Презентація Візуально-дослідницької платформи

23 жовтня 2013, 10:25
Власник сторінки
0
372
Презентація Візуально-дослідницької платформи

21 жовтня відбулась прес-конференція, на якій був презентований новий проект – Візуально-дослідницька платформа при КНУ ім.Шевченка. Куратори платформи: Костянтин Дорошенко, Галина Усатенко.


Важливою ідейною складовою цього проекту є те, що процес відбуватиметься на території одного з найвідоміших і найбільших ВУЗів країни. Націленість на співпрацю з молодими спеціалістами дасть змогу реалізувати повноцінний діалог. Тим більше, що в Україні актуальною проблемою є неспроможність підтримувати діячів «без досвіду роботи».  Проект не комерційний, учасники вільні від фінансової відповідальності, яка, певним чином, часто створює, непотрібне для творчого процесу, напруження.  

Обрана тема першої виставки «Прошиваючи досвід» Володимира Кузнєцова є також стратегічно вірною, так як вона з самого початку зробить акцент на незалежність проекту від стереотипних настроїв на території українського мистецтва. Вишивка, традиційна для української народної творчості , здається незвичним способом вираження для сучасного мистецтва. Організатори, підтримавши ідейні засади останньої Венеціанської бієнале,  де Массиміліано Джонні чітко заявив про принципову другорядність новизни, робитимуть акцент на розширення сприйняття мистецтва  і на вітчизняному просторі.

Теми, обрані художником, також продовжують загальну тенденцію. Вони не є гостросоціальними, але нагадають про менш глобальні, але також важливі і, до сих пір невирішені громадськістю, питання гендеру, накопичення досвіду і локальні теми антропологічних досліджень вишивки, присутності народного на території сучасного мистецтва. Абстрагування від зовнішніх тенденцій відкриває шлях до нових ідей і переосмислення набутого досвіду.

Костянтин Дорошенко влучно сформував головне завдання платформи: «Важлива думка, а не агітація». 

Така відкритість для діалогу сприяє зацікавленості до проекту. Тим більше, що Візуально-дослідницька платформа буде охоплювати широкий спектр культури. В планах організаторів запрошувати до співпраці зарубіжних критиків, проводити лекції і дискусії. Також під час проекту буде презентована книга Костянтина Дорошенко  «Кінець епохи пізнього заліза».

Відкриття виставки планується на початку листопада цього року. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: культура,прес-конференція,КНУ ім. Т.Шевченка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.