За порогами Дніпра

03 лютого 2009, 11:27
Власник сторінки
0
82
За порогами Дніпра

За порогами Дніпра

Запоріжжя - місто на південному сході України, шосте за кількістю населення (близько 800 тисяч, якраз між Донецьком та Львовом). Запоріжжя передусім відомо як промисловий центр.

Тут знаходиться ціла низка промислових підприємств найрізноманітнішого профілю: від хімічної промисловості до машинобудування, від металургії до авіаційного моторобудування (фото 6). В Запоріжжі знаходиться одна з найбільших гідроелектростанцій своєї доби - Дніпрогес. Він і зараз вражає своїми масштабами (фото 1, 7).

Головною вулицею міста є проспект Леніна, що перетинає майже всю лівобережну частину міста: від Дніпрогесу до залізничного вокзалу. Його довжина складає приблизно 11 км, що робить Проспект однією з найдовших вулиць Європи. Запорожці не сумніваються, що таки найдовшою (фото 2, 10, 13, 19).

Частина Проспекту, яка знаходиться в так званому Новому Запоріжжі (чи "Шестом посёлке" - поблизу Дніпрогесу) в середині минулого сторіччя здобула архітектурну премію ЮНЕСКО (фото 2, 8, 10, 19, 20). По інший бік Проспекту розташоване Старе Місто - колишній Олександрівськ (фото 15, 16, 17, 18).

Тут і зараз можна побачити цікаві будівлі, яким більше ста років, тут було відбудовано церкву Олександрівська - Свято-Покровський кафедральний собор. На півдороги від старої до нової частини розташовано Площу Маяковського, вона ж Театральна, вона ж Чорнобильців, вона ж Фонтан Життя.

Але всі городяни знають це місце як мистецький центр Запоріжжя, бо тут знаходиться Вернісаж, на якому самі художники та майстри презентують і продають свої витвори. А також дуже мальовничий фонтан, безперечно один із найкращих в Україні (фото 4, 9, 11). На острові Хортиця, який географічно розташований в центрі Запоріжжя, було збудовано дерев`яну козацьку фортецю і регулярно проходять козацькі фестивалі (фото 5, 7). Крім цього, на інших фотографіях зображено: пам`ятник Святославу (фото 3), одна із католицьких церков (фото 14), мерія (фото 21), будівництво нового мосту через Дніпро поруч із старим (фото 22), прапор Запоріжжя поруч з державним прапором (фото 23).

Поза сумнівами, Запоріжжя є сучасним, динамічним і різнобічним містом. А також, крім того, що промисловим, також культурним, історичним і туристичним центром. і цей репортаж - лише невеличка розповідь про це чудове місто.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: образование,дети,школа,праздник,місто,козацтво,Україна,промисловість,Запоріжжя,архітектура,Дніпрогес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.