Бесіди про фотографію: Олександр Задирака у фотоклубі Ікар

05 лютого 2011, 18:27
Власник сторінки
инженер
0
13
Бесіди  про фотографію: Олександр Задирака у фотоклубі  Ікар

Бесіди про фотографію: Олександр Задирака у фотоклубі Ікар

3 лютого в фотоклубі Ікар – за ганрою традицією клуба – в рамках традиційних у перший четверг місяця - " Зустрічей з майстром" відбулась зустрія з одним з найвідоміших фотохудожників України, представником НСФХУ – фотографом Олександром Задиракою.
...Як завжди, перший четвер зібрав не тільки постійних відвідувачів клуба, а і відомих гостей, серед яких були Олекснадр Жилін, Андрій Чекановський, Ростислав Кондрат... Як кажуть – яблуку було ніде впасти. Після короткого вступного слова голови фотоклубу Олександра Козулько, слово взяв гість.
Взагалі, розповідь Олександра була цікава в тому сенсі, що продемонстрована ним підбірка фотографій була яскравою демонстрацію, як професія, становиться мистецтво нерозривно переплітаєтья з усіма гранями життя людини, коли кожна фотографія – це окрема, неповторна історія.
Наприклад, регбійні фотографії Олександра – адже сам Задирака майстер спорту з регбі, пройшовши все його "горнило". Ранні фото Ранні фото –це ще тільки майже аматорські "знімки на пам”ять" (доречі, гість продемонстрував ще ранні роботи, коли практичні заняття фотографії були ще "тільки в проекті"), а останні – це високохудожні роботи, з вмілим застосувавнням Фотошоп, коли робота відзната на 13 с ,і - потім обробена з використанням слоїв. Слухачі (хоча це був не монолог, а справжня жива розмова) могли також оцінинити "варіанти" роботи – з різноманітніми ступенями обробки, варіант кольоровий та варіант у чб, варіант з Фотошоп і "без". Доречі, була і порівняльна фотографія – з минулого візиту Олекесандра в клуб. Згадав автор і технічні нюанси, і нюанси спілкування під час зйомок. Проте – що б це не була, чи репотажне фото, чи робота з глибоким ступенем обробки в фотошоп, яким автор не зловживає – всі вони виконані з тактом, і – тонким гумором.
Неодноразово гість згадував і таку особисту пристрасть як полювання, з якого він привохзив не тільки трофеї у понятті дичини, так і цікаві фототрофеї, які ілюструють побут мисливця.
В продемонстрованих роботах автор торкнувся всіх граней життя – і всіх граней фотографії. Це – була і рекламна фотографія, і – репортажна фотограія, і – жанрова фотографія, і – фотографія в жанрі "ню". І –кожна фото – не просто фото, а ціла історія.: іноді веслеа, а іноді – трагічна, а іноді просто життєва історія. Автор співпрацював з багатьма журналами, має в своєму активі чимало перемог, і навіть успішну ученицю – Олену Шовкопляс, з якою "напару" займав призові місця, наприкллад як – перші місця (у різних номінаціях) на конкурсі "Київ очима киян"
Глядачі змогли оціниити як творчість раннього Олександра, і як у багатьох митців – обмежені умови для творчості, - першай його фотостудія була в морзі, де працювала його мати, друга – вдома, а потім – вже інтерєр професійної фотостудія, і справжній успіх. Розповів і про те, як спочатку рохрахунки були майже бартером – він запропонував дівчині портфоліо в обмін на художні фото ню...
Доречі, збірка "ню" - була десертом для глядачів. Розповісти про всі фото, так само як і показати їх – зайняло б не одну годину і немало сторінок проте – пізніше був і смачний чай, і неформальне спілкуванні, і фото на згадку, і Збір автографів для гостя...
Недзельницький Андрій
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.