«Історія однієї долі – Волині»

06 листопада 2013, 11:17
Власник сторінки
0
117

Рецензія на книгу Ярослава Федорчука «Волинянин»

Книга Ярослава Петровича Федочука «Волинянин» це незаперечні історичні факти, художня інтерпретація  пережитого ним самим і його сім’єю. Можна навіть сказати, що це книга - сповідь.

Не випадково автор дав своєму творові назву «Волинянин», цим самим ніби закцентувавши нашу увагу на одному з мільйонів волинян, доля яких була подібна до тієї, яку описав автор.

 «Волинянин» — відновлення пам’яті, реконструкція минулого з відповідним коментарем сучасного аналітика. Змушують захоплюватись, ескізне відтворення характерів, наближені до можливих у житті діалоги, зіткнення особистостей, миттєвість реакції головного героя, якому Ярослав Федорчук дав ім’я Олександр, аби через нього трохи віддалитись  і зі сторони бачити людей і світ…

Читаючи книгу, ми неначе перегортаємо сторінки життя самого Ярослава Петровича,разом із ним переживаємо складні політичні та соціальні протиріччя між Польщею, Німеччиною, Радянським союзом,які  жорстоко нищили український люд.

Ми бачимо сільську громаду,  в якій є свої герої, зрадники, прислужники, пристосуванці з відповідними стереотипами поведінки… А ще присутній у цій книзі справжній дух українності, який засвідчує, що воскресіння нації неминуче, адже комунізму не вдалося спустошити людські душі, спалити людські почуття, зруйнувати духовний стержень українця-волинянина.

 Оповідач своїм дитячим поглядом зафіксував  велику трагедію України. В кожному епізоді він неначе відтворює  біль того часу.

Згадуючи слова дорогої тітки Антоніни, яка заповідала: «“Виростеш, розкажеш людям про наші муки, хай думають вони, щоб таке не повторилося”, Ярослав Петрович і виклав свою душу на папері, зберіг той світ і відтворив його у книзі.

Чесність і переконаність авторських роздумів часом захоплюють, а часом викликають суперечки. Історико-літературний текст тим і цікавий, що в ньому майже нема вимислу.

Сторінки книги неможливо просто перегортати, в них хочеться вчитуватись в трагічність життя не лише окремо взятої долі, але і долі частини українського народу - Волині. Тому давайте не просто гортати сторінки нашої історії, а в деякій мірі жити нею.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.