Готельні фішки

13 жовтня 2013, 18:18
Власник сторінки
0
323

Чому на родючій землі не зростають креативні та ініціативні?

Влітку спілкувався з заступницею міністра  культури Криму. Першим її запитанням було (звідки довідалась, що це мій “головний біль”, – тями не йму): “Чому ви вважаєте, що серед наших студентів немає креативних особистостей?”. Відповів, що за понад чверть століття праці в Шевченковому університеті зустрів таких стільки, що пальців однієї руки – забагато.

Мова – про вітчизняний туризм, потенціал для розвитку якого величезний (за щойно оприлюдненими  оцінками фахівців Туристської асоціації України він може щороку збагачувати бюджети всіх рівнів щонайменше $ 10 мільярдами). Чого не скажеш про креативних й агресивних маркетологів та менеджерів, які б цей потенціал реінвестували в грошові потоки…

Пригадується мовлене одним із кіношних героїв Леоніда Гайдая: “Все вже вкрадено до вас”, оскільки стосується це й креативних ідей щодо УСІХ (підкреслення моє – І.В.) складових вітчизняної туристсько-рекреаційної індустрії, однією з найважливіших якої є “армія” закладів розміщення (у рекреації – й лікування). Тож українські готелі, мотелі, кемпінги, турбази, пансіонати, санаторії, бази відпочинку, автостоянки… Чи бодай один із них попав у СВІТОВІ списки креативних (про вітчизняні – створювані на замовлення снобів чи охочих до всіляких містечкових нагород, що потім бовваніють на рецепціях або в кабінетах директорів – не згадую). Ні? То чому б не подивитись у бік не лише “омріяної” Європи, а на Південний Схід, Схід Далекий? У Штати зазирнути. Там не “стоять з простягнутою рукою”, а для залучення клієнтів та росту популярності не від сьогодні все частіше використовують оригінальні маркетингові ідеї (пригадуєте філософію маркетингу  “знайди потребу і задовольни її”?). І, зазвичай, чим креативніші, тим ефективніші.

Отель MGM Grand (Лас-Вегас) організував у Twitter рекламну кампанію, ідея якої полягала в тому, що отель просив людей поділитись з усім онлайновим світом своїми гріховними вчинками і немов би “відпускав” гріхи своїм можливим клієнтам, позбавляв їх почуття провини за все, що вони накоїли, і навіть обдаровував їх подарунками. Щомісяця представники отелю випадковим” чином відбирали одного з “грішників” і надавали йому право безкоштовного проживання в отелі, де ці люди могли грішити буз зупину й без обмежень. На сайті також проводилось голосування за най-най страшні або ж цікаві гріхи, при цьому все це гріхопадіння поділялось на “смертельне” та “несмертельне”. До несмертельних відносили крадіжку шампуню з номера отелю або ж перебір з випивкою. Інструменти для голосування були уведені не випадково: вони розраховані на те, щоб залучити до гри навіть тих відвідувачів сайту, які не хотіли ділитись своїми гріхами. 

Згодом за кампанією в Twitter отель використав YouTube та Facebook: кожна з кампаній також тривала місяць. Поза те, маркетологи запропонували мобільну кампанію та електронні пересилання.

Окрім онлайнових інструментів MGM Grand задіяла ще один незвичайний засіб просування. На вулицях Лос-Анджелеса було встановлено проекційні установки, які проецирували визнання людей в гріхах із Twitter на стіни будівель в діловій частині міста, у Голівуді и на так званих “горбах”, де мешкають багатії. Проекція триває в нічний час – від заходу сонця до приблизно другої години ночі, себто тоді, коли незвичайну ілюмінацію може бачити підпила молодь. 

Президент агентства PM Digital Сюзі Сандберг (Suzy Sandberg) зазначає, що саме цінний приз в конкурсі або лотереї змушує людей взаємодіяти з товапром, який рекламують, а бо ж брендом. І приклад MGM Grand наочно показує, як можна залучати людей в цю взаємодію. Кампанії в Twitter не були б такими успішними, якщо були б лише інформаційними, - підкреслив експерт. Зазвичай люди підозріло ставляться до того, про що їх просить рекламодавець: подібні пости часто сприймаються як спам. Саме тому тема посту, запропонована рекламодавцем, повинна зацікавити і зачепити” людей, аби вони із задоволенням писали в мікроблогах те, що від них і потрібно рекламодавцю…

А власники отеля Sorrento Hotel (Сіетл, США) запропонували вечірню культурно-просвітню школу для своїх клієнтів “Night School”. Лекторами в цій школі є різноманітні діячі мистецтв – художники, режисери, письменниики та ін. Заняття в цій відбуваються проходять у вигляді семінарів, учасники яких збираються в пентхаузі на сьомому поверсі отелю за келихом гарного віскі чи вина, трапезують і обговорюють, наприклад, нову книгу автора або картину художника . Участь у такому семінарі вартує $ 50, їжа і напої у вартість включено. Крім семінарів на тему мистецтва відбуваються й навчальні класи, наприклад, по спиртних напоях Drinking Lessons. Ці класи проходять в барі отелю, проводять їх кращі бармени і сомельє, які упродовж двох годин розповідають слухачам все про спиртні напої, проводять легкий екскурс в історію і вчать робити найпоширеніші коктейлі.

У діловому ж центрі Сінгапуру, в отелі Naumi є цілий поверх, номерами на якому призначені лише для представниць прекрасної половини людства. Чоловікам на цей поверх заходити суворо заборонено, навіть обслуговуючий персонал складається виключено з жінок. Проживання в кожному з п’яти номерів (всі вони виконані в сіро-рожевій кольоровій гамі) коштує від  $523 до $748. Кожна жінка, що поселилась в такому номері, отримує в подарунок набір косметики та аромотерапевтичних засобів відомої австралійської фірми. Заповнюваність номерів для жінок, за повідомленням власників готелю, не є меншою за 80%.

Незвичайним сервісом хизується канадський готель The Country Inn and Suites in Niagara Falls. На відміну від стандартної кнопки “Room Servise”, якою оснащені всі телефони у звичайних готелях, в готельних номерах The Country Inn & Suites in Niagara Falls телефони мають кнопку... Pizza, за допомогою якої можна замовити доставку піци в номер. Натискання цієї кнопки автоматично з'єднує гостя з однією з місцевих піцерій, які є партнерами готелю. За свідченням представників готелю, цей сервіс дуже затребуваний постояльцями, а також допомагає розвантажити персонал і сконцентруватися на наданні більш якісного сервісу гостям лаунж-бару. Крім усього цього додатковою перевагою є й пасивний дохід від партнерів-піцерій…

Що потрібно для того, аби про Україну згадували як про державу, що дивує світ не намаганням стати європейською” (наразі в якій частині світу вона розташована?), а креативом, зокрема в готельній царині? Ви знаєте? І маєте ідеї? Тоді прошу ласкаво до балачки :)   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.