Вся правда про кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка

05 листопада 2013, 22:18
Власник сторінки
0
211

Герой чи розбійник?

З самого дитинства, скільки себе пам’ятаю, мені та й всім іншим дітям розповідали про чудових українських козаків, що були сильні словом та духом, тілом і розумом. В голові склався стереотип, що всі козаки мужні, хоробрі та сильні. Уявіть моє здивування, коли виявилось, що той з якого роблять героя, зовсім не являється таким. Мова йдеться про кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка.

Іван Сірко́ (1605(1610) — † 1680)   подільський шляхтич, козацький  ватажок, кальницький полковник, напівлегендарний кошовий отаман Запорозької Січі  й усього Війська Запорозького  Низового. Здобув перемогу в 65 боях.  Герой багатьох українських пісень і казок.  Після своєї смерті вважався характерником.  

Це можна прочитати майже у всіх книжках та на теренах електронних засобів масової комунікації.  Хочеться розширити свої пізнання про отамана та розповісти декілька цікавих моментів з його життя, та життя України в цілому.

У 1659 році Московське військо вирушає на Україну. Конотопська фортеця була в облозі, тож Іван Виговський вирішує звернутися по допомогу до татарського хана. Та поки все військо татарське допомагало козакам відстоювати фортецю, та воювати з росіянами, Іван Сірко чинить на свій розсуд.

Чоловік виявився шибайголовою, який не мав жодного уявлення та розуміння в якій ситуації знаходилась Україна. З Москви йому приходить наказ, щоб він збирав своє військо та вирушав до Криму грабувати його. Москва свідомо це зробила, для того щоб відтягнути кримські війська від Конотопа. Татарський хан не одразу дізнався про те що чинять на його Батьківщині тож далі допомагав українцям, та коли все ж до нього дійшла звістка, то в люті військо татарське відступаючи палить все на своєму шляху.

Як можна реагувати на дії Івана Сірка? Думаю, тільки негативно! Сірко був необізнаний, та некомпетентний, що призвело до тяжкої трагедії  для  Неньки України. Та й на цьому він не зупинився.

Руїна продовжувалась. Тепер уже Петро Дорошенко хоче звернутися по допомогу до татар, в боротьбі проти Руської держави. Але тут, знову з’являється  Іван Сірко. Він губив українську державність, та будь-які її прояви. Сірко закликав московського царя, щоб той йшов на Правобережну Україну. Тож скажіть, так чинять українські діячі націоналісти? Так чинять видатні герої своєї Батьківщини?

Іван Сірко – трагедія української історії. І як би це було не прикро, та він зовсім не герой, якого нам описують. Історію не терпить коректур. Тож ми не можемо щось змінити, але можемо по іншому це сприймати та оцінювати.

                                                                                                                                 Оксана Божнюк

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.