Малюки в коробках

12 листопада 2013, 09:44
Власник сторінки
феминистка
0
769
Малюки в коробках

Жахи фемінізму

"Уже 75 років поспіль фінські жінки, які готуються стати мамами, отримують від держави велику коробку з дитячим одягом, постіллю й іграшками. Причому саму коробку можна використовувати ще й як ліжечко. Дехто вважає, що ці набори допомогли Фінляндії радикально знизити рівень дитячої смертності. 


Мета цієї традиції – дати всім фінським дітям, незалежно від їхнього походження, рівні стартові можливості у житті.


Дитячий набір – подарунок від уряду – отримує кожна майбутня мама. Він містить дитячий одяг, зокрема зимовий комбінезон, спальний мішок, аксесуари для купання, а також підгузки, постільну білизну і невеликий матрац. Якщо покласти матрац у коробку, вона перетворюється на ліжечко. Безліч дітей з усіх соціальних верств проводять у ній перші тижні життя.


Матері мають вибір: узяти коробку чи грошову допомогу, яка наразі складає 140 євро. Але 95% обирають коробку, оскільки речі, зібрані в ній, коштують значно дорожче.


Традиція дитячих наборів була започаткована у 1938 році. Спочатку допомогу отримували тільки малозабезпечені сім’ї, але у 1949 році ситуація змінилася. "Коробки почали видавати всім майбутнім матерям. Але висунули вимогу: щоб жінка, яка претендує на допомогу, в першому триместрі вагітності пройшла огляд у лікаря ", – розповідає Гейді Лієсівесі, представниця "Кела" – Інституту соціального страхування Фінляндії.

Отже, набори не лише забезпечували жінок найнеобхіднішими речами, а й спрямували багатьох вагітних до лікарів.


У 1930-х Фінляндія була бідною країною з високими показниками дитячої смертності: з 1000 немовлят помирали 65. Але в наступні десятиліття ситуація радикально покращилася.


Міка Ґісслер, професор Національного інституту охорони здоров'я і соціального забезпечення в Гельсінкі, пояснює цю тенденцію не тільки реформами 1940-х років, а й запровадженням національної системи медичного страхування в 60-х і розбудовою мережі державних лікарень.


Зараз, через 75 років після своєї появи, "коробка" стала невід’ємною частиною фінського досвіду материнства. Вона об'єднала цілі покоління жінок.


Вміст коробки

Матрац, наматрацник, простирадло, підковдра, ковдра, спальний мішок.

Сама коробка, що служить ліжечком.

Зимовий комбінезон, шапка, терморукавички, пінетки.

Легкий костюм з капюшоном, трикотажні "людинки" (комбінезончики).

Шкарпетки і рукавиці, в'язана шапочка і шолом.

Боді, повзунки і штанці нейтральних кольорів і фасонів.

Банний рушник з капюшоном, манікюрні ножиці, гребінець, зубна щітка, термометр для ванної, дитячий крем, мочалка.

Набір пелюшок і муслінових серветок.

Книжка з картинками та іграшка-гризунок.

Прокладки для бюстгальтера, презервативи.


Рейя Клеметті, 49-річна мешканка Гельсінкі, згадує, як ходила на пошту забирати набір для одного з шести своїх малюків. "Це було дуже приємно і мило, – каже вона. – Моїй мамі, родичкам і подругам дуже кортіло побачити, що там всередині, і які кольори соціальна служба вибрала в цьому році".


Її 78-річна свекруха пригадує, що набір дуже допоміг їй в 60-х, коли вона чекала на свого первістка. Вона тоді мала досить туманне уявлення про те, що потрібно дітям, але в наборі виявилось усе необхідне. А нещодавно приємні переживання Рейі розділила і її 23-річна дочка Солья – вона отримувала коробку вже двічі.


