Об’єднані великим дивом театру

01 грудня 2012, 17:58
Власник сторінки
Журналіст
0
34
Об’єднані великим дивом театру

Об’єднані великим дивом театру

Потрапити в Дім, збудований на любові. Така нагода випадає нечасто. Це не гарні слова, нехай і наповнені глибоким змістом. Це – стиль життя, що обрав для себе колектив київського аматорського театру-студії «Райдо», який нещодавно відсвяткував 10-річний ювілей.

Свій творчий вечір вони назвали «День народження «Райдо»! Нам 10 років». Він став зустріччю друзів із різних міст України – представників театральних колективів і фестивалів. А для гостей заходу така зустріч перетворилася на театральне дійство – правдиве, справжнє і… живе.

Не тільки задля творення театру, але, найголовніше, заради того, щоб творити дім, збудований на любові, живе колектив театру-студії «Райдо», що діє при Центрі культури і мистецтв Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Під керівництвом професійного режисера Юрія Сушка театр став першою студією, що прописалася в цьому центрі. Прописалася, як сьогодні можна стверджувати, надовго та досить успішно.

Про це свідчить кількість і географія творчих колективів, які завітали на святкування 10-річного ювілею «Райдо». Так, гостями, а насправді активними учасниками свята стали театри-студії «Десятий квартал» (м. Дніпродзержинськ), «Лицедії» та «Ейдос» (м. Київ), представники театральних фестивалів «Yellow-fest» (проходить на Київщині), «Південні маски» (м. Миколаїв), «Живи» (Харків – Крим).

«З’їхалися через внутрішню потребу долучитися до процесу», – говорить президент Міжнародного театрально-дизайнерського фестивалю «Живи», голова благодійного фонду «Червона стрічка» Володимир Какурін. «Тільки в аматорському театрі це і можливо: відчути себе потрібним, навіть якщо ти не виходиш на сцену; виявитися причетним, навіть не беручи участі», – переконаний він.

У «Десятому кварталі» художній керівник і режисер театру-ювіляра Юрій Сушко жив, ставив вистави і грав до того часу, як переїхав у Київ і створив «Райдо». «Лицедії» та «Ейдос» розвиваються під керівництвом свого художнього керівника Ольги Добровольської, дружини Юрія Сушка. А перелічені вище фестивалі – це ті майданчики, на яких живуть райдівців, окрім рідної сцени. Актову залу, в якій проходив захід, прикрасили численні театральні афіші – не лише театру «Райдо», а й їх колег, результати співтворчості театралів і дизайнерів у рамках фестивалю «Живи».

Тож і стало свято по-справжньому родинним, а від того – особливим, не схожим на звичні ювілеї з довгими промовами про непересічне значення та зачитуванням привітальних листів. Натомість атмосфера виключності створювалася зусиллями самих ювілярів, які обрамили захід перформансами на тему: «Нелегкі будні театрального колективу». Водночас їх лейтмотивом лунало режисерське «Про людей потрібно думати, про людей…»

Не випадково. Бо театр-студія «Райдо» – це спроба знайти, розпізнати, зрозуміти Людину, відчути мільйони невидимих ниточок, що пов’язують її з цим світом. Театр – шлях до самого себе, і до серця кожного, впевнені тут. Власне, це закладено в самій назві студії. Адже «райдо» в перекладі з давноьоскандинавської означає «дивовижна подорож до зірок». А руна «Райдо» – «шлях». Живий театр як єднання не тільки творчого, але й морального, духовного начал людини став для райдівців і сенсом, і метою, і щоденною практикою. Так, непростою, але надзвичайно захопливою.

Лунали і вітання, звичні для святкувань ювілеїв. Зокрема, колектив театру-студії отримав нагороджувальну грамоту від ректорату КДАВТ «за вагомий внесок у розвиток художньої творчості, культурно-масової роботи зі студентами та співробітниками Академії». А Юрій Сушко – почесну грамоту «за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку фахівців водного транспорту».

Така багаторічна праця – справа не з легких. Про це добре знає художній керівник театру-студії «Десятий квартал» Олександр Рожков: «Потрібен простий подвиг: такий, коли людина живе і робить свою справу щодня». Саме на нього 10 років тому й зважився режисер Юрій Сушко.

Творчі дарунки ювілярам – поезії, пісні, постановки, перетворилися на дії однієї вистави. Молоді харківські дизайнери на чолі з викладачем Харківської державної академії дизайну і мистецтв, куратором арт-проекту «Голими руками» Михайлом Опалєвим презентували ювіляру власноруч виготовлені святкові афіші. Директор Палацу культури м. Кременчука, художній керівник Троїцького театру Сергій Ситник оживив одвічний образ театру – маску в своєму театральному етюді.

«Театр – це особистість, навколо якої збираються прекрасні, чарівні молоді серця», – переконаний директор федерації аматорських театрів м. Миколаєва, директор-розпорядник Міжнародного фестивалю молодіжних театрів «Південні маски», художній керівник Миколаївського міського молодіжного народного театру «СТУК» Артем Свистун.

Саме фестиваль «Південні маски» став для колективу «Райдо» першим, а тому, переконані, найважливішим кроком на шляху до життям фестивалями, а значить, і нових відкриттів.

Райдівці не звикли до традиційних сценаріїв. А тому не просто приймали вітання, а й дарували їх своїм гостям. Кожен виступаючий отримав приз. Ним став кораблик «Зірка-дороговказ» у різних номінаціях: «За найяскравіший розвиток Академії», «Янгол-охоронець театру», «Нерозмінний червонець», «Всемогутня-всемогутня людина», «Краща штаб-квартира», «Стук серця відкриває світ», «Людина – океан життя».

Створене акторами «Райдо» та їх колегами дійство з нагоди ювілею дозволило і глядачам відчути себе частиною театральної спільноти. Ниточки від серця до серця об’єднали всіх – і акторів, і глядачів. Власне, для цього й живуть райдівці на сцені.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: театр,фестиваль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.