Як українізувати українську молодь?

27 жовтня 2013, 17:47
Власник сторінки
Перший заступник Голови ВГО "Молодий Народний Рух"
0
641
Як українізувати українську молодь?

Всеукраїнська громадська організація «Молодий Народний Рух» розробила свій ефективний спосіб українізації молоді – гру «Криївка». «Криївка» – це українська альтернатива відомій грі «Мафія».

Сьогодні багато хто розмірковує над тим, як українізувати українців, зробити так, щоб усі говорили українською, поважали українських героїв і традиції. Шляхи пропонуються різні: від насильницької українізації до впливу на підсвідомість. Проте чи є вони ефективними? Пройшло вже понад 20 років, як Україна отримала омріяну незалежність, а мовне і ментальне питання залишається на рівні УРСР, а часом і деградує.

Культурно-просвітницькою роботою в Україні займаються переважно громадські організації, оскільки держава не включає її до основних пріоритетів. Навіть за президентства патріота Ющенка не було зроблено нічого вагомого для зміни самосвідомості українців. Нині ж, коли країною керують українофоби на кшталт Табачника та Колеснікова, про українізацію годі й говорити. Влада намагається розєднати українців по Дніпру, а українську зробити мовою меншовартості.

Як же зробити українську модною? Чому акції з вшанування памяті героїв та визначних дат української історії, які мали великий ефект на початку 90-х, не впливають на сучасну молодь?

Відповідь досить прост: сьогодні виросло абсолютно нове покоління, покоління Internet, Google та iPhone. Це покоління досить важко зірвати з місця, зацікавити якоюсь акцією, літературним вечором, кінопоказом чи навіть концертом. Сьогодні молоді потрібен екшн, креатин та адреналін.

Всеукраїнська громадська організація «Молодий Народний Рух» розробила свій ефективний спосіб українізації молоді – гру «Криївка». «Криївка» це українська альтернатива відомій грі «Мафія». Вона містить у собі повстанський колорит, звичаї та традиції. Головні дійові особи: звичайні упівці, кум, голова СБ УПА та НКВДисти, які прагнуть знищити упівців. Дійство відбувається у звичайнісінькій криївці, в якій дійові особи збираються після важкого робочого дня. 

«Криївка» – це насамперед інтелектуальна гра, яка вчить комунікації, вмінню дискутувати, маніпулювати та бути стриманим. Проте окрім корисних комунікаційних навичок, гра має повстанський український колорит і підсвідомо прививає прихильність молоді до української мови, звичаїв, гасел, Української повстанської армії та ін. І стається чудо: російськомовні починають говорити українською, ненависники УПА стають її прихильниками, а «Слава Україні – Героям Слава» стає улюбленим гаслом кожного гравця. В інтернеті постійно зявляються емоційні відеоролики про гру на кшталт «Гра «Криївка» надихає говорити українською»  – http://www.youtube.com/watch?v=SRXBIpGzYD4

«Криївка» швидко завойовує прихильність молоді в різних регіонах України. Сьогодні гра активно розвивається у Києві, на Тернопільщині, Сумщині, Львівщині, Дніпропетровщині, Івано-Франківщині, Полтавщині, Волині та інших регіонах. Сотні молодих людей дізнаються про УПА та українську історії з іншої, цікавої їм сторони, і починають нею цікавитися і захоплюватися.

То можливо нам варто переглянути методи патріотичного виховання молоді і надати перевагу модерним креативним способам типу гри «Криївка», вишкільних таборів чи етно-вечірок. Здається за цим і криється успішна українізація України!

Для довідки. Офіційні сторінки гри «Криївка» у соцмережах:

Вконтакте: http://vk.com/kriivka

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Гра-Криївка/162074310583410

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Криївка,Патріотизм,Молодь України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.