"На вулиці легко впізнати, коли народилась та чи інша дитина, бо одяг щороку трохи міняється. Приємно порівнювати і думати: о, цей малюк ровесник мого", – каже Тітта Ваюрюнен, 35-річна матір двох хлопчиків.

Їй коробка допомогла зекономити радше час, ніж гроші: під час першої вагітності жінка багато працювала і була дуже рада, що їй не довелося бігати по магазинах.


"Нещодавно у ЗМІ пройшла інформація, що фінські матері – найщасливіші в світі. Коли я це почула, то одразу згадала про коробку. Про нас справді піклуються, навіть зараз, коли деякі інші державні виплати було скорочено", – каже пані Ваюрюнен.


Перед народженням свого другого сина, Ільмарі, вона відмовилась від коробки і взяла грошову допомогу. А дитину вдягала у речі, які лишилися після старшого хлопчика, Аарні.


До речі, одяг для коробки навмисне добирають гендерно нейтральний, щоб дівчатка могли носити речі після хлопчиків і навпаки.


Вміст коробки з часом змінювався.


Набори 1930–1940-х років містили відрізи тканини, тому що тодішні матері часто самі шили дитячий одяг.

В часи Другої світової в країні був дефіцит фланелі й бавовни, які йшли на потреби війни, тому частина простирадл і пелюшок замінили на паперові.

У 50-ті роки зросла кількість готового одягу у наборі, а в 60–70-х роках його почали виготовляти з еластичного трикотажу.

У 1968 році в коробці з'явився спальний мішок, а наступного року – одноразові підгузки.

Втім, згодом вони здали позиції. На зламі століть Фінляндія повернулася до бавовняних пелюшок, бо одноразові підгузки визнали неекологічними.


Формуючи набір, держава керується принципами правильного батьківства.


"Раніше немовлята спали в одному ліжку з батьками, але офіційна рекомендація – спати окремо, – каже Пану Пулма, професор фінської та скандинавської історії з Гельсінського університету. – Відтоді, як до наборів включили коробку-ліжечко, багато людей почали практикувати роздільний сон".


У певний момент з наборів також зникли дитячі пляшечки і пустушки. "Таким чином держава хотіла стимулювати жінок годувати груддю", – каже Пулма. І додає, що їй це вдалося.


Також він відзначає важливість книжок із картинками – на думку науковця, вони змалку прищеплюють дітям інтерес до читання.


І насамкінець, підсумовує пан Пулма, коробка – це просто символ. Символ рівності і того, що держава піклується про дітей." (с) 


Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/entertainment/2013/06/130605_finnish_babies_boxes_ag.shtml


P.S. Власне, така коробка дійсно економіть час та гроші. Тим більш, що перші три місяці одяг для немовляти виконує суто утілітарну функцію - майже не перед ким вихвалятися ексклюзивним шматтям малюка, бо воно увесь час спить в колисці або колясці. Та й мама, чесно кажучі, надто втомлена аби заморочуватися якимись брендовими пінетками. Українські жінки дуже практичні: у тому самому дитячому одязі можуть вирости дві-три дитини, як власні менші братики або сестрички малюка, так і діти подружок або родичів. Оце буває реальна допомога, коли тобі приносять цілу сумку дитячих речей. Клас! - дитина одягнена, не треба витрачати по 200-300 гривень на светрик чи штанці, які завтра будуть чесно вбиті на дитмайданчику. А грошей з місячної допомоги на дитину вистачає хіба що на одну-дві упаковки памперсів. 


Але, судячі зі статті, така коробка - не просто адресна допомога дітям та батькам, замість грошового стимулу народжувати дітей щоб віддати кредит за автівку. Вона - матеріальній вияв дійсного піклування держави про громадян, дієвий інструмент впливу державної політики у соціальній сфері. Дивіться, як тонко за допомогою коробки змінюється стан справ у сфері охорони здоров'я, демографії, стимулюються патріотичні настрої, любов до власної країни та народу, повага до людської гідності та дійсне рівноправ'я. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.