Місто архітектурних привидів

07 листопада 2013, 15:41
Власник сторінки
пока нет
0
213
Місто архітектурних привидів

Я пропоную вам дізнатись про 5 найбільших культурних втрат міста, разом з якими Київ, на мою думку, поволі втрачав свою особливу атмосферність.

  Київ – місто-герой, місто квітів. Місто, яке з 2009 року кожен день переживає нове покращення. Обличчям сучасного Києва є Майдан Незалежності, відомий у світі як осередок Помаранчевої революції, також червоний корпус університету імені Тараса Шевченка та Андріівський узвів, зруйнований реконструкціею до Євро-2012. Але мало хто навіть з одвічних мешканців столиці знає чи уявляє, яким було місто у свої найкращі архітектурні часи.
  Я пропоную вам дізнатись про 5 найбільших культурних втрат міста, разом з якими Київ, на мою думку, поволі втрачав свою особливу атмосферність.

  

  1. Музичний провулок

Таку поетичну назву у 1874 році отримала маленька вуличка, що розділяла сучасну вулицю Прорізну на дві рівні частини. Окрасою тодішньої молодої вулиці, як і причиною її назви, стало училище Російського музичного товариства та площа, де був встановлений пам'ятник Михайлові Глінці. Провулок, який мав усього 120 метрів та безсумнівну історичну цінність проіснував не довго й був зруйнований під час військового лихоліття 1941—1945 років.

  2. Фонтан "Слон"

Важко уявити, але в радянському Києві можна було знайти не тільки пам'ятники Леніну. У тодішньому Пролетарському, а наразі Хрещатому парці, в 1930-х роках встановили незвичайний для того часу фонтан, частиною якого був камяний слон. Навколо київського слоника грались діти, а ввечері танцювала молодь. Але, на жаль, чудо фонтан, який пережив німецькі бомбування, та дуже полюбився мешканцям Києва, якось непомітно зник під час однієї з паркових реконструкцій.


  

  3. Головна споруда Київського вокзалу 1870-1913 рр.

Зрідка хто згадає про стару та неймовірно гарну будівлю, що передувала теперешньому головному корпусу Київського вокзалу. Будівля побудована за проектом архітектора І. Вишневського, офіційно відкрита у 1870 році, була цегляною, двоповерховою, споруджена в давньоанглійському готичному стилі. Але на початку ХХ століття було розроблено проект будівництва нового вокзалу, оскільки первісна будівля вже не відповідала пасажиропотоку. Тоді стару будівлю було незворотньо розібрано на шматочки минулого.


  

4. Фонтан "Чаша" на Майдані Незалежності (або фонтан з площі Калініна)

Історія диво-фонтану почалась у 1935 році. Фонтан був окрасою площі Калініна поряд з тогочасною Міською думою, мав вигляд великої чугунноі чаші. У 1941 від центральноі площі Києва залишилось не так багато, лиха доля не оминула сквер та будівлю Міської думи. Фонтан вцілів і згодом зайняв своє місце на теренах теперішнього Майдана Незалежності. На жаль, фонтан "Чаша", що пережив війну, як і фонтан "Слон", у 1982 році безслідно зник, а на його місце прийшов новий, менш цінний з архітектурної точки зору витвір.


  5. Садиба архітектора Казанського

Маєток архітектора Казанського, заснований у 1909 році, знаходився на вулиці Сагайдачного, 1. Дореволюційний будинок визнали не архітектурно цінним і за ніч зрівняли з землею. Знищена садиба була у ніч на 30 грудня 2010 року, коли переважна частина киян готувалася до Нового року. Архітектурні пам'ятка зникла, а на її місці через деякий час з'явиться новий бездушний офісний центр.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.