Теорії походження українського народу

11 листопада 2013, 22:01
Власник сторінки
1
20745
Теорії походження українського народу

Чи достатньо нам однієї теорії?

Походження українського народу.

Після досягнення Україною незалежності надзвичайно гостро постала необхідність наукового та ідеологічного обґрунтування права нашого народу на власну самостійну державу. У цьому контексті на перше місце висувається пошук витоків та джерел становлення українського етносу. Питання про походження українців та їхньої культури залишається одним з найбільш дискусійних в історичній науці, мовознавстві та культурології.

Неможливо визначити походження нашого народу без дослідження теорій видатних істориків та людей котрі мають дуже особливе ставлення до історії України.

Так, зараз ми знаємо, що незаперечним є те, що українці – це східнослов'янський народ, який разом з усіма слов'янськими, а також балтійськими, германськими, романськими та іншими народами має спільні індоєвропейські корені. Але стосовно часу і місця його виникнення, характеру зв'язку з іншими слов'янами – у цьому згоди серед фахівців різних шкіл, течій, напрямів  та наукових дисциплін немає.

Тоді розглянемо основні  теорії походження українського народу:

  1. Трипільсько-арійська:

Найбільш давня теорія. Згідно з якою, українці, як народ виникають ще за часів ТрипілляIV-III тис. до н. е. або давніх Аріїв – II-I тис. до н. е.

2.Азійська:

Говорить, що предками сучасних українців були народи вихідці з Азії – скіфи, сармати, гунни, хазари, печеніги, половці та ін.

3.Ранньослов'янська:

Українці як етнос виникають в часи Раннього Середньовіччя – V – VIII ст.

4.Києворуська:

Український етнос виникає за часів існування першої української держави – Київської Русі у  ΙX - XΙΙ ст.

5.Пізньосередньовічна:

Теорія М. Погодіна, який стверджував, що найдавнішим населенням України були росіяни, які після монгольської навали втекли до межиріччя Оки та Волги, а на їх місце, з-за Карпат  прийшли поляки, чехи, угорці, німці, змішання яких і було причиною винекнення українців.

Це все теорії і в кожній з них є свої неточності. Проте, все частіше ми звертаємось саме до Ранньослов'янскої теорії, вона є найбільш переконливою. Згідно цієї концепції українці як етнос виникають в часи Раннього Середньовіччя – V – VIII ст. до появи першої української держави Київської Русі. Очевидно, українці – це слов'янський народ, тому вони не могли виникнути раніше. Ця концепція органічно вписується в  європейську історію – формування сучасних європейських націй починається після падіння Римської імперії та в наступі століття.

Але перш ніж давньоруський етноплемінний масив виступив як самостійний чинник культурно-історичного процесу, на цих територіях були поселення інших етносів, які також наклали свій відбиток на процеси становлення української народності. Саме через цей факт, розуміємо, що в трипільсько-арійській теорії теж є правда, адже в побуті трипільців було використання форм, ліній, кольорів та деяких знаків, наприклад "Х" горизонтального хреста, що означав Cонце, це все набагато пізніше просліджувалось і в українській культурі, а вчені в документальному фільмі "ДНК українців", виявили, що в українців найбільше співпадіння  генетичного коду з арійцями.

Всі ці факти вказують на те, що ми не можемо спиратись лише на одну теорію, що етнос, народ - це живий організм, котрий переживав багато стадій, вбирав в себе щось нове, розвивався, для того, щоб зараз українська культура та народ  були унікальними.

Скільки всього пережили люди, щоб зрозуміти ким вони є ? А скільки було прикладено зусиль нашими героями, щоб люди не відступали від своїх культурних та моральних надбань?

Сьогодні, у всіх є шанс вчитися на помилках з історії,більше того, саме сьогодні ми творимо нову історію і вона повинна бути такою, щоб наступне покоління не сумнівалось в тому хто вони.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.