ШКОЛА АРІСТОВА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ШКОЛА МАЙБУТНЬОГО

23 жовтня 2013, 08:32
Власник сторінки
0
219
ШКОЛА  АРІСТОВА  ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ШКОЛА МАЙБУТНЬОГО

Сучасна освітня система, образно висловлюючись, турбується про видиму крону, а не про коріння дерева знань сьогоднішніх учнів, які завтра будуть основою оновленого суспільства

Кор. - В.І., в чому особливість Школи Арістова?

В.І. – Сучасна освітня система, образно висловлюючись, турбується про видиму крону, а не про коріння дерева знань сьогоднішніх учнів, які завтра будуть основою оновленого суспільства. На плечі дитини, яка прийшла у перший клас досвідчені освітяни одразу починають навалювати непомірний вантаж знань. І нікого не цікавить, що в, маленької дитини, «хребет слабкий, і ніжки гнуться від такого навантаження». А що поробиш? – стверджують вчителі і чиновники Міністерства освіти. Так воно завелося з давніх давен.

Наша Школа займається розвитком інтелектуальних здібностей особистості. Саме комплексний розвиток інтелектуальних здібностей особистості дозволяє проявити прихований психофізіологічний та духовний ресурс можливостей учня, укріпити його впевненість у своїх потенційних можливостях, оптимально та продуктивно використати час для навчання, суттєво підвищити якість освіти.

Кор. – Це стосується учнів, які вчаться на «добре» і «відмінно», а як бути зі слабкими і, навіть із невстигаючими учнями? Це ж для них додаткове навантаження?

В.І. – Ми проводили експерименти у загальноосвітніх навчальних закладах, з учнями, які навчалися на «відмінно», «добре», «посередньо», а також з невстигаючими учнями. Результати дивували нас самих. Завдяки нашій методиці через 3-4 місяці кожен учень, навіть невстигаючий, показував за короткий час значні успіхи у навчанні. Багато з них досягали феноменальних результатів у навчанні – ставали призерами та переможцями предметних всеукраїнських олімпіад і конкурсів. Виступи та інтерв’ю окремих учнів нашої Школи можна було побачити на телеканалах України.

Кор. – А що тоді можуть показати учні гімназій і ліцеїв?

В.І. – На нашому сайті, sposobnosti.com.ua, ми розмістили інформацію про шестиразову чемпіонку світу з швидкочитання, Енн Джонс, англійська вчителька, яка читає зі швидкістю 4250 сл/хв. Учениця нашої Школи, Маша Лісничук, якій 10 років, читає у 60 разів швидше, 300 000 слів за одну хвилину (2 000 000 зн/хв), а переказує прочитане більше години! Ваня Самойленко, якому 11 років, читає зі швидкістю 200 000 сл/хв (1 200 000 зн/хв). За місяць він прочитує більше 100 книжок. Учні нашої Школи на Всеукраїнських конкурсах Диво-Дитина займали перші і другі місця (з 3000 учасників).

Кор. – Що входить в програму Школи Арістова?

В.І. – За програмою нашої Школи учні значно покращують память, підвищують увагу, розвивають мислення, досягають високої результативності з швидкочитання, усного рахунку, набувають навичок швидкодрукування, стають чемпіонами з інтелектуальних ігор, володіють віртуальними еталонами вимірювання, проявляють винахідницьку творчість, використовують елементи прикладної психології, застосовують оргтехніку, виконують проектні роботи та інше.

Кор. – А які досягнення Школи Арістова за останній час?

В.І. – Перелік наших досягнень можна розмістити більш ніж на сімох друкованих аркушах. Це і чемпіонат шкіл міста Києва з усного рахунку і швидкочитання, чемпіонат ВНЗ Києва з усного рахунку, чемпіонат світу з гри «стратегія», де українська команда стала чемпіоном світу, та багато іншого…

В найближчий час плануємо провести чемпіонат Європи і світу з усного рахунку, швидкочитання і швидкодрукування. І, взагалі, хочу сказати, що за пять років Україна може і повинна стати інтелектуальним центром Європи.

Кор. – Ви навчаєте тільки учнів загальноосвітніх шкіл? А як це може стосуватися, наприклад студентів ВНЗ, самих вчителів, інших фахівців, пенсіонерів?

В.І. – Програма Школи є диференціальною і розрахована  на слухачів різних категорій від школяра до науковця. А головне, результат ми отримуємо гарантовано вже через місяць.

А для людей похилого віку програма Школи спрацьовує як психофізична реабілітація. Що ж стосовно дошкільного віку, то ми готуємо програму «Пять курсів дошкільної освіти» (від 4 до 7 років). Наші діти, у 5 років, вміють грати в багато інтелектуальних ігор, володіють риторикою, добре орієнтуються в багатьох класичних музичних творах, вміють пиляти, свердлити, забивати цвяхи, знають слюсарний інструмент, своїми руками вміють зробити, наприклад, стільчик, повітряного змія,  та . інш.

Кор. – Відомо, що Ви є президентом  Асоціації інтелектуальних ігор. яких ?

В.І. – В нас 13 спортивних федерацій, куди входять крім шахів і шашок, ще й рендзю, го, реверсі, сьоги, стратегія, пазлспорт, кросворди і головоломки. Крім цього ми створили нові види інтелектуального спорту: усний рахунок, швидкочитання, швидкодрукування і алфавітний (хто швидше знайде слова в словниках, енциклопедіях). В нас є багато майстрів спорту і 12 гросмейстерів. Є 21 чемпіони України, два чемпіони Європи, шість чемпіонів світу.

Кор. - Які можливості учнів Вашої школи в майбутньому?

В.І. – Дослідження американських вчених показують що обдаровані діти, коли виростуть, дадуть користі країні більше ніж останні 95% населення. А ми можемо підвищити, щонайменше удвічі, інтелектуальний рівень у 95% населення. І для цього, що особливо цікаво, не потрібно багато коштів.

Кор. – Який кількісний  склад учнів Школи Арістова?

В.І. – Поки що невеликий. Але до мене приїздили навчатися зі Львова, Ізмаїлу, Одеси, Херсону та інших міст. А після репортажу на телебаченні Росії про нашу Школу було багато дзвінків від Камчатки до Москви. Влітку цього року  до мене з Саратова приїздила бабуся з семирічною  онукою, з Краснодару - тридцятитрьохрічний чоловік для проходження курсів.

Кор. – В.І., я приємно вражений яскравими сторінками Вашої біографії.  Ваш трудовий стаж складає 51 рік: в Оргенергоавтоматиці, Інституті ім. Є.О. Патона, Київському політехнічному інституті, ЦКБ “Ленінська кузня” (Зав. Лабораторії АТП), НІІ Гідроприладів (начальник Конструкторсько-технологічного бюро робототехніки), Центр НТТМ “Контакт” (директор), Інститут педагогіки і Інститут обдарованої дитини АПН України (ст.н.с.). всього не перелічити… Сьогодні Ви директор Центру розвитку інтелектуальних здібностей, директор авторської школи, президент Асоціації інтелектуальних ігор, академік Міжнародної академії оригінальних ідей, Європейської академії природничих наук, почесний академік Академії педагогічної майстерності, почесний винахідник Європи… Ви нагороджений медалями ВДНГ СРСР, медаллю Г. Лейбниця, внесений до енциклопедії “Хто є хто на Україні”.

В.І. - Увесь мій досвід є міцним фундаментом для нашої Школи – ШКОЛИ МАЙБУТНЬОГО.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.