Шкільні реформи - заплатить кожний!

13 вересня 2013, 16:15
Власник сторінки
0
50

Інноваційні методології контролю знань школярів - ми ще можемо зупинити примусове стягнення коштів з кожної родини!

Відлунали перші радісні шкільні дзвінки, та почалися нелегкі будні українських школярів.
Напередодні Першого вересня всі ми чули про те, що програму навчання в 5му класі суттєво змінено та полегшено, оцінювання рекомендовано не проводити, все зроблено задля того, щоб наші діти спокійно адаптувалися до старшої школи. Нові програми, нові підручники, і... нові перевірки рівня знань! Оце так несподіванка - вже в жовтні, саме ці діти, які тільки но в травні цього ж року написали роботи з Державної підсумкової атестаціїї (ДПА), мають написати контрольні роботи міністерського моніторінгу якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі.

Так, саме учні 5х та 10х класів, чиї сім’ї в травні із свого бюджету профінансували проведення ДПА в 4 та 9 класах України, виклавши приблизно по 100 та 200 грн відповідно, мають знову доводити рівень своїх знань. А їхніх батьків в примусовому порядку зобов’яжуть в чиїсь кишені віддати приблизно по 20 грн за кожен зошит з тестовими завданнями, тобто ще по 100 або 200 грн. Слід зауважити, що міністерський моніторіг якості освіти не є новиною, діти вже багато років пишуть ці контрольні роботи, але раніше це не потребувало таких значних витрат з боку батьків учнів.

З’ясовуючи цю ситуацію, автор уважно прочитав "Методичні рекомендації з проведення моніторингу якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі"
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА
"ІНСТИТУТ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗМІСТУ ОСВІТИ"
№ 14.1/10-2824 від 27 серпня 2013 року.
http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/36953/
Цитата:
"Кожен учень виконує один з чотирьох оголошених варіантів тесту і для виконання роботи використовує бланк відповідей із збірника завдань. Окремого зошита (листків) учню для виконання роботи не потрібно. Копіювати бланки відповідей та анкет не дозволяється , оскільки для комп’ютерної обробки та узагальнення результатів моніторингу враховуватимуться лише оригінальні бланки".

Саме так, жирним шрифтом виділені слова "копіювати бланки відповідей та анкет не дозволяється", та подана головна думка нових методичних вказівок - віддайте гроші!

Дзвінок на пряму лінію Міністерства освіти ( 481 47 68 (початкова школа, 1-4 класи); 481 32 07 (5-11 класи) ) показав, що там про новини методології моніторінгу ще не чули. Дзінок до Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (www.iitzo.gov.ua) до пана Бориса Миколаєвича приніс цінну інформацію: "бо інакше комп’ютер не зрозуміє!"(с). Всі спроби пояснити, що комп’ютер сам нічого не розуміє, а інформацію до баз даних заносить людина, якій все одно, чи аркуш А4 прочитати, чи листок в клітинку, чи листок з зошита за 20 грн, ніякого результату не дали. Пан Борис Миколаєвич почав нервувати, казав, шо він не до чого не причетний, методичні вказівки розробляв Інститут, а не він, і таке інше.

Залишається сподіватися, що Міністерство освіти зверне увагу на цю ситуації, та зупинить чиїсь загребущі руки.
Або хтось з контролюючих органів перемножить вартість комплектів зошитів з ДПА на кільскість учнів, що вимушені їх купити, та зацікавиться тим, кому насправді вигідно втілити в життя школи ще одні обов’язкові зошити, на цей раз - з міністерського моніторінгу, та хто отримає з цього прибуток.

Хочеться додати, що реформи нашій системі освіти потрібні, як повітря. Але геть не зрозуміло, чому виконання цих реформ лягає на плечі сімей школярів, чому Інститут інноваційних технологій і змісту освіти не тільки отримує кошти за розробку методичних рекомендацій, але й впевнено заглядає в кишені кожної родини.

І це ж на жаль не єдині бажачи погрітися на шкільних реформах. Сьогодні праціє багато схем, за якими батьки школярів в примусовому порядку сплачують чималі кошти за друковані видання із власної кишені. А в кінці навчального року, запитуючи у вчителя, чому ці зошити залишилися напівпустими, а додаткові підручники напівпрочитаними, чують - діти не встигли. Зрозуміло, що діти не встигають прочитати три підручника з англіської мови чи заповнити два-три зошити з друкованою основою по мові, а в зошитах для контрольних робіт заповнять лише один варінт з чотирьох, АЛЕ навіщо ж батьків примушують це купувати? І чому батьки школярів мовчки відрізають 400-500 грн від бюджета родини кожного року на "оксфордські" підручники з зошитами - де, до речі, не дозволяють писати олівцем, на прописи, на більш складні завдання з математики, на зошити для контрольних робіт? Яким чином школам вдається так залякати батьків? Відповідь проста - погрожують поганими відмітками.

Наша Держава робить все можливе для інтеграції з Європою. Але ця интеграція має починатися з родини - з сортування сміття, зі збереження ресурсів, з контролю над діяльністю влади.
Сподіваюсь, що прийдуть  такі часи, коли всі необхідні матеріали наші вчителі, як і їх  європейські колегі, будуть просто роздруковувати на прінтері в класі. І кожна дитина буде мати можливість написати роботу з ДПА або роботу з міністерського моніторінгу якості освіти, не витрачаючи родинні кошти на купи макулатири. А свідомість батьків розвинеться до того, що вони вже не будуть мовчки жбурляти гроші в цей вирій, а будуть контролювати розумність шкільних витрат.  А зараз кожен може почати з простого - витратити 3 хвилини вільного часу на дзвінок за номером гарячої лінії Міносвіти 481 32 07 із запитанням - чого це ми знову маємо сплачувати чималі кошти на чиїсь примхи?

*****
АПД: Перед моніторінгом стало відомо - таки було змінено методичні вказівки: дозволяється роздрукувати з сайту сторінки для відповідей! 
Ця перемога насправді показує, що навіть один голос проти та розголос інформації про махінації можуть впливати на ситуацію! 

Батьки, не мовчить, захищайте своїх дітей, ви маєте повне право НЕ КУПУВАТИ взагалі ніколи і нічого, окрім звичайних зошитів! Навіть зошити для ДПА не є обов’язковими. Досить вже годувати цю зграю, час отямитися!

Додам, що участь вашої дитини у моніторінгу знань не є обов’язковою.  Оцінка за моніторіг не виставляється в журнали - це просто збір статистичних даних, але чомусь за ваші кошти. 
Мої школярики не писатимуть моніторінг в цьому році, я просто "мала час та натхнення":)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.