Звільнення Тимошенко — головна біль не так для Януковича, як ...для Брюсселя!

23 вересня 2013, 15:24
Власник сторінки
0
182
Звільнення Тимошенко — головна біль не так для Януковича, як ...для Брюсселя!

Сьогодні Брюссель має не таку категоричну позицію щодо екс-прем'єра, як півроку тому...

Питання звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко – головний біль, у першу чергу, для Брюсселя, а не для Віктора Януковича, який має більше простору для маневрів. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Звільнення Тимошенко буде дійсно драматичним питанням у найближчі тижні, але, як це не парадоксально, це стане головним болем не так для Януковича, як для Брюсселя. Адже простір для стратегічного маневру у Януковича більший», – заявив Фесенко.

За його словами, наразі Брюссель має не таку категоричну позицію щодо екс-прем'єра, як півроку тому.

«Те, що я чув від учасників дискусії у кулуарах Ялтинської зустрічі, європейці відчули, що Янукович не зовсім готовий зараз розв’язати проблему Тимошенко. Вони обговорювали чутки про те, що нібито сама Тимошенко звернулась до своїх соратників, до європейських лідерів з тим, що не можна підписувати угоду без вирішення її проблеми. Проте на початку вересня Європа упритул наблизилась до того, щоб підписати угоду з Україною, навіть, якщо Тимошенко буде у в’язниці», – зазначив політолог.

Він стверджує, що саме тому зараз посилився тиск на тих, хто виступає за звільнення Тимошенко.

Фесенко також нагадав, що під час Ялтинської зустрічі Януковичу достатньо жорстоко й емоційно нагадали про звільнення Тимошенко, але, за словами політолога, немає певності, що він «обов’язково відреагує на нього».

 «До критики Європи він звик, і до закликів, і застережень, зараз він більше ображений на Путіна, і саме це є одним із мотивів його бажання до євроінтеграції. Поворот у бік Москви відбудеться тільки у тому випадку, якщо угода не буде підписана», – заявив Фесенко.

20 вересня комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і голова комітету з питань закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок попередили Віктора Януковича про важливість прогресу в справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та змінах виборчого законодавства в країні. 

Нагадаємо, до цього Янукович повідомив, що Україна поки не прийняла рішення щодо долі Тимошенко і закликав не драматизувати ситуацію, якщо угоду про асоціацію з Європейським Союзом не підпишуть

Угоду про асоціацію Україна-ЄС парафовано 2012 року. Саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі, заплановано на 28-29 листопада у Вільнюсі.

Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинення політичних переслідувань опозиції та проведення реформ.

Тиждень.ua


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.