Чи перевірятимуть банківські рахунки вінницьких правоохоронців та суддів?

17 вересня 2013, 19:12
Власник сторінки
0
271
Чи перевірятимуть банківські рахунки вінницьких правоохоронців та суддів?

У 2013 році проти посадових осіб Вінницького медуніверситету розпочаті кримінальні провадження за фактами службового підроблення, зловживання владою або службовим становищем та шахрайства.

З 2010 року правоохоронні органи отримували письмові повідомлення про факти корупції у Вінницькому медуніверситеті. Проте тільки у 2013 році проти посадових осіб медуніверситету розпочали досудові розслідування у кримінальних провадженнях за статтями 366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення», 364 «Зловживання владою або службовим становищем» та 190 «Шахрайство». Вінницькі міліціянти спільно з прокурорами та суддями вже кілька разів намагалися зам'яти дві справи протизаконними способами. Про це стало офіційно відомо після приїзду до Вінниці з перевіркою заступника міністра МВС України, генерала-лейтенанта міліції В. І. Ратушняка. Після цього два кримінальних провадження взяли на перевірку до Києва у головне слідче управління МВС України де встановили передчасне закриття першого кримінального провадження та виявили цілий ряд недоліків і прорахунків в організації розслідування другого кримінального провадження й надали вказівки керівництву СУ УМВС України у Вінницькій області провести службове розслідування та вжити заходів реагування до винних службових осіб. Проте, чи понесуть відповідальність прокурори та судді, які затвердили неправомірні постанови слідчих міліції та справжні замовники їх організованих спільних корупційних діянь?

Зараз нарешті вінницькі та київські правоохоронці проводять досудові розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих у 2013 році проти посадових осіб Вінницького медуніверситету за статтями 366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення», 364 «Зловживання владою або службовим становищем» та 190 «Шахрайство». Для початку та проведення розслідування необхідно було подолати цілу низку перешкод, які чинили вінницькі правоохоронці та судді з метою зупинити розслідування будь-яким способом.

Так, 26.02.2013 року заступник начальника відділу СУ УМВС України у Вінницькій області підполковник міліції С. В. Брояка спільно з слідчим відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності старшим лейтенантом міліції Н. В. Щетніцькою незаконно, умисно закрив перше кримінальне провадження № 12013010060000010, розпочате проти посадових осіб Вінницького медуніверситету за статтями 366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення» та 364 «Зловживання владою або службовим становищем». Нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування, яке тривало упродовж двох місяців, здійснював прокурор прокуратури Вінницької області Є. І. Братанюк.

А решту заяв про інші кримінальні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтями 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», 189 «Вимагання», 172 «Грубе порушення законодавства про працю», 365 «Перевищення влади або службових повноважень», слідчий С. В. Брояка незаконно, навмисне не зареєстрував і, відповідно, не проводив розслідування.

Ухвалами Вінницького міського суду Вінницької області від 28.03.2013 року (слідчий суддя — І. В. Чернюк) та Апеляційного суду Вінницької області від 13.05.2013 року (судді — Ю. В. Старинець, Д. П. Пасько, Р.І. Нешик) незаконна постанова слідчого С. В. Брояки була затверджена.

10.04.2013 року слідчий міліції Н. В. Щетніцька, не проводячи жодної слідчої дії, незаконно умисно закрила друге кримінальне провадження № 12013010010000071, розпочате проти посадових осіб Вінницького медуніверситету за тими ж статтями 366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення» та 364 «Зловживання владою або службовим становищем». Нагляд за додержанням законів під час проведення такого досудового розслідування, яке тривало упродовж двох місяців, здійснював прокурор прокуратури Вінницької області В. В. Грималюк. Цю неправомірну постанову слідчого знову затвердив суд першої інстанції - Вінницький міський суд Вінницької області (слідчий суддя — Л. Ф. Нечипорук).

Однак, 10 липня цього року Апеляційний суд Вінницької області виніс ухвалу, якою скасував і постанову слідчого міліції Н. В. Щетніцької, і ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області та поновив досудове розслідування. Судом встановлено, що досудове слідство проведене без дотримання вимог кримінально-процесуального закону.

28.08.2013 року начальник відділу Головного слідчого управління МВС України Д. М. Бабак повідомив листом (від 28.08.13 р. № 13/М-4266) про встановлення факту передчасного закриття першого кримінального провадження № 12013010060000010 та виявлення цілого ряду недоліків і прорахунків в організації розслідування СВ Вінницького МВ УМВС України у Вінницькій області другого кримінального провадження № 12013010010000071 і надав вказівки керівництву СУ УМВС України у Вінницькій області провести службове розслідування та вжити заходів реагування до винних службових осіб.

Пригадаємо справу головного редактора видання компроматів “Тарасова правда“ – Тараса Черноівана, який висвітлював питання корупції у Вінницькому медуніверситеті та нібито затребував у ректора вишу Василя Мороза 400 тисяч гривень, щоб задовільнити його вимогу та зняти із сайту негативні публікації про нього й спростувати надруковану раніше інформацію. Тоді правоохоронці встановили, що на зазначений журналістом банківський рахунок було перераховано 100 тисяч гривен і відкрили проти нього кримінальне провадження за статтею 189 Кримінального кодексу України “Вимагання”.

Проте, чи перевірятиме хтось банківські рахунки вінницьких правоохоронців та суддів, які протизаконно перешкоджали розкриттю злочинів, вчинених посадовими особами Вінницького медуніверситету?



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.