Шекспіра – в оригіналі. А Кобзар?

08 жовтня 2013, 14:38
Власник сторінки
Народний депутат України
0
355
Шекспіра – в оригіналі. А Кобзар?

В Україні, а не на Україні, відкрилися курси української мови

Вивчати іноземні мови – це нормальне й практичне бажання. У будь-якому місті можна знайти курси англійської, французької, італійськоїнавіть китайської або арабської мов. А от курси української – рідкість. Чому в нашій країні склалася така дивна ситуація: ми частіше спілкуємося суржиком, аніж вишуканою українською мовою. Чомусь посли, які приїздять до України, найперше намагаються оволодіти мовою країни перебування.  Це престижно. Це статусно. По закінченні каденції вони стають експертами у своїй батьківщині. Наприклад, колишній посол Стівен Пайфер у Держдепі США й досі є визнаним експертом щодо України.

Я з радістю відгукнувся і підтримав ініціативу свого колеги Олеся Донія  та Всеукраїнського комітету захисту української мови щодо запровадження безкоштовних курсів державної мови. Приємно, що Кіровоград цю ініціативу підхопив одним із перших. Не секрет, що безкоштовні курси української мови – ідея, яку спровокував закон Колесніченка-Ківалова. 

В Кіровограді  активна громада, для якої українська мова – життєвий вибір. Тому  починання з радістю підтримали викладачі педуніверситету, серед яких знані метри Василь Марко, Григорій Клочек, молода зміна Олександр Ратушняк, вчителька школи №24 Наталя Вільгун. Вони погодилися стати волонтерами. 

Саме Кіровоград подарував українцям класика української літератури Володимира Винниченка. Готуючи вітання до Дня вчителя, моя команда прагнула до оригінальності. Тож на біллбордах були портрети видатних земляків-сучасників, яких педагоги відкрили для усього світу. Серед них космонавт Юрій Маленченко, композитор Ігор Крутой, футболіст Андрій Пятов, співачка Лідія Забіляста. Нам є ким пишатися і є кого наслідувати.  

Добре володіти усною та письмовою державною мовою - потреба часу. Якщо ти читаєш Шекспіра в оригіналі, проте не знаєш мови Кобзаря, то який ти європеєць? Не буду приховувати, що я сам записався на ці курси і пообіцяв привести дружину. Адже українську опановую самотужки. До речі, першим на заняття записався народний художник України Михайло Надєждін, людина поважного віку.


 Є серед учнів і молодь, і середнє покоління. Ініціатори обіцяють, що це будуть не тільки уроки, а йобговорення творів класиків та сучасників, читання віршів, зустрічі з відомими діячами, музикантами, письменниками. З тими, хто зумів здолати тиск російськомовного середовища і говорить українською. 

Я щиро вірю, що хвиля вивчення української, яка поширюється на схід, захід, центр, північ та південь України, ідея збереження та розвитку рідної мови  сприятиме зміцненню нації. Це не просто слова. Це прагнення бути патріотом власної країни.

.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.