Чи рідне завжди краще? Або епос про вітчизняну алкогольну продукцію.

10 жовтня 2013, 09:51
Власник сторінки
Врач-нарколог.
0
418
Чи рідне завжди краще? Або епос про вітчизняну алкогольну продукцію.

Гарна пляшка, яскрава реклама, наявність акцизної марки та придбання “біленької” у, здавалось би, надійних магазинах - це ще не гарантія того, що Вас не отруять неякісним алкоголем.

Під час брифінгу Голови Держспоживінспекції України було зроблено декілька заяв щодо того, як ця організація оберігає пересічного громадянина та надходження на споживчий ринок неякісних та небезпечних алкогольних напоїв, пива та виноматеріалів. Таким чином, територіальними органами Держспоживінспекції України протягом 9 місяців 2013 року було перевірено близько 11 тис. дал (1 дал=10 літрів, прим.автора)  алкогольних напоїв, що реалізовувались на українському споживчому ринку.

Відповідно результатам перевірки, майже 32% від перевіреної продукції в результаті було знято з реалізації через порушення законодавства про захист прав споживачів. Основним серйозним порушенням (тобто, не кількість цукру, не “неправильна етикетка”) стало виявлення високої долі сивушних масел у складі однієї з дуже популярних марок горілки.

Тільки вдумайтесь, майже 32% перевіреної продукції. Добре, якщо брати до уваги вибірку і деталі розрахунків, можна сказати, що від загального обсягу алкогольної продукції на полицях супермаркетів, продуктових магазинів, “розливайок”, кафе та барів - такої продукції може бути близкьо 15%.

Це, насправді, не така мала цифра. Ось зараз уважний читач може сказати, що нагнітається паніка. Тому далі, саме для цього, буде трохи сказано про те, чому сивушні масла небезпечні і до чого їх споживання може призвести.

Якщо зазирнути до Вікіпедії, то побачимо наступне визначення:

Сиву́шні масла́  — спирти високого порядку (більше двох атомів вуглецю), що виникають внаслідок спиртного бродіння вуглеводів рослинного походження. Найзагальнішими компонентами є ізоаміловий спирт, ізобутанол, 1- і 2-пропанол, в меншій кількості — жирні кислоти і фурфурол.

Всі ж пам’ятають слово “сивуха” (погано оброблений самогон)? Саме від цього і пішла назва “сивушні масла”. Отже, в чому полягає небезпека сивушних масел? Справа в тому, що до складу сивушних масел входить дві групи токсичних речовин:

- речовини, що мають точку кипіння нижчу, за етиловий спирт - ацетальдегід та оцтово-етиловий етер;

- речовини, що мають точку кипіння вищу, за етиловий спирт - ізопропіловий, аміловий, пропіловий, ізобутиловий, ізоаміловий спирти, ацетил, піридин, фурфурол.

Ось наприклад візьмемо ізоаміловий спирт, що складає до 60% сивушного масла. При його потраплянні на шкіру, шкіра починає пекти, утворюються пухирці, що наповнені світло-жовтою рідиною. Після того, як вони тріскаються, на шкірі виникають виразки, що потім дуже повільно заростають. Якщо це діло прийняти всередину, то можете уявити, що буде з Вашим шлунком.

Якщо людина вип’є амілового спирту, то спочатку не буде жодних яскраво виражених неприємних відчуттів, як і стану сп’яніння, але, вже буквально за 5-10 хвилин Ви потрапляете в коматозний стан, реакція зіниць відсутня, обличчя стає приємного синюшного відтінку, а через декілька годин - все, смерть.
Пропіловий та ізопропіловий спирти, в свою чергу, негативно впливають на вуглеводну функцію печінки та викликають зміни крові.

А саме сивушне масло має ще більш токсичну дію, ніж окремі його інгридієнти, одночасно призводячи до сердцевої, ниркової та печінкової недостатності, а в результаті також до смерті. 

Фактично, низька якість алкогольної продукції, зокрема висока концентрації сивушних масел, є частою причиною алкогольних отруєнь, які завершуються смертю.

За даними Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України «Зріз алкогольної ситуації в Україні за 2012 рік» за останній рік в Україні померло 4597 осіб від отруєнь та дії алкоголю.

 

Stay tuned!

Будьте уважні!

З Вами був Дмитро Слободянюк, лікар-нарколог, виконавчий директор ГО “Асоціація “A.R.M.A.D.A” :)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: алкоголь,алкогольні напої
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.