Ц та сифіліс. Щодо грибків та патогенних організмів у крові, таких, як стафілокок, не визначають.

Роман Матвіюк, м. Київ.

Матеріал вийшов за результатами участі у VIII модулі Школи медичної журналістики на тему «Донорство крові», який проходив наприкінці серпня в місті Києві. Захід було організовано за ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та підтримки Міністерства охорони здоров’я.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